Laurent Blanc favoritem mezi možnými nástupci Setiéna

Laurent Blanc favoritem mezi možnými nástupci Setiéna

Snad již celý svět blaugrana ví, že Quique Setién má velmi složitou pozici a již několik týdnů se dost dlouho mluví o tom, že jsou jeho dny na lavičce katalánského klubu sečteny. Ano, může ho zachránit výhra v Lize mistrů, ale se současnou formou a náladou v mužstvu málokdo v něco podobného věří.

A tak se začalo hovořit o tom, kdo by mohl rodáka ze Santanderu nahradit. Nejeden fanoušek i představitel klubu sní o příchodu Xaviho Hernándeze, je velmi pravděpodobné, že k tomu v následujících letech dojde, ale je téměř vyloučeno, že by tomu tak mohlo být nyní. Důvodů je několik: především nadcházející prezidentské volby, které můžou výrazně změnit dynamiku uvnitř klubu; Xavi si zároveň klade podmínky, které by v tak krátkém časovém intervalu bylo velmi složité, spíše nemožné, splnit.

Hledá se tak řešení na jednu, či dvě sezóny, což není jednoduchá práce. Postupně se objevilo několik jmen, diskutovalo se například o Kluivertovi, ale podle novinářů se postupně vyprofiloval jeden horký kandidát: Laurent Blanc.

Proč je favoritem

Je jasné, že v nestabilním obdobím před prezidentskými volbami se do Barcelony nehrne každý, nicméně stále jde o jeden z nejúspěšnějších týmů světa a pro mnohé by šlo o vrchol trenérské kariéry.

Laurent Blanc se mezi kandidáty objevil celkem překvapivě a hned se dostal mezi nejžhavější kandidáty. Je to především podmínkami, které si bývalý francouzský reprezentant klade, respektive neklade. Podle zákulisních informací původně požadoval minimálně dvouletý kontrakt, ale podle všeho je ochoten podepsat i smlouvu na jeden rok a následně svou práci a projekt obhajovat přen nově zvoleným vedením katalánského klubu.

Další výhodou je možnost okamžitě nastoupit. Přestože se hlasitě uvažovalo o možnosti převzetí týmu z Valencie, Blanc je aktuálně bez angažmá a není tedy aktuálně zatížen profesionální smlouvou a odpadly by tedy jednání s jejím případným ukončením.

Zkušenost. Jedna z prvních věcí, které lidi napadne při vyřčení Francouzova jména jména: téměř 450 zápasů v dresu 9 různých celků, mezi kterými nechyběly týmy jako Neapol, Manchester United, Olympique Marseille, Inter Milán, ale i FC Barcelona. V barvách francouzské reprezentace mu chyběly jen dva zápasy k pokoření stovky odehraných zápasů, tvořil základ nejúspěšnějšího celku ze země galského kohouta, což potvrzuje zisk nejcennější evropské i světové trofeje. Nejeden fanoušek si vzpomene na tradiční předzápasový rituál políbení Barthezovy hlavy právě Blancem.

Co se týče trenérské etapy, tak i zde se stal Blanc těžko přehlédnutou postavou. Ve svém debutu na lavičce Bordeaux skončil na druhém místě, vytvořil rekord výher v řadě a v následujících letech získal pohár a superpohár. Město ležící na řece Garonna opustil, aby se stal trenérem francouzského národního týmu, který vedl mezi lety 2010 a 2012, následně se přesunul do pařížského PSG, kde poctivě vyhrával nejvýznamnější francouzské klubové trofeje a ocenění za nejlepšího francouzského trenéra.

Nakonec je tu znalost prostředí. Přestože Le Président, jak je Blancovi přezdíváno, strávil v barcelonském celku pouze jednu sezónu, poznal prostředí zevnitř a má tak velmi cennou zkušenost s vnitřním fungováním a nastavením klubu.

Laurent Blanc v předchozích letech odmítl nejednu příležitost stát se trenérem významného klubu, tak si musíme počkat, jak budou probíhat jeho námluvy s barcelonským FC.

 


Zdroje: sport.es, goal.com, mundodeportivo.com, uefa.com, fcbarcelona.es, transfermarkt.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat