Lewandowski převzal Zlatou kopačku za sezónu 21/22

Lewandowski převzal Zlatou kopačku za sezónu 21/22

V zápase proti Osasuně Robert Lewandowski neprožil zrovna nejvydařenější den, naopak dnešní den byl pro něj zajisté lepším. Polský útočník si totiž dnes převzal zlatou kopačku pro nejlepšího střelce evropských lig v sezóně 2021/2022.

Připomeňme si, že Lewandowski nastřílel v bundeslize v dresu Bayernu Mnichov 35 gólů, což se promítlo do 70 bodů v žebříčku "sniperů" starého kontinentu. Polák předstihl v boji o zlatou kopačku Kyliana Mbappého, který nastřílel 28 branek (56 bodů), i Karima Benzemu - 27 gólů (54 bodů). Pro Lewadowského je to už druhé ocenění Zlaté kopačky v řadě, kdy na poprvé zaznamenal 41 gólů a překonal tak slavný rekord Gerda Müllera. Nutno podotknout, že toto ocenění dokázali ve dvou po sobě jdoucích ročnících získat prozatím jen Ally McCoist, Thierry Henry, Lionel Messi a Cristiano Ronaldo. Argentinec dokázal Zlatou kopačku získat dokonce třikrát za sebou a to v rocích - 2017 - 2019 a se šestu oceněními je v čele této historické tabulky vítězů. Čtyři trofeje má Cristiano Ronaldo a dvakrát byli touto trofejí vyznamenani také Luis Suárez, Dudu Georgescu, Mario Jardel, Gerd Müller, Fernando Gomes, Eusébio a Diego Forlán.

Během galavečera převzal Lewandowski ocenění od bývalého hráče Barcy Carlese Puyola a na pódiu nechyběl ani prezident Joan Laporta, Xavi, Mateu Alemany, Jordi Cruyff a Rafa Marquez. - "Nikdy jsem se s Lewandowskim nesetkal, naštěstí pro mě. Ale také bohužel, jelikož jsem vždy rád soutěžil s těmi nejlepšími. Robert je kompletní útočník a já doufám, že se příští rok vrátím a předám mu další Zlatou kopačku" řekl Puyol před předáním ceny útočníkovi Barcelony.

Lewandowski začal svůj projev nejprve ve španělštině a poté přešel do angličtiny. - "Dobře, nech mě mluvit španělsky. V Barceloně jsem velmi šťastný, jsem hrdý a jsem si jistý, že příští rok bude velmi dobrý. Teď vím, že Barca je víc než klub [smích]. Moc děkuji své ženě a rodině. Myslím, že teď změníme jazyk [smích], potřebuji ještě tři měsíce. Jsem velmi hrdý a šťastný, protože vím, jak tvrdě jsem pro to musel pracovat. Chci poděkovat svým bývalým spoluhráčům a také přítomným v Barceloně, protože vím, že jsme na správné cestě, i když nás čekají zápasy jako včera nebo ve Valencii. Toto jsou velké kroky, že můžeme nejen pomýšlet na první místo, ale i na vítězství v La Ligy. Tvrdou prací a následováním této cesty na to budeme moci myslet."

"Je pro mě velmi důležité rychle se adaptovat na novou zemi, nový tým a nové kolegy. Věděl jsem, že na tom musím zapracovat, než přijdu do Barcelony. Dostalo se mi velké pomoci od kolegů a zaměstnanců, kteří mi to usnadnili. Věděl jsem, že prvních pár měsíců pro mě může být těžších a vím, že na tom musím dál pracovat, protože sezóna je velmi dlouhá a bude pokračovat ještě šest měsíců po mistrovství světa. Jsem za tuto výzvu velmi rád, je to velká výzva pro mě i pro tým a jsem přesvědčen, že na této cestě můžeme myslet na velké věci."

"Víme, že jsme v Lize mistrů udělali nějaké chyby a v této soutěži za ně platíte. Pro klub to nebylo jednoduché a teď to také není nejlepší, ale musíme být pozitivní a jít dál. V LaLize hrajeme velmi dobře. Jsem si jistý, že s každým měsícem naší práce a po mistrovství světa budou mít mladí fotbalisté větší sebevědomí. Jsem přesvědčen, že na hřišti je vidět, že se velmi rychle vyvíjíme a za měsíc budeme hrát lépe a mít více zkušeností. Někdy v Lize mistrů mohly trochu chybět. Nemůžete však změnit vše za týden nebo měsíc, musíte být trpěliví a v tomto ohledu jsme na správné cestě. To je pro nás důležité."

"Šampionát mistrovství světa v sezóně je pro každého něco nového. Jsme na to však připraveni. Jsme nadšení, protože šampionát je pro každého něco velkého, nejen pro národní týmy, ale i pro všechny hráče. Jsem moc rád, že jsmev nich a doufám, že tentokrát si šampionát užijeme."

"Ach, je velmi těžké říci, kdo je favoritem mistrovství světa, určitě jich pár je, dokonce i v naší skupině je jeden takový, jako Argentina. Mezi dalšími favority musíte mít Brazílii a někoho z Evropy. Těžko říct, protože teď je to jiné, turnaj se odehraje v sezóně, vidíme, že je hodně zranění, hodně hráčů nepojede na MS, je hodně zápasů a je to pro nás těžké. Během šampionátu musíte mít i štěstí, aby hráči měli formu."

"Pokusím se bojovat s Haalandem o další cenu, ale nejdůležitější je tým. Pokud se týmu bude dařit, bude to nejlepší výsledek, i když to bude těžké."

Na konci došlo k focení s funkcionáři a se zástupcy FC Barcelona.


Zdroje: fcbarca.com; fcbarcelona.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Athletic Club 0
2. Club Atlético de Madrid 0
3. CA Osasuna 0
4. Deportivo Alavés 0
5. CD Leganés 0
6. RCD Espanyol de Barcelona 0
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

Zobrazit celou tabulku

 

Chat