Griezmann se vrací na Anoetu, kde udělal první krůčky jako profesionál

Griezmann se vrací na Anoetu, kde udělal první krůčky jako profesionál

V sobotu dojde k návratu ztraceného syna domů. Do San Sebastiánu se totiž alespoň na jeden zápas vrací Antoine Griezmann a to poprvé v roli hráče Barcelony, která zde vyzve domácí Real Sociedad. Připomeňme, že to bylo právě tady, kde si Francouz udělal jméno.

V případě Antoina Griezmanna můžeme klidně hovořit i statusu odchovance Txuri-urdin, jak se současnému 4. týmu tabulky LaLigy přezdívá. Do zázemí baskického klubu totiž vstoupil v roce 2005, kdy mu bylo 14 let a to z regionálního celku Maconnais, ve kterém působil 6 let. Jeho úplně 1. štací pak byl v letech 1997 až 1999 UF Macon v jeho stejnojmenném rodném městě.

Při jednom z přáteláků proti výběru mladíků PSG zaujal několik předních klubů, včetně Realu Sociedad, jenž mu nabídl týdenní zkoušku, následovanou prodloužením o další týden a pak i kontaktem rodičů a nabídkou mládežnického kontraktu. Rodiče Griezmanna, kde jeho otec má předky v německém Münsteru, se zpočátku zdráhali, ale po uklidnění souhlasili a syna pustili.

Po čtyřech letech v akademii debutoval v áčku La Realu a v následujících pěti letech zaznamenal 52 branek, přičemž většina polovina – 31 – padla právě v dějišti sobotního zápasu, na stadionu Anoeta. Třikrát se zde prosadil proti Barceloně a jednou zde dal gól už jako hráč Atlétika Madrid. Stalo se tak v ročníku 2015/16, kdy tady výběr Diega Simeoneho zvítězil 2:0.

Proti baskickému klubu, který jej vytáhl do velkého fotbalu, se prosadil celkem čtyřikrát – zbylé 2 branky zaznamenal ještě na stadionu Vicenteho Calderóna a jeden na Wandě Metropolitano. Proti Barce pak své trefy zaznamenal v ročníku 2011/12 při ligové remíze 2:2 a další dvě přidal o 2 roky později, v sezoně 2013/14 – nejprve se prosadil v lize a hned na to v poháru (1:1, 3:1).

Dodejme, že loňský mistr světa z Ruska se do Katalánska dostal letos v létě a to za sumu 120 milionů eur. Osmadvacetiletý ofenzivní hráč má matku Portugalsku a je vnukem bývalého hráče Pacos Ferreiry, Amara Lopese. V této sezoně pak má Griezmann v barvách Blaugranas na kontě 6 branek – 5 v LaLize a 1 z Ligy mistrů.


Zdroje: fcbarcelona.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat