Mascaró: Bartomeu popraven nečekaným katem

Mascaró: Bartomeu popraven nečekaným katem

Lluís Mascaró je novinář, která již mnoho let ve svém sloupku komentuje situaci kolem FC Barcelona a jejím okolí. Věnuje se především vztahům uvnitř klubu. My vám přinášíme překlad jeho sloupku, který je věnován konci Josepa Maríi Bartomeua, odstupujícího prezidenta katalánského velkoklubu.

Bartomeuova demise byla kronikou ohlášené smrti. Včera jsem ve svém článku říkal, že se pokusí několik dnů odolávat. Bylo to několik hodin. Protože neobdržel od Generalitat potřebnou zákonnou podporu v odložení hlasování o důvěře. To, co nedokázala tvrdá kritika opozice, vlastních hráčů a celého okolí culés, dokázala katalánská vláda: ukončit vzdor prezidenta blaugrana. Bartomeu se během svého mandátu v průběhu šesti let dopustil spousty chyb. Spousty. A zasloužil si, nejspíš, být odstraněn z jeviště. Ale ne vyšoupnutý politickými zájmy.

Zdá se být nepochopitelné, že v době největší síly pandemie koronaviru, když úřady řeší další restrikce, ti stejní lidé trvají na tom, že je třeba za každou cenu uspořádat referendum. Naprosto vystihující se zdá být výrok účastníka vyjednávání mezi Barçou a katalánskou vládou o vhodnosti hlasování: „Je třeba hlasovat. Volali nám z Waterloo.“

Pokud nebudeme hledět na to, kdo byl nečekaným „katem“ Bartomeua, je jasné, že rozsudek jeho smrti byl vynesen již před mnoha měsíci: „Barçagate“, ostudné 2:8 s Bayernem Mnichov v Lize mistrů a jeho střet s Messim (který málem způsobil odchod argentinského borce) byly ukázky krize, která vyústila v překvapující sběr více než 20 000 podpisů žádající hlasování o nedůvěře.

Bude čas na to, abychom analyzovali to dobré a to špatné Bartomeuova „kralování“, ale jeho nemocná posedlost (a jeho přítele a předchůdce Sandra Rosella) skoncovat s odkazem Cruyffa, Laporty, Guardioly byla hlavní v tom si získat protivenství. Bartomeu nebyl nejhorším prezidentem v historii Barçy. Tento pochybný titul dále patří Gaspartovi. Ale udělal toho dost, aby se k němu postavil na podium.


Zdroje: sport.es



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 78
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 65
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 57
6. Real Sociedad de Fútbol 50
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 17
2. Jude Bellingham 16
3. Ante Budimir 16
4. Borja Mayoral 15
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
42. Raphinha 5
45. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat