LIONEL MESSI JE NEDOCENĚNÝ

LIONEL MESSI JE NEDOCENĚNÝ

A to i přes všechny ty superlativy, humbuk a ocenění… Od svého debutu před 15 lety sice vyhrál pět Zlatých míčů, podle Seana Ingleho, sportovního redaktora Guardianu, se však Argentinci nedostává takového ocenění, jaké by si zasloužil.

Svou novou knihu „Nic není skutečné“ začíná hudební novinář David Hepworth esejí, která pobaví i provokuje. Beatles podle něj byli nedocenění. Ano, čtete správně, nedocenění.

Možná jste nadzvedli obočí, zvláště s ohledem na to, že neuplyne ani měsíc bez toho, aniž by „the Fab Four“ ovládli nějakou anketu či něco podobného. Hepworth však tvrdí, že „bohatství jejich zlaté éry se nikdo nevyrovnal“ a stojí si za tím, že i přes veškeré „girlandy, kterými je ověnčily další generace,“ nebyla jejich genialita dostatečně oceněna.

Je na čase si přiznat, že tohle platí i pro Lea Messiho. I přes všechny ty trefy a superlativy, nesčetné projevy geniality a pět Zlatých míčů, které nasbíral od svého debutu v přátelském utkání proti Portu před 15 lety, je Messi nedoceněný.

Ve fascinujícím dokumentu „Take the ball, pass the ball,“, který zachycuje, jak se Barcelona stala nejlepším týmem na světě, Xavi hezky vysvětluje, proč je Messi nad všemi ostatními. „Je lepší než vy se svou pravou nohou, s levou nohou i se svou hlavou. Je lepší při bránění i útočení. Je rychlejší. Lepší v driblinku, lepší v přihrávkách.“

Xavi poté pokrčí rameny a nastane chvíle ticha. „A co v bráně,“ padne otázka. „Tam jsme ho ještě nedávali,“ odpovídá Xavi, „ale dejte si pozor, kdyby to zkoušel.“

Samuel Eto’o zde také popisuje, jak před Gamperovým pohárem v roce 2005 varoval Patricka Vieiru, že čelí klukovi, který by mohl změnit historii. „Řekl jsem mu, že jednoho dne by to mohlo vypadat tak, že každý, kdo přišel před Messim, hrál jiný sport,“ dodal Eto’o a přidal se tak k velkým prorokům.

Kdo by teď mohl popřít, že měl Eto’o pravdu? Kdysi dávno byl známkou top střelce gól v každém druhém zápase. Messi má průměr 1,44 gólů a asistencí za každých 90 minut, které od sezóny 2009/10 v La Lize odehrál (bez penalt) – takže v každém druhém zápase dává skoro 3 góly.

Dalšími v pořadí jsou Cristiano Ronaldo s průměrem 1,21 (dle jeho výkonů ve Španělsku a Itálii), Luis Suárez (1,12), Zlatan Ibrahimovic (0,98) a první pětici uzavírá Neymar s průměrem 0,97.

Úžasňák Messi také vytvořil nebo přímo vstřelil 46 % gólů Barcelony za její poslední dekádu v La Lize (opět se nepočítají penalty). To vypovídá nejen o Messiho neuvěřitelné produktivitě, ale také o jeho „dlouhé životnosti“ a schopnosti udržovat si kondici. Z pěti největších lig se během stejného období dokázal těmto číslům přiblížit pouze Antonio Di Natale (45 %, všechno za Udinese), za ním pak s velkým odstupem následuje Suárez a Ronaldo (39 %).

Všimněte si mezery mezi Messim a Ronaldem. Už více než deset let máme to štěstí, že můžeme sledovat Beatles a Rolling Stones moderního fotbalu na jejich vrcholu. Tato čísla však naznačují, že zatímco Ronaldo je světový, Messi je až nadpozemský.

Messiho přihrávky jsou také nedoceněné. Od té doby, co v roce 2008 Opta začala se sběrem podobných dat, žádný z útočně laděných hráčů v pěti nejlepších ligách nezkompletoval tolik průnikových přihrávek jako Messi. Jinými slovy, Messi nejenže vyšle nejvíce složitých přihrávek, on je vysílá líp než kdokoliv jiný na jeho pozici.

A nezáleží na tom, kde jej postavíte. Jedna z nejlepších scén v již zmíněném dokumentu je opět se Xavim, který pomocí červených a bílých kelímků a brambůrků vysvětluje, jak byl Messi nasazen jako falešná devítka, aby v roce 2009 zničil Real Madrid. Jak Xavi zdůrazňuje, bylo to vůbec poprvé, kdy Messi na téhle pozici hrál. A při historické výhře 6:2 byl samozřejmě geniální.

„Messi je nazastavitelný,“ prohlásil Xavi. „Je to přirozený talent, který dostanou jen ti vyvolení. Možná za 20 nebo 30 let přijde někdo jiný. Ale teď je to Messi.“

Co se proti němu často vytahuje, je samozřejmě fakt, že nikdy Argentinu nedotáhl k titulu mistrů světa. V roce 2010 jej však vedl Diego Maradona, jehož filozofie nadzvedla nejedno obočí, zatímco v roce 2014 a 2018 Argentina prohrála s konečným vítězem turnaje. Fotbal nadále zůstává především týmovou hrou bez ohledu na to, jak úžasné hráče jednotlivé týmy mají.

Ve své eseji nám Hepworth připomíná, že Beatles byli dostatečně chytří na to, aby věděli, kdy skončit. Nedopustili tak, aby byl jejich hudební odkaz znehodnocen možným úpadkem. „Nikdy nelitujete toho, že jste party opustili brzy, často však litujete, že jste zůstali příliš dlouho,“ říká. Když však Messi doteď udělal jen vzácně krok vedle, proč by měl končit?

Možná už není tak rychlý jako kdysi, kdy klidně mohl vzdát hold Maradonovi tím, že proti Getafe zopakoval jeho slavné sólo od půlky hřiště. Stále však fotbal vidí v jiné rychlosti než kdokoliv jiný. A dokud bude pokračovat ve střílení tolika branek – proti Betisu přidal další dvě – a dokud bude předvádět tolik božských oratorií, odpověď na to, kdo je nejlepším hráčem světa, zůstane stejná jako v posledních deseti letech: Messi.

Související obrázek


Zdroje: https://www.theguardian.com/football/blog/2018/nov/12/lionel-messi-beatles-best-player-barcelona?CMP=share_btn_tw



Diskuze

Prodat, nutí hráče aby to hráli na něhosmiley

14.11.2018, 16:20
Pingu Biscuit

Já ti nevím ..... smiley Je pravda, že Barce fandím od r. 1997 smiley A taky, že Messi nikdy nebyl mým nejoblíbenějším hráčem ! Ani jeden rok, ani podzim nebo jaro ! smileyMožná patřil mezi tři nejoblíbenější, ale nikdy nebyl moje jedničkasmiley Ale taky je pravda, že jsem ho vždycky obdivoval pro jeho nadpozemské schopnosti .... Často bylo ze spomalených záběrů vidět, jak Messi posílá míč do branky způsobem, kdy zvolil stranu nebo způsob zakončení o zlomek vteřiny dřív, než se nakonec ukázalo jako geniální vzhledem k pohybu gólmana ! Často jsem na to koukal s otevřenou pusou a říkal si .... " jak to ku*va dělá ! " smiley Jak umí dát finální přihrávku, jak si na ní dokáže naběhnout a najít si místo ! Nebo jak si dokáže prostě vzít míč a dát gól kdy se mu chce smiley To nikdo nemůže říct ani pumpička ..... Těžko říct jestli má Messi nějaká privilegia, jestli on sám chce aby na něho ostatní hráli ...... ale nikdo nikdy nic takového neřekl ! Dokonce ani Zlatan ! Kdo fotbal hrál, určitě ví že ho spoluhráči často hledají, protože ví - že vždycky něco vymyslí ! A Messi jako génius zase rád hraje s míčem jak nejvíc to jen jde - takže jim v tom určitě nebrání .... Podle mně je génius. Možná už má své nejlepší za sebou, ale pořád patří mezi tři nejlepší hráče na světě ..... Ať jsou ti tři kdokoliv smiley

14.11.2018, 21:08
Biscuit Pingu

Bylo jen málo hráčů,u kterých sem čekal na každej jejich dotek s míčem...Messi se mi trefil do vkusu (umí spojit efektivitu s dokonalou technikou a přidat do toho až vtipnou jednoduchost).Messi je takovej fotbalovej Jedi (jako kdyby věděl jak se kdo pohne ještě než to tak udělá a proto jsou jeho reakce tak plynulé) proto si nikdy nedovoluji zpochybnit proč Messi jednou nahrál a jednou zase ne ( Kdo to dokáže vyhodnotit líp než on?) Když si tohle uvědomíš,pochopíš proč to hráči hrajou na něho,trénují s ním každej den a moc dobře vidí co umí a čeho je schopnej.

14.11.2018, 21:49
Pingu Biscuit

smileysmileysmiley... no ale že "nutí hráče aby to hráli na něho" jsi psal ty smiley

14.11.2018, 22:18
Biscuit Pingu

Tak si nepochopil ironii smiley

18.11.2018, 14:04

Děkuji za článek...smileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmiley

14.11.2018, 18:47
Tarja clen_0431

Rado se stalo. :)

15.11.2018, 12:49
Tarja Tarja

I kdyz preklad je obcas krkolomny, za to se omlouvam - neni cas. :D 😇

15.11.2018, 12:49

Co na to říct? Tohle je neskutečný...smiley

14.11.2018, 20:37

Neví někdo náhodou kde seženu ten film "Messi" i s titulkama?

15.11.2018, 11:05
Tarja Jirka

Jestli myslis ten vylozene jenom o Messim, tak ten je celkem o nicem. :D A kdyz jsem ho shanela naposled, s ceskyma titulkama nebyl, jedine inglis. :) Zkus zapatrat na googlu, nevim, pres co jsi zvykly stahovat.

15.11.2018, 12:48
Jirka Tarja

Ja to právě hledal ale už je to nějaký ten pátek 😀. Tehdy titulky nebyly. O ničem? Tak to nemám ani raději hledat? 😁

15.11.2018, 13:20
Tarja Jirka

Ja to prave taky videla uz nejaky ten patek zpatky, tak nevim, jestli se neco zmenilo. :)
Jako nejakou tu zajimavost se tam asi dovis, ale zadna hitparada, pokud tak nejak sledujes to deni a sem tam neco prectes, asi te tam nic neprekvapi. :) Mne to prislo spis jako ostuda...:D

15.11.2018, 13:58
clen_0548 Tarja

to jsou stejně úplní tupci. já jsem to nakonec ani neviděl (páč nebyly titulky). ale prostě když je to o Messim, kterého zná celý svět tak k tomu přece udělám titulky a pořádnou distribuci. ten film o ronaldovi měl premiéru v Londýně např. tam je to úplně o něčem jiném

15.11.2018, 13:20
Tarja clen_0548

Tak s takovym "filmem" bych se taky moc nechvalila...😁

15.11.2018, 13:59

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat