Lístky na Bundesligu jsou levnější kvůli fotbalové kultuře, tvrdí prezident La Ligy

Lístky na Bundesligu jsou levnější kvůli fotbalové kultuře, tvrdí prezident La Ligy

Zoufale se snaží zlepšit svou image a soutěžit s Premier League. La Liga v čele se svými fanoušky nicméně má pocit, že se stala druhořadou soutěží.

Častá večerní utkání a jejich začátky ve všední dny se stalo ve v La Lize postupným zvykem. Ve velké zemi jako je Španělsko však může být cestování na venkovní zápasy někdy cestou na několik dní a pro fanoušky nadlidský úkol se dostat na tyto zápasy.

Navíc se pod drobnohled dostaly ceny vstupenek. Podle Barcelona International University of Catalonia jsou vstupenky ve Španělsku nejdražší ze všech v Evropě. Vstupenky zde dosahují 4 % průměrné mzdy, zatímco ve zbytku Evropy většina míst nedosahuje 2,5 %.

Prezident La Ligy Javier Tebas v rozhovoru pro madridský deník Marca řekl, že si myslí, že myšlenka drahých cen vstupenek je mýtus."Dnes máte přístup k fotbalu nejen přes stadiony. Máte k zápasům přístup v televizi, prostřednictvím sociálních sítí, v různých médiích a velikostech.

"Je to velmi odlišné od toho, co se dělo před 10 až 12 lety. A pokud jde o cenu vstupenek, myslím, že je to mýtus," řekl 60letý funkcionář.

"Když se podíváme na příjmy klubů, můžeme vidět, že příjmy z permanentek se snížily i přes to, že na stadiony chodí více lidí. "Je pravda, že v Německu plní stadiony, ale i způsob sledování zápasů je jiný."

"Chodí dvě hodiny před zápasem a pak zůstávají další hodinu po skončení zápasu, což umožňuje klubům získat příjem mimo cenu vstupenky, protože fanoušci utrácejí více v prostředí stadionu než u pokladny samotné. To jim umožňuje snížit ceny," vysvětloval Javier Tebas, který stojí v čele španělského fotbalu už od roku 2013.

Průměrná cena vstupenky ve Španělsku je 68,79 eur, zatímco v Bundeslize klesá na 53 eur. Francie má nejlevnější vstupenky za 42 eur, v Anglii stojí 58 eur a Serie A stojí v průměru 60 eur.

Tebas sám připouští, že ceny na všechny stadionech jsou mnohdy mimo kontrolu. Problém totiž nastává, když jejich tým navštíví Real Madrid nebo Barcelona. To je nutí zvyšovat ceny a pro občasné fanoušky je vstupné příliš drahé.


Zdroje: Football-Espana



Diskuze

Reekwon
Senior editor

Pěkné výmluvy od pana Tebase.. Že chodí fanoušci v Německu dvě hodiny předem? To je možné, jenže oni hraji od 15:30 většinu zápasů, ne jak ve Španělsku, kde přes celý den natáhnout 4 zápasy a my v 90% hrajeme s Real Madrid ve 21:00. Lidem se pak určitě chce i hodinu po zápase tvrdnout na stadionu do půlnoci smileyTenhle chlap je tak křivý jako když kanec chčije.. Už aby ho z toho postu někdo vykopal a zasedl tam někdo normální.

09.01.2023, 16:45
stockey Reekwon

presne tak. Zapas zacina v Nemecku poobede, na stadion chodia aj cele rodiny so zenami a detmi. Na stadione je vacsina permanentkarov, takze vytvoria neskutocnu atmosferu, spievaju a povzbuduju cely zapas. Neraz robia vlastne choreo. To su neskutocne zazitky.
Zato Tebas tu obhajuje system predaja listkov turistom. Ano aj ti su doleziti, ale ti nebudu spievat choraly cely zapas. Podpora musi stat na miestnych. Ak mam dat 65€ len za vstupenku, tak si sakra rozmyslim kolko piva na stadione vypijem a ci si k tomu kupim este klobasu alebo vydrzim domov.
Bohorvni ludia ako tebas ci Ceferin mi idu na nervy. Ak je len mala zmienka kritiky hned poucuju ci urazaju. Ani trochu neuvazuju ze nieco nie je ok ked najvacsie kluby sa chceli od LM odtrhnut. Ked klesa zisk z predaja listkov ci ked SPA liga nedokaze konkurovat PL. Nie, dolezite predsa je ze rastie trh v Mexiku

10.01.2023, 13:08
MarcoFCB Reekwon

Tenhle pán vede Laligu do záhuby..

11.01.2023, 21:15

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 72
2. FC Barcelona 64
3. Girona FC 62
4. Athletic Club 56
5. Club Atlético de Madrid 55
6. Real Sociedad de Fútbol 46
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Jude Bellingham 16
2. Borja Mayoral 15
3. Ante Budimir 15
4. Artem Dovbyk 14
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
24. Ferrán Torres 7
32. João Félix 6
44. Ilkay Gündogan 5
54. Raphinha 4
Zobrazit celou tabulku

 

Chat