Luis Enrique: Fotbal bez diváků je smutnější než tanec s vlastní sestrou

Luis Enrique: Fotbal bez diváků je smutnější než tanec s vlastní sestrou

Luis Enrique se v pořadu „Colgados del Aro“ na YouTube rozvyprávěl o časech, kdy hrával za Barcelonu a pochopitelně i o současné situaci ve fotbalovém světě. Zavzpomínal například na své kontroverzní gesto na Santiagu Bernabéu, kde dal gól už jako hráč Barcy.

Po přestupu do Barcelony se neobjevila žádná nenávist. Jde o uvolnění hormonů, které má někdo v sobě. Jsou to neškodné buňky, které jsou využívány k uvolnění veškerého rozhořčení. Nepřekvapilo mě, jak fanoušci zareagovali. Diváci na Realu se ke mě vždy chovali dobře. V mé třetí sezoně se se mnou snažili prodloužit smlouvu a pak zase ne, jelikož má forma možná nebyla vhodná pro přesvědčení klubu, aby tak učinil. Nebyl jsem jedním z pilířů mužstva. Když dáte gól, musíte jej oslavit s týmem, za který jste jej dal.

Už je to dlouhá doba a nyní je to jedna z mých dobrých vzpomínek. Po pěti letech mi skončila smlouva s Realem a nedosáhli jsme dohody týkající se prodloužení, ačkoliv to klub chtěl. Pak jsem následoval cestu, kterou jsem si vybral. Všichni máme rádi, když o vás lidé mluví dobře. V tomto světě není tak snadné o někom hovořit špatně, když jste vystaven mediální masáži. Byl jsem rád, když Capello řekl, že nepochopil, jak jsem mohl odejít zadarmo. Před zápasem po návratu Figa jsme se neslyšeli na metr.

Napětí se postupně dlouho nabíjelo a potom to spadlo. Byl to úžasný zápas. Nelze na něj zapomenout a nemohli jsme v něm prohrát. I kdybychom postavili 11 ovcí v dresech, tak bychom zvítězili. Ta atmosféra by nás nechala unést. Kdybych byl fotbalistou, vrátil bych se co nejdříve by to bylo možné. Nebojím se. Bál jsem se pouze o seniory, kterých si vážím a kteří by mohl trpět. Já se vůbec nebojím a nyní my všichni akceptujeme, že někdo, kdo má rýmu nosí masku. Hráči se vždycky shlukovali, jinou věcí je však to, když o tom mluví.

Akceptují to, co rozhodnou orgány, aby byli méně nakažení. Jejich názor je věc jiná. Jako trenér bych byl rád, aby se sezona restartovala a to kvůli tomu všemu, co to znamená. A o to více kvůli mým vlastním záměrům. Hrát bez diváků je smutnější než tančit se svou vlastní sestrou. Díval jsem se na Bundesligu a bylo to politováníhodné. Slyšíte nadávky a přijdete o intimitu dobrých chvil, nicméně musíte chápat, že to je business, který vydělává hodně peněz a k tomu mohou zápasy pomoci lidem v průběhu karanténě.

Mistrovství Evropy bylo posunuto o rok a nic není jisté, což je pro nás špatné. Takové to však bude. Těšíme se na návrat ke všem aktivitám, protože děláme to, co máme rádi. Přátelská utkání začneme později a teoreticky by se tak mělo stát již v září, kdy se vše vrátí do normálu. Nyní jsou důležitější jiné věci a tak musíte počkat. S trenéry můžete mít nějaké neshody, ale vždy jsem od nich cítil náklonnost. V Barceloně B byli jeden nebo dva lepší hráči než jiní a vy jste se s tím musel vypořádat. To ovlivňuje vztahy s ostatními.

Jak se chováte k hvězdě, fotbalistovi, který nehraje anebo tomu, kdo se odvážil vám něco říct. Ať už jste čestní a féroví, ovlivňuje to váš vztah s týmem. Kdybych si mohl vybrat hráče, kterého bych kdykoliv chtěl mít v mančaftu, pak by to byl Puyol nebo Iván de la Peňa. Oni byli vždy tak 'nemocní' jako já a byli to mí přátelé. Rovněž jsem se přátelil s Iniestou a to ještě v době, kdy nebyl nikým. A pak se stal mým kapitánem. Je to unikátní chlápek, který dal góly, jež vstoupí do historie španělského fotbalu.

Je škoda, že adal fandí Realu. Nelze jej nemilovat. Až než prohrajete, nemůžete být nejlepší. Je lehké být solidární se soupeřem, když vyhrajete, ale když jste naštvaní z porážky, už není tak snadné si s ním podat ruku. Jsem rád, že nás Rafa reprezentuje po světě. Asi dva týdny jsem měl pásový opar a cítil se slabý. Nyní už se cítím dobře. Měl jsem různé bolesti kvůli neaktivitě, ale naštěstí mám kolo a rotoped. Mám své rutiny a dny obvykle plynou rychle. Učím se anglicky a sleduji zápasy reprezentace, abych z nich vyvedl závěry.


Zdroje: fcbarca.com



Diskuze

s ním snad nikdy nelze nesouhlasit smileyneskutečný sympaťák, který v Barceloně chybí

21.05.2020, 13:15

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 78
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 65
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 50
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 17
2. Jude Bellingham 16
3. Ante Budimir 16
4. Borja Mayoral 15
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
42. Raphinha 5
45. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat