Kluivert: Pokud hráč ukazuje své dovednosti, je dobré, aby bez ohledu na věk dostával šance v prvním týmu

Kluivert: Pokud hráč ukazuje své dovednosti, je dobré, aby bez ohledu na věk dostával šance v prvním týmu

V interview pro oficiální klubová média se bývalý barcelonista a současný šéf mládeže Patrick Kluivert ohlédl za tím, jaké byly jeho první měsíce v této roli. Odchovanec Ajaxu, který v Barce působil mezi lety 1998 a 2004, v nichž nastřílel 145 branek napříč třistaosmi utkáními, se do Katalánska vrátil poté, co působil jako hlavní trenér, asistent a technický ředitel v různých klubech a také reprezentacích.

Jak proběhlo několik předchozích měsíců v FC Barceloně?

Dobře, velmi dobře. Když přijdete někam, kde už to je úspěšné, je důležité poznat lidi zevnitř a způsoby práce a to jsem udělal v každém oddělení. První je třeba si vyslechnout, jak probíhají věci a pak se pustit do práce.

Proč jste si vybral Barcu?

To je velmi snadné – protože tento klub znám. Působil jsem zde 6 let jako hráč a cítím s klubem a fanoušky. K tomu zde hraje můj syn. Mám pocit, že mohu La Masii přinést spoustu věcí a nemusel jsem příliš dlouho přemýšlet nad přijetím nabídku klubu.

Jedním z vycházejících talentů z mládežnického systému jsou Ansu Fati nebo také Carles Pérez. Jak důležité je pro klub, že se objevují tito hráči?

Je opravdu důležité pro takové hráče, že pocházejí z akademie. Pokud demonstrují své kvality, jako tomu v případě Ansua a Carlese Péreze je, nezáleží na tom, jak mladí jsou a je pro ně dobré, že dostávají minuty v prvním týmu, kde můžou ukázat svou hodnotu.

Jak udržujete nohama na zemi hráče, kteří jdou z výběru do devatenácti let rovnou do A-týmu a prakticky tak přeskočí Barcu B?

Musíte se o ně v takových případech start. Naštěstí je Ansu klukem, který vidí věci tak, jak jsou a stojí nohama na zemi. Hodně jsem s ním mluvil a i on si je pouze vědom své situace. Naší prací je zajistit, že nesejde z této cesty a je mu stále jasná jeho role. Ansu je hráčem, který ví, co chce a co může a zvykne si na to hrát více zápasů s áčkem.

Jak důležité je, aby všechny týmy hrály stejným stylem a se stejným systémem?

Je to nezbytné. Když hráči postupují kategoriemi a týmy, je důležité, aby následovaly stejnou fotbalovou filozofii. Je zřejmé, že se svým růstem vyvíjejí hru a pilují svůj talent, ale to stále ve stejném herním stylu. Musíme respektovat Cruyffovu filozofii a klubové hodnoty a my jsme tu od toho, abychom tohle všechno bránili. Máme jednu z nejlepších fotbalových škol a z tohoto důvodu musí trenéři a hráči táhnout za jeden provaz.

Z La Masie vzešla za ty roky (barcelonská akademie letos slaví 40 let od svého otevření, pozn. přek.) spousta důležitých hráčů jako Valdés, Puyol, Busquets, Piqué, Messi, Xavi či Iniesta. Co se dá dělat, aby pořád vycházeli takoví fotbalisté?

Je zřejmé, že kvalita hráčů není každým rokem stejná. Máme v La Masie hodně kvality, ale talenti se nemohou objevit všichni najednou. Existují tací, kteří potřebují strávit čas mimo a vrátit se. Naším cílem je mít ty nejlepší, aby co nejvyšší číslo mohlo dosáhnout hlavního mužstva. Pro A-tým je nezbytné mít domácí odchovance. Já a ti zodpovědní za mládežnický fotbal musíme hledat diamanty a pracovat s nimi. Všem dáváme stejnou šanci být úspěšní.

Letos v létě byl podepsán De Jong, talent z Ajaxu. Je důležité sledovat cizí talenty, kteří by mohli zapadnout do filozofie Barcy?

Ajax má stejný herní styl jako Barca a tak jsme si těchto talentů vědomi. Není pro něj tak těžké se přizpůsobit, nicméně hrát za Ajax není stejné, jako představit se na Camp Nou před 100 tisíci lidmi. Hraje velmi dobře, jelikož figuruje na svém postu, je opravdu talentovaný a obklopený těmi nejlepšími. Vypadá, jak kdyby za Barcu hrál celý život.

Miniestadi už patří minulosti a nyní disponujeme stadionem Johana Cruyffa. Co si o něm myslíte?

Estadi Johan Cruyff je opravdu pěkný a pro hráče devatenáctky, béčka a ženského týmu je důležité mít stadion poblíž La Masie. Hráči si na něj začínají zvykat a je rovněž důležité, aby zde chodily také mladší týmy a sledovali, jaké to je zde hrát a snít o tom nastoupit nejprve tady a později na Camp Nou.

Jakou radu byste dal mladým hráčům?

Je opravdu důležité, aby si mladí hráči nemysleli, že tím, že jsou v Barce, končí jejich práce. Je velice důležité tvrdě pracovat, následovat svůj sen, soupeřit a učit se od svých trenérů. Talent je důležitý, ale není vším. Musíte každý den makat a tlačit se k limitům. Pokud si všechno dobře sedne, přijde šance zahrát si v prvním týmu a to je naším povoláním.


Zdroje: fcbarcelona.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 78
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 65
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 50
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 17
2. Jude Bellingham 16
3. Ante Budimir 16
4. Borja Mayoral 15
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
42. Raphinha 5
45. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat