Souhrn Piquého kariéry

Souhrn Piquého kariéry

Příspěvky Gerarda Piquého na sociálních sítích často budí vášně, ať už v řadách jeho odpůrců či obdivovatelů, tentokrát však pětatřicetiletý Španěl dokonale šokoval všechny. Včera v podvečer se totiž na jeho twitteru objevilo krátké video oznamující konec jeho hráčské kariéry. K němu má dojít po sobotním měření sil s Almeríou, které tak bude jeho posledním zápasem.

Jen málokdo spojil svůj život s FC Barcelonou tolik jako právě Piqué, vždyť už v den svého narození se stal členem klubu. Během let si prošel všemi mládežnickými kategoriemi, přičemž od samého začátku patřil k největším nadějím La Masie.
Před sezónou 2004/05 zatoužil po změně, a tak se z prosluněného Katalánska stěhoval do chladné a sychravé Anglie. U Rudých ďáblů z Manchesteru strávil celkem čtyři roky, počítáme-li i sezónu 2006/07, kdy hostoval v Realu Zaragoza, přičemž v týmu pod taktovkou legendárního Alexe Fergusona odehrál 23 zápasů a pomohl mu k ligovému titulu i triumfu v Lize mistrů.

Pak přišla nabídka na návrat do milované Barcelony a Piqué neváhal. V seniorském týmu debutoval 13. srpna 2008 v utkání s Wisłou Kraków (4:0) v rámci skupinové fáze LM. Tím začalo jeho neuvěřitelných a veleúspěšných čtrnáct let v modročerveném dresu. S Barcou vyhrál 30 trofejí, byl u obou historických treblů, stal se součástí neporazitelného výběru Pepa Guardioly a s Carlesem Puyolem, svým parťákem z obrany, vytvořil snad nejikoničtější stoperskou dvojici, jakou kdy španělský fotbal poznal.
Po odchodu Andrése Iniesty v roce 2018 se ujal role čtvrtého kapitána, nějakou dobu na to se pak v hierarchii posunul před Sergiho Roberta a v posledních dvou ročnících byl prvním, kdo navlékal pásku v případě absence Sergia Busquetse.

Věhlas si vydobyl i na poli mezinárodním. Byl členem zlaté generace Španělska, s nímž vyhrál Mistrovství světa 2010 a o dva roky později také evropský šampionát. Za výběr z Pyrenejského poloostrova stihl odehrát do roku 2018, kdy reprezentační kariéru ukončil, 102 zápasů, dalších 10 přidal coby hrdý Katalánec za neoficiální výběr tohoto autonomního regionu.

V barcelonském dresu má Gerard Piqué na kontě dokonce 615 utkání. K tomuto úctyhodnému počtu, který překonali pouze čtyři další hráči, přidá už jen jedno poslední. Se svými 53 góly se navíc řadí na druhé místo žebříčku nejproduktivnějších obránců Barcy, před ním je jen Ronald Koeman, jenž v tomto ohledu nemá konkurenci ani ve srovnání se zbytkem světa.


Zdroje: fcbarcelona.com, espn.com, wikipedia.org



Diskuze

No, teď už asi nemá smysl, aby tu tento článek byl, když už o tom dnes jeden vyšel.

04.11.2022, 13:33

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 87
2. Girona FC 74
3. FC Barcelona 73
4. Club Atlético de Madrid 67
5. Athletic Club 61
6. Real Sociedad de Fútbol 54
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 20
2. Jude Bellingham 18
3. Alexander Sørloth 17
4. Robert Lewandowski 17
5. Ante Budimir 16
29. Ferrán Torres 7
32. João Félix 7
50. Raphinha 5
53. Fermín López 5
55. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat