INIESTA: BARCELONA BY VŽDYCKY MĚLA SÁZET NA ODCHOVANCE

INIESTA: BARCELONA BY VŽDYCKY MĚLA SÁZET NA ODCHOVANCE

Andrés Iniesta trávil vánoční svátky doma a při této příležitosti poskytl obsáhlý rozhovor pro deník SPORT.

V něm kromě svého nového působiště hovořil hlavně o tom, jak je důležité využívat odchovance a dávat jim šance.

Jak se po svém návratu cítíš?

Dobře, odpočatě. Moc jsme se těšili, že se vrátíme, že budeme doma, v Barceloně.

Chybělo ti to?

Chybí, protože bych v Barçe nejradši ještě byl, kdyby mi to tělo a hlava dovolily. Nenajdu nic, co by se vyrovnalo tomuhle fotbalu, stadionu, spoluhráčům... Ale vydal jsem se na další cestu a užívám si to. Těším se na to, co přijde a doufám, že tahle fáze mé kariéry bude důležitá a výjimečná.

Myslíš, že v současném kádru Barçy chybí odchovanci?

Akademie byla a vždycky bude důležitá. Podstatné je, aby využívali minut, které dostanou. Trenér je dobře zná a ví, co potřebují. My, co sdílíme vizi klubu, věříme, že je potřeba vsázet na mladé a starat se o ně, aby dokázali plnit svou roli, až přijde jejich čas.

Messi prohlásil, že akademie ztrácí na důležitosti... Sedí to na současné odchovance?

My, co jsme zažili chvíle, kdy v základní jedenáctce bylo 8 nebo 9 odchovanců, jsme viděli, že to v takovémto klubu není běžné. Cesta, kterou by se mělo jít, je sázení na kvalifikované hráče. Je pravda, že aby k tomu mohlo dojít, hodně okolností do sebe musí zapadnout. Pokud jsou tu hráči se správnou úrovní a potenciálem, musíme se o ně postarat a dávat jim šance.

Měla by se Barça dívat nejdříve do béčka, než někoho podepíše?

Myslím, že myšlenka klubu byla vždycky taková. Musíme využívat akademii. Ti hráči strávili v klubu hodně let, znají styl hry a to je plus.

Měla akademie větší úspěch díky trenérům jako Pep a Tito?

Van Gaal nebyl odchovancem a hodně sázel na mladé. Nemyslím, že na tom záleží. Ti trenéři vědí, kam přicházejí, znají vizi klubu a vědí, co akademie pro klub znamená.

Když jsi byl mladý, měl jsi nabídky k přestupu - chápeš hráče jako je Eric García či Adrià Bernabé, kteří upřednostnily odchod?

Chápu jejich úhel pohledu. Každý hráč i rodina odsud mají svůj příběh. Každý myslí jenom na to, co je pro něj nejlepší. Klub musí vždy vsázet na své lidi, musí mít úroveň a musí se o ně starat. Musíte jim dát možnost vidět ten projekt, první tým jako něco dosažitelného, ne nedosažitelného. To pro mladé hodně znamená.  Podle toho se každý musí rozhodovat. Mým odhodláním bylo zůstat zde v Barçe. Ať to stojí, co to stojí, ať už hraju, co hraju. Stejně tak jsou i jiné možnosti, jako je volba jiné destinace - obě jsou úctyhodné a někteří mladí preferují odchod, aby si užívali minuty.

Denis Suárez zkusil udělat to, co ty, čekal, i když nehrál, ale nefungovalo to. Ta myšlenka vytrvat ne vždy na Camp nou zafunguje...

Mohou se objevit jiné okolnosti, které vás tlačí k jinému rozhodnutí. dáváte tomu čas, zkoušíte zůstat, ale někdy z různých důvodů nezafunguje. To vás dovede k jinému rozhodnutí.

Co si myslíš o Aleñovi and Riqui Puigovi, kteří nadchli víc než posily?

Je skvělé, že hráči z akademie dostávají šanci a sehrávají roli. Ztotožňujeme se s hráči, kteří hodně času strávili v akademii, tedy ti z nás, kteří odtud pocházíme. Dostat se do prvního týmu je jako sen. Pokud to zvládnou, je důležité, aby věděli, jak využít každé příležitosti, jak pořádně trénovat a učit se vedle těch nejlepších.

Kolují řeči o tom, že by "Pep tým" mohl řídit klub a někdo z nich by se mohl stát prezidentem... Dokážeš si to představit?

Je to hezká představa. Budoucnost odhalí, kde všichni máme být... Máme náklonnost fanoušků, protože jsme tu strávili hodně času. Já sám bych chtěl předávat to, co jsem se naučil a co jsem zažil. Nevím, na jaké úrovni, jestli budu připravený, kdo v klubu bude... Je to jen domněnka, uvidíme.

Výsledek obrázku pro pique xavi iniesta

Dokážeš si sám sebe představit jako Pepa Guardiolu číslo 2?

Nejde o to, jestli si to dokážu představit nebo ne. Pravdou je, že jsem o tom nepřemýšlel. Nevím, co se během následujících několila let stane. Teď se soustředím na to být fotbalistou v jiné zemi, hrát o jiný titul. Teprve až to není aktuální, přemýšlíte o dalších možnostech.

K současné Barçe - mohou vyhrát Ligu mistrů?

Vždycky si myslím, že můžou. Jsou ambiciózní a touží vyhrát všechno. Pak může dojít k tomu, že všechno jde líp nebo hůř. Tento tým si zaslouží víc titulů v Lize mistrů, než vyhrál. Doufám, že letos udělají ten potřebný krok, který v posledních letech scházel.

Myslíš, že je divné, že Madrid jich vyhrál tolik?

Vždycky si myslím, že vítěz vyhrál zaslouženě. Způsob, jakým toho dosáhli, se nám může líbit a nemusí, ale říct, že si některý tým nezasloužil vyhrát tak důležitou soutěž je komplikované. V předchozích letech nám chybělo málo a pevně věřím, že tentokrát to bude jiné.

Může to vyhrát Man City nebo PSG?

Těžko si lze myslet, že jednoho dne se nedostanou blízko. S týmy, jaké mají, jejich kádry, investice, trenéři... Měli by o tuto trofej bojovat. Vždycky chci ještě přidat Liverpool, který je na tom letos dobře. Potíž je v tom, že liga mistrů je opravdu náročná soutěž. Jeden špatný den vás může vyřadit.

Jak bys hodnotil Lionela Messiho jako tvého nástupce v role kapitána?

Nemyslím si, že je to pro něj něčím novým. Byl tu už hodně dlouhou dobu... Páska je jen další motivace navíc.

Výsledek obrázku pro iniesta messi captain

I přes tu vzdálenost vypadáš v Japonsku šťastný...

To je to, co vždycky hledáte, být šťastný. Daří se nám. Prožili jsme pár intenzivních měsíců, kdy jsme se adaptovali, zvykali si, všechno poznávali... Děti i manželka si zvykají...všechno je fajn.

Vypadá to jako vyrovnaná liga?

Byl jsem příjemně překvapený. Úroveň fyzické zdatnosti a hry je důležitá, to dělá vašich 100 %. Přesně to jsem chtěl, když jsem odcházel z Barçy. Teď se soustředím na začátek nové sezóny a na to, aby se mi dařilo.

Zaznamenal jsi vliv, jaký tam máš?

Upřímně ano. Lidé nás dobře přivítali, chovali se k nám mimořádně. Všimnete si toho, když tam jste, na hřišti i mimo něj.

Dívají se na tebe spoluhráči z Vissel Kobe jako na profesora?

Dívají se na mě jiným způsobem. Přišel jsem zvenku a oni všichni sledují velké ligy a velké týmy. Co se týká mé kariéry, hrál jsem za velký klub. Jsou ze mě nadšení a já z nich.

Už víckrát jsi zmiňoval, že se vidíš jako trenér, nebylo by těžké představit si, jaký fotbal bys asi chtěl hrát...

(Úsměv) Mám o fotbale jasnou představu založenou na tom, jaký jsem rád hrál, což vzešlo z klubu, kde jsem strávil celý svůj život. Je ale pravda, že existuje mnoho variant, takže uvidíme v budoucnu.

Podepsal by trenér Iniesta Murilla, nebo by využil akademii?

Udělal bych, co udělal klub. Zhodnotil bych situaci a rozhodl. Možná klub usoudil, že v B týmu není hráč, který by tuhle roli zvládl.

To by bylo trošku vážné...

Nejde o to, abyste vybírali z akademie jenom v jejím zájmu. Musíte zvážit, jestli jsou opravdu na zvládnutí téh role připravení. Vždycky ale musíte brát v potaz i akademii a zhodnotit situaci.

Výsledek obrázku pro iniesta


Zdroje: sport-english.com



Diskuze

smiley

05.01.2019, 13:23

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 78
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 65
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 50
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 17
2. Jude Bellingham 16
3. Ante Budimir 16
4. Borja Mayoral 15
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
42. Raphinha 5
45. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat