Lewandowski převzal Zlatou kopačku za sezónu 21/22

Lewandowski převzal Zlatou kopačku za sezónu 21/22

V zápase proti Osasuně Robert Lewandowski neprožil zrovna nejvydařenější den, naopak dnešní den byl pro něj zajisté lepším. Polský útočník si totiž dnes převzal zlatou kopačku pro nejlepšího střelce evropských lig v sezóně 2021/2022.

Připomeňme si, že Lewandowski nastřílel v bundeslize v dresu Bayernu Mnichov 35 gólů, což se promítlo do 70 bodů v žebříčku "sniperů" starého kontinentu. Polák předstihl v boji o zlatou kopačku Kyliana Mbappého, který nastřílel 28 branek (56 bodů), i Karima Benzemu - 27 gólů (54 bodů). Pro Lewadowského je to už druhé ocenění Zlaté kopačky v řadě, kdy na poprvé zaznamenal 41 gólů a překonal tak slavný rekord Gerda Müllera. Nutno podotknout, že toto ocenění dokázali ve dvou po sobě jdoucích ročnících získat prozatím jen Ally McCoist, Thierry Henry, Lionel Messi a Cristiano Ronaldo. Argentinec dokázal Zlatou kopačku získat dokonce třikrát za sebou a to v rocích - 2017 - 2019 a se šestu oceněními je v čele této historické tabulky vítězů. Čtyři trofeje má Cristiano Ronaldo a dvakrát byli touto trofejí vyznamenani také Luis Suárez, Dudu Georgescu, Mario Jardel, Gerd Müller, Fernando Gomes, Eusébio a Diego Forlán.

Během galavečera převzal Lewandowski ocenění od bývalého hráče Barcy Carlese Puyola a na pódiu nechyběl ani prezident Joan Laporta, Xavi, Mateu Alemany, Jordi Cruyff a Rafa Marquez. - "Nikdy jsem se s Lewandowskim nesetkal, naštěstí pro mě. Ale také bohužel, jelikož jsem vždy rád soutěžil s těmi nejlepšími. Robert je kompletní útočník a já doufám, že se příští rok vrátím a předám mu další Zlatou kopačku" řekl Puyol před předáním ceny útočníkovi Barcelony.

Lewandowski začal svůj projev nejprve ve španělštině a poté přešel do angličtiny. - "Dobře, nech mě mluvit španělsky. V Barceloně jsem velmi šťastný, jsem hrdý a jsem si jistý, že příští rok bude velmi dobrý. Teď vím, že Barca je víc než klub [smích]. Moc děkuji své ženě a rodině. Myslím, že teď změníme jazyk [smích], potřebuji ještě tři měsíce. Jsem velmi hrdý a šťastný, protože vím, jak tvrdě jsem pro to musel pracovat. Chci poděkovat svým bývalým spoluhráčům a také přítomným v Barceloně, protože vím, že jsme na správné cestě, i když nás čekají zápasy jako včera nebo ve Valencii. Toto jsou velké kroky, že můžeme nejen pomýšlet na první místo, ale i na vítězství v La Ligy. Tvrdou prací a následováním této cesty na to budeme moci myslet."

"Je pro mě velmi důležité rychle se adaptovat na novou zemi, nový tým a nové kolegy. Věděl jsem, že na tom musím zapracovat, než přijdu do Barcelony. Dostalo se mi velké pomoci od kolegů a zaměstnanců, kteří mi to usnadnili. Věděl jsem, že prvních pár měsíců pro mě může být těžších a vím, že na tom musím dál pracovat, protože sezóna je velmi dlouhá a bude pokračovat ještě šest měsíců po mistrovství světa. Jsem za tuto výzvu velmi rád, je to velká výzva pro mě i pro tým a jsem přesvědčen, že na této cestě můžeme myslet na velké věci."

"Víme, že jsme v Lize mistrů udělali nějaké chyby a v této soutěži za ně platíte. Pro klub to nebylo jednoduché a teď to také není nejlepší, ale musíme být pozitivní a jít dál. V LaLize hrajeme velmi dobře. Jsem si jistý, že s každým měsícem naší práce a po mistrovství světa budou mít mladí fotbalisté větší sebevědomí. Jsem přesvědčen, že na hřišti je vidět, že se velmi rychle vyvíjíme a za měsíc budeme hrát lépe a mít více zkušeností. Někdy v Lize mistrů mohly trochu chybět. Nemůžete však změnit vše za týden nebo měsíc, musíte být trpěliví a v tomto ohledu jsme na správné cestě. To je pro nás důležité."

"Šampionát mistrovství světa v sezóně je pro každého něco nového. Jsme na to však připraveni. Jsme nadšení, protože šampionát je pro každého něco velkého, nejen pro národní týmy, ale i pro všechny hráče. Jsem moc rád, že jsmev nich a doufám, že tentokrát si šampionát užijeme."

"Ach, je velmi těžké říci, kdo je favoritem mistrovství světa, určitě jich pár je, dokonce i v naší skupině je jeden takový, jako Argentina. Mezi dalšími favority musíte mít Brazílii a někoho z Evropy. Těžko říct, protože teď je to jiné, turnaj se odehraje v sezóně, vidíme, že je hodně zranění, hodně hráčů nepojede na MS, je hodně zápasů a je to pro nás těžké. Během šampionátu musíte mít i štěstí, aby hráči měli formu."

"Pokusím se bojovat s Haalandem o další cenu, ale nejdůležitější je tým. Pokud se týmu bude dařit, bude to nejlepší výsledek, i když to bude těžké."

Na konci došlo k focení s funkcionáři a se zástupcy FC Barcelona.


Zdroje: fcbarca.com; fcbarcelona.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat