La Masia oslavila 40 let

La Masia oslavila 40 let

Před 40 lety byla otevřena slavná akademie, která se stala neodmyslitelnou součástí barcelonské identity.

La Masii je už 40 let. Bylo to 20. října 1979, kdy jedna z nejslavnějších fotbalových akademií otevřela své dveře prvním mladým hráčům. Patřili mezi ně Romà Albarrán, Betriu, Pep Boada, Òscar Lausín, José Fernández, Guillermo Amor, Esteve Castañer, Manuel Bautista 'Bata', César Redondo, Manolo Muñoz a Ricardo Arnal. Ti byli prvními, pro které se La Masia stala jejich domovem.

Všichni byli Klubem pozváni na oslavy tohoto jubilea, které odstartovaly před původní budovou La Masie nacházející se hned vedle Camp Nou. Klub dále připravil program na celou sezónu. Bylo vytvořeno nové logo navržené speciálně pro tuto příležitost, které v sobě zahrnuje číslo 40. První tým společně se všemi ostatními týmy Barcelony v brzké době vyběhne na rozcvičku v památeční tričkách s tímto logem.

Logo exclusively designed for the occasion, including a print with the number 40

Čtyři dekády La Masie se připomenou i při prezentaci mládežnických týmů pro profesionální sporty, která byla na programu 21. října, byla však odložena. Půjde o první institucionální událost oslavující toto výročí.

Klub dále pracuje na pamětním videu, krátkých filmech s jednotlivými hráči a na dokumentu o čtyřicetileté historii La Masie. Kromě toho se chystá také oficiální kniha sledující stopy slavného střediska. Prezident Josep Maria Bartomeu a Sergi Roberto, kteří se podíleli na předmluvě, se zúčastní prezentace, jenž je na programu 7. listopadu. Vše završí aplikace a webová stránka věnující se La Masii.

Z rezidence symbolem

Masia de Can Planes otevřela své dveře před 40 lety jako první fotbalová rezidence ve Španělsku. Nikdo si asi nedokázal představit, čím bude La Masia dnes, po čtyřech dekádách – symbolem identity, jedním z pilířů, který Barçu identifikuje jako „víc než jen klub“, a značkou, která symbolizuje model FC Barcelony v akademickém, osobním a sportovním rozvoji. Škola pro život a sport, která si vytvořila svou vlastní cestu a způsoby, jenž reflektuje disciplína mládežnických klubů na hřišti i mimo něj. To zahrnuje 641 sportovců a všech lidí kolem nich (rodina, trenéři, mentoři a učitelé).

Dříve byla La Masia budovou – ubytováním, a to jenom pro fotbalisty. Nyní, v souladu se sportovní misí Klubu, se koncept rozrostl a v současné době pokrývá mužské i ženské mládežnické týmy nejen ve fotbale, ale také v basketbale, házené, pozemním hokeji a futsalu.

Výsledek obrázku pro la masia

Život před La Masií

Mládežnické týmy v FC Barceloně existovaly i před vytvořením La Masie. V roce 1901 vytvořil tajemník tehdejšího vedení klubu a střelec prvního týmu Lluís d'Ossó druhý, třetí a čtvrtý tým Barcelony. V průběhu let z nich vzešli takoví hráči, jako byl Calvet, Seguer, Biosca, Aloy, Manchón, Bosch, Gràcia, Tejada, Brugué, Vergés, Estrems, Olivella, Rodri, Sadurní, Silvestre, Fusté, Rexach, Martí Filosia, Mora, Olmo, Tente Sánchez, Lobo Carrasco, Estella a spousty dalších.

Výsledek obrázku pro la masia


Zdroje: fcbarcelona.com



Diskuze

Vitaj Tarja smiley
Hneď krásny článok. O domčeku, v ktorom by som celkom pokojne mohol bývať aj teraz smiley

21.10.2019, 11:48
Pajinos pmadar1

vítej? smileyvšak je tady už nějaký pátek ne? smiley

21.10.2019, 13:45
pmadar1 Pajinos

dlho som od nej nič nečítal. viem, že je tu veľmi dlho. ale nepísala...smiley

21.10.2019, 15:54

hm, tak asi trochu spím, sorrysmiley. plno článkov... tarja, odpusťsmiley

21.10.2019, 15:56

V klidu, ja to preziju 😂

21.10.2019, 20:39

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 72
2. FC Barcelona 64
3. Girona FC 62
4. Athletic Club 56
5. Club Atlético de Madrid 55
6. Real Sociedad de Fútbol 46
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Jude Bellingham 16
2. Borja Mayoral 15
3. Ante Budimir 15
4. Artem Dovbyk 14
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
24. Ferrán Torres 7
32. João Félix 6
44. Ilkay Gündogan 5
54. Raphinha 4
Zobrazit celou tabulku

 

Chat