Kdo je Quique Setién? Krátký medailonek a zajímavosti o novém kouči Barcelony

Kdo je Quique Setién? Krátký medailonek a zajímavosti o novém kouči Barcelony

Barcelona ještě včera kolem 11. hodiny večerní oznámila, že u jejího A-týmu nebude pokračovat Ernesto Valverde a po rozvázání kontraktu udělal místo pro Quiqueho Setiéna, jenž byl od léta bez angažmá. Pro mnohé se může jednat o překvapení a neznámé jméno a tak se v tomto článku podíváme na nového lodivoda FCB podrobněji.

Enrqiue Setién Solar, jak zní jeho celé jméno, se narodil 27. září roku 1958 v kantábrijském Santanderu a je mu tedy 61 let. Jako první začal hrát plážový fotbal, kde se dokonce dostal i do reprezentace. Po štacích v Casablance a Perines se dostal v roce 1977 do Racingu Santander a ačkoliv nebyl obvyklým členem základní sestavy, stihl nasbírat 204 ligových startů.

V nich z pozice středopolaře přidal i 43 branek, což je úctyhodné vzhledem k faktu, že ročník 1982/83 téměř celý vynechal. Se svým domovským klubem pak zažil i dvakrát sestup z první ligy. V roce 1985 přišel přesun do Atlétika Madrid, kde zažil dvě dobré sezony, než v té třetí spíše paběrkoval. Důvodem měly být rozepře s tehdejším předsedou klubu, Jesúsem Gilem.

Rok 1988 přinesl přesun do Logroňés, kde po vlažném startu Setién výrazně pomohl k zachování prvoligového statusu. Když mu bylo 34 let, vrátil se do Racingu a hned v prvním roce dal 11 gólů, kterými pomohl k návratu mezi španělskou elitu. Kariéru zakončil v osmatřiceti letech a poté, co ve třech startech naskočil za Levante v třetiligovém postupovém playoff.

Za téměř dvě dekády nasbíral Quique Setién téměř 600 oficiálních startů a dohromady nasázel 95 gólů v rámci ligové soutěže. Mezitím se dostal i do reprezentačního výběru – nejprve toho do jednadvaceti let, kde mezi roky 1978 a 1982 odehrál 2 zápasy a nakonec i do seniorského. Zúčastnil se mexického Mistrovství světa FIFA v roce 1986, nicméně na něm zůstal na lavičce.

Nakonec tak odehrál pouhé 3 utkání s debutovým v Zaragoze, při přáteláku s Rakouskem, který dne 20. listoapdu 1985 skončil bezbrankovou remízou. V roce 2001 pak rozjel trenérskou kariéru a to ve stejném celku, ve kterém začínal i s hráčskou kariérou. Na sezonu se ujal Racingu Santander, než přešel k Polideportivu Ejidu. Oba byli druholigovými celky.

Velmi exotickou štaci si Setién střihl na tři měsíce v roce 2006, kdy vedl národní tým Rovníkové Guiney. Následovalo působení v třetiligovém Logroňés, které skončilo vyhazovem uprostřed ročníku 2007/08, než se po roční odmlce ujal Luga. Ve svém třetím roce u tohoto celku postoupil podruhé v jeho historii do druhé ligy, kde v následujících třech letech i setrval.

Jeho svěřenci vždy obsadili mezi 11. a 15. místem tabulky. Dne 19. října 2015 se po vyhazovu Paca Herrery ujal UD Las Palmas, které tou dobou bylo v pásmu sestupu. Hned v prvním roce se Setiénovi podařilo vytáhnou ostrovany na 11. místo v tabulce, nicméně v březnu roku 2017 oznámil, že i tento tým na konci sezony opustí a opět to bylo kvůli neshodám s vedením.

Asi nejznámější bylo Setiénovo úřadování u Realu Betis, které bylo zahájeno právě to léto. V první sezoně z toho byla 6. příčka v LaLize a kvalifikace do skupinové fáze Evropské ligy. Druhý rok už byl o poznání horší, nicméně i přesto se o něm v lednu 2019 spekulovalo jako o nástupci Ernesta Valverdeho. K tomu došlo až letos a to poté, co půl roku nebyl zaměstnaný.

Setiénův syn Laro je rovněž fotbalistou působícím v záloze a aktuálně hraje za katalánský Sant Andreu. Sám jeho otec, jemuž se od doby jeho hráčského působení v Racingu přezdívá „El Maestro“, je pak třetím koučem z kantbárijského autonomního území v historii Barcy. Před ním to byli Enrique Orizaola v roce 1961 a Laureano Ruiz o 15 let později.

Celkem si Quique Setién zahrál proti Barceloně dvaadvacetkrát jako hráč a zaznamenal bilanci 5 výher, 5 remíz a 12 porážek. Rovněž se mu povedlo katalánskému gigantovi dát 2 branky – jednu v barvách Logroňés (v sezoně 1990/91 při ligovém utkání, které skončilo výsledkem 2:1) a jednu za Santander (v ročníku 1994/95, znovu v lize, při debaklu 5:0).

Jako trenér si tento vášnivý šachista, jenž si zahrál i proti bývalým mistrům světa Anatolimu Karpovovi a Garymu Kasparovovi, připsal proti Blaugranas 7 zápasů a vedle šesti porážek se mu jednou povedlo i zvítězit a to rovnou na Camp Nou. Psal se ročník 2018/19 a Betis vyválčil 3 body po hokejové přestřelce 3:4. Ve svém novém působišti už má i jednoho obdivovatele.

Tím je Sergio Busquets, jenž mu právě při tomto utkání daroval svůj dres s ručně psaným věnováním. „Pro Quiqueho s láskou a obdivem k tvému stylu a pohledu na fotbal. Přeji jen to nejlepší,“ stálo u podpisu. Naopak Setién pak vždy obdivoval nejen Barcu, ale hlavně Lionela Messiho. „Je luxus jej mít, nejlepší hráč historie,“ řekl po jeho představení na Benitu Villamarín.

Setién už ve své kariéře vedl několik ex-barcelonistů, jmenovitě Marca Bartru, Wilfrida Kaptouma, Cristiana Tella, Antonia Sanabriu, Ronalda Araúja, Alena Haliloviče, Kevina-Prince Boatenga a také Júniora Firpa. Na závěr už jen dodejme, že mezi trofejemi má tento Španěl pouze jednu a to jako hráč tu superpohárovou s Atlétikem z roku 1985.

Připomeňme ještě, že 182 centimetrů vysoký Setién podepíše smlouvu na 2 a půl roku, s délkou trvání do 30.6.2022 a po slavnostní ceremonii se vyfotí na trávníku Camp Nou a vše završí tisková konference v jednom ze sálu přímo na stadionu. Dosavadní lodivod Valverde se pak dnes dopoledne rozloučí s hráči a zamíří do světa po čtyřech získaných trofejích.

Jak jste si mohli sami všimnout, Quique Setién nemá žádnou ex-barcelonskou historii, což je trochu v rozporu s tím, co po trenérovi hlavního mužstva požadují ve vedení. Spekulovalo se, že Valverdeho místo zastoupí Xavi Hernández, Francisco Javier García Pimienta nebo Ronald Koeman, jenž tak měl učinit po letním Euru. Nakonec padlo rozhodnutí na Setiéna.

 


Zdroje: fcbarcelona.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 78
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 65
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 57
6. Real Sociedad de Fútbol 50
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 17
2. Jude Bellingham 16
3. Ante Budimir 16
4. Borja Mayoral 15
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
42. Raphinha 5
45. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat