Jordi Alba nebo Balde? Barcelona potřebuje jednoho i druhého

Jordi Alba nebo Balde? Barcelona potřebuje jednoho i druhého

Průlomová sezóna. Po prvním nepovedeném utkání této sezóny proti Rayo Vallecano dostal na levé straně obrany šanci Alejandro Balde. Odvážné rozhodnutí Xaviho, které se povedlo na výbornou. Přesto nemůžeme říci, že by Jordi Alba patřil na druhou kolej. Oba dva se liší svými schopnostmi a dopadem na hru. Který by měl dostat v sestavě přednost? Záleží to na soupeřích a jejich systému.

Mezi nejsilnější stránky Jordiho Alby patří pohyb bez míče a kombinace. Pokud sledujeme tohoto obránce na levé straně hřiště, je stále v pohybu. Velmi dobře načasuje své náběhy za obranu soupeře.

Na druhou stranu Alejandro Balde vyniká svým driblováním a schopností přenést míč. Kromě toho je extrémně rychlý jak s míčem, tak i bez něj. Dokáže se postavit svému soupeři, obejít ho nebo se vypořádat s napadáním. Navíc v útočných, ale i obranných soubojích jeden na jednoho je velice silný.

Pokud narazí Barcelona na bránící týmy v kompaktním nízkém bloku, vyžaduje hráče, kteří dokážou dostat soupeře ze své pohodlné pozice. Je třeba totiž v nějakém místě jim narušit obrannou strukturu. V takových scénářích je Jordi Alba nejlepší sázkou.

Jordi Alba má v průměru 7,14 progresivních přihrávek za zápas. Tímto číslem patří mezi nejlepší levé beky vůbec. Pro srovnání má Balde průměrně 1,11 progresivních pasů na utkání. Jeho starší spoluhráč je prostě lepší v posouvání míče vpřed díky přihrávce, což je v omezeném prostoru nezbytné.

Je také lepší v přijímání míče v poslední třetině hřiště či pokutovém území, což je vidět na množství doteků, které má v různých zónách. To je způsobeno jeho pohybem bez míče.

Balde je mnohem cennějším přínosem, když katalánský velkoklub narazí na tým, který vysoko napadá. Mladičký odchovanec je totiž mnohem lepší driblér než Alba. Na kontě má až pětinásobný počet úspěšnějších driblingů.

Nejlepší způsob, jak získat početní převahu proti týmům s vysokým blokem je dobré mít kvalitní dribléry. Pro soupeře to znamená menší prostor pro rozhodování a navíc úspěšný driblér v obraně může uvolnit pro své spoluhráče jiný nebezpečný prostor.


Zdroje: Twitter



Diskuze

Kéž bychom měli podobnou situaci i napravo.

03.12.2022, 10:38

Albovi se vrátila forma. Konkurence mu očividně svědčí. Ty jeho banány za obranu. To ještě musí Balde okoukat

03.12.2022, 10:47

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 78
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 65
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 50
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 17
2. Jude Bellingham 16
3. Ante Budimir 16
4. Borja Mayoral 15
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
42. Raphinha 5
45. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat