Gündoğan do Barçy? Nejlepší způsob, jak kompenzovat neúspěch s Messim

Gündoğan do Barçy? Nejlepší způsob, jak kompenzovat neúspěch s Messim

Odmítl prodloužení smlouvy s Manchesterem City. Nechtěl odejít do Saúdské Arábie, kde by mohl vydělávat tisíckrát víc. İlkay Gündoğan si vybral Barcelonu. Rozhodnutí hráče této úrovně, je jasným příkladem toho, jak velkým lákadlem je klub jako Barça.

Nejlepší barcelonský přestup tohoto léta? Nejspíš ano. İlkay Gündoğan bude jisto jistě důležitou součástí Xaviho týmu na hřišti i mimo něj. Pro barcelonskou legendu však nyní zůstává otázka, na které záložníky v sestavě ukáže. Měl by přijít na způsob, jak je hrát všechny na hřišti nebo chytře rotovat. Každopádně se mu rýsuje velká čtyřka v čele s Pedrim, Frenkie de Jongem, Gavim a nynější posilou.

32letý borec kombinuje velké zkušenosti a všestrannost, protože umí hrát na obou pozicích "8", případně "10". Pokud by bylo potřeba, může kopat na "6" sám nebo v kombinaci s dvojitým pivotem. Stále mluvíme o zkušeném vůdci, který je hodně potřeba, aby dokázala Barcelona ještě lépe kontrolovat střed hřiště.

Připomeňme si, že Gündogan byl první Guardiolův transfer, když převzal Manchester City. Nedávno řekl: "Jako kapitán toho moc nenamluví, ale když mluví, všichni poslouchají. To je síla vůdce. Přijít včas a pracovat 24 hodin denně".

Kromě toho se nyní stane nejlepším německým hráčem ve španělské La Lize. Gündogan je to, co Barcelona potřebuje. Rozhodující v klíčových momentech a vždy připravený, protože jeho dovednosti jsou rozmanité.

Přidejme k tomu fakt, že je neuvěřitelně chytrý a neúnavně nachází výhodná řešení. To by mohl být projekt definující přestupy v Xaviho éře. Díky svým zkušenostem, kvalitě a tomu, jak je schopen zvládnout více rolí. Přidává přesně to, co tým v této fázi potřebuje. Stále nesmíme zapomínat, že přichází jako volný hráč.

Gündoğan přináší hodně kvality především do útočné fáze. Pakliže jej bude Xavi nasazovat hlouběji, logicky sníží jeho ofenzivní dopad. Na druhou stranu jako Gavi může na hřišti mít mnohem větší dopad, co se týče defenzivní práce.

Jen pro shrnutí. Gündoğan může hrát na všech pozicích ve středu zálohy. Barcelona získala kapitána Manchesteru City a hlavně střelce důležitých gólů, který se již zapsal do historie. Možností, jak ho začlenit do sestavy je řada. Primárně ho nejspíš uvidíme jako útočného záložníka vedle Pedriho či Gaviho. Proč? Poskytuje tolik potřebnou kreativitu mezi liniemi. Mohl by také nahradit Frenkieho v roli defenzivnějšího záložníka.

Pokud se podíváme na jeho čísla. V této sezóně odehrál 51 zápasů a ve všech soutěžích vstřelil 11 gólů. Jako záložník je extrémně spolehlivý před brankou. Během posledních třech sezón v Premier League nasázel 29 gólů.

Vytvoření šancí. Další obrovská zbraň německého záložníka. Gündogan zaznamenal v lize čtyři asistence. Nyní je City často nuceno útočit po stranách, protože soupeři zůstávají velmi kompaktní uprostřed. V důsledku toho eviduje vysoký počet "druhých asistencí". V letošní sezóně jich bylo hned třináct.

Rodák z Gelsenkirchenu je velkým tvůrcem hry, hlavně díky svému rozhodování v závěrečné třetině. Dokáže pracovat v klidu pod tlakem, výborně pracuje tělem při přijmutí přihrávek, kdy otevírá správné úhly pro ostatní a rychlé myšlení. To jsou jeho klíčové zbraně. Xavimu navíc umožní střídat častěji, což především prospěje Pedrimu.

Gündoganova metamorfóza fotbalisty byla od samého začátku neuvěřitelná. Hvězdou v Dortmundu byl jako součást dvojitého pivota. Po přestupu do City se pomalu adaptoval na ofenzivnější roli. Opravdu je Barcelona pořád velkoklubem? Ano, je! Dokázala Lewandowského přetáhnout z Bayernu Mnichov. Gündogana vzala City, Koundeho vyfoukla z Chelsea na poslední chvíli. To vše uprostřed velké finanční krize...


Zdroje: Twitter



Diskuze

Osobně si myslím, že fotbalově tento přestup dává větší smysl, než příchod Messiho.

Samozřejmě co se týče marketingu a určité nostalgie tak Messi vede.

24.06.2023, 13:20

Fakt borec,posila největší tohoto přestupního termínu.Ilkay může hrát kdekoliv v záloze a bude ještě dávat góly.To co o něm řekl Guardiola ,Xavi dobře ví.I když to ve Španělsku nebývá časté,Xavi mu rychle navlékne kapitánskou pásku.Mám radost a věřím,že se s ním Barca zvedne, jak v lize,tak v pohárech.

26.06.2023, 12:45

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. Girona FC 71
3. FC Barcelona 70
4. Club Atlético de Madrid 64
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 19
2. Jude Bellingham 17
3. Alexander Sørloth 17
4. Ante Budimir 16
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
27. Ferrán Torres 7
29. João Félix 7
48. Raphinha 5
53. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat