Memphis už neměl co nabídnout. Jeho odchod do Atlétika je paradoxně výhrou barcelonských

Memphis už neměl co nabídnout. Jeho odchod do Atlétika je paradoxně výhrou barcelonských

Souhlasil s přestupem do Barcelony, aby zacelil díru po odchodu Lionela Messiho. Memphis Depay přišel zdarma s nízkým platem a pomohl katalánskému velkoklubu, když to opravdu potřeboval. Nyní za sebou má první odehrané minuty v dresu Atlética Madrid.

Memphis Depay přišel do Barcelony v červenci 2021 z Lyonu jako volný hráč. Během svého působení v klubu odehrál celkem 2701 minut ve 42 zápasech. Vstřelil 14 gólů a na dva přihrál. Kromě toho si vysloužil čtyři žluté karty. Nizozemský útočník se kromě toho potýkal se zraněními a chyběl hned ve 29 zápasech.

Atlético Madrid nyní získalo opět z Barcelony kvalitního hráče za extrémně nízkou cenu. Rojiblancos využili svou páku a sílu Memphisovy smlouvy, aby dokonali tento levný transfer. Opravdu další chytrý kousek v jejich přestupovém byznyse.

Mnozí mohou namítat, že barcelonští rozdávají pravidelně své hráče do Madridu téměř zdarma. David Villa, Luis Suárez, Antoine Griezmann a tentokráte Memphis. Na druhou stranu Barça z jeho odchodu "vydělala" 10 milionů eur ve finančním fair play: 3+1 za přestup a plat asi 6-7 milionů eur.

Navíc si pro nadcházející léto vyhrazuje 20 milionovou kupní opci, pokud chce koupit Yannicka Carrasca. Na první dobou tuto operaci mohou katalánští fanoušci hodnotit jako špatnou, ale je třeba se na ni dívat jinak. Atleti nejsou v současnosti jejich přímým soupeřem.

Barcelona obdržela alespoň nějakou částku za nespokojeného hráče, kterému v létě končila smlouva a uvolnila si mzdový rozpočet. Znovu si řekněme, že Nizozemec přišel zadarmo do Barcelony, v kontextu s jeho hrou a zvlášť při hře se čtyřmi záložníky byl v Xaviho týmu zbytečný.

Samozřejmě, že klub nepotřebuje nikoho jako jeho náhradu, což by byl zbytečný luxus. Ansu Fati, případně Ferran Torres mohou hráč na hrotu za Roberta Lewandowského. Memhpis je stále zajímavým hráčem, jehož hlavním problémem je, že není čistou devítkou ani čistým křídlem.

Nenabízí stabilně dvacet gólů za sezónu ani efektivního dribléra. Má trochu hybridní profil jako Griezmann. Bez ideální pozice v Xaviho současném systému byl jeho odchod nevyhnutelný.

 


Zdroje: Twitter



Diskuze

Říct, že jsme vydělali 3 miliony + jeho plat, je zavádějící tvrzení. Vyznívá to totiž tak, že v případě jeho přestupu kamkoliv jinam, bychom ho stále museli platit, což je samozřejmě nesmysl. Přinejhorším bychom ho teď mohli "prodat" zadarmo. Nepochybně by se našla celá řada klubů, která by po takové nabídce skočila.
Dále jsme jen těžko mohli ušetřit 6-7 milionů na platu, když je za námi půl sezóny, tedy půlka této sumy už byla Depayovi vyplacena.

Abych to shrnul:
Kdybychom ho prodali jinam než k hlavním konkurentům, byla by naše pokladnice prázdnější MAXIMÁLNĚ o 3+1 miliony (a beztak ten bonus bude zas za výhru GB nebo podobnou blbost).
Kdybychom ho neprodali a nechali mu vypršet smlouvu, byli bychom na konci sezóny o 3+1 milionu a půlku jeho platu (tedy 3-3,5M) lehčí.

Jestli to za to stálo, ať se zeptá každý sám sebe.

22.01.2023, 18:25
Andreas absint

A podľa teba je teda lepšie ak v klube ostane hráč , ktorý chce hrať ale nemôže lebo nemá kde a chce odísť , platiť ho do konca sezóny aby následne odišiel úplne zadarmo a ešte mu za posedenie na tribúne zaplatíme 4 mega v hrubom ? Akceptujem tvoj názor ale postradam na ňom logiku. Takto sme získali 10 mega ktoré sa proste do FFP hodia. Musíš si uvedomiť, že mi nemáme už problém s peniazmi po aktivácii pak ale s platovým stropom ktorý sa odvíja od sezón kedy sme mali prázdnu pokladnicu a stovky miliónov lietalo von oknom za hráčov ktorí sem absolútne nepasovali. Ďalšou vecou je, že Memphis sám po prestupe priznal, že ho Atleti kontaktovali už začiatkom roka a on chcel prestúpiť práve k nim. Čiže aj ak by prišla lepšia ponuka, aj tak by na 99% akceptoval len tu od Atletika. V tejto situácii je to akceptovateľný kompromis. A v neposlednom rade, Atletiko od nás berie hráčov , ktorý už Barcelone nemajú čo ponúknuť resp.su na sklonku kariéri. Suarez tam vydržal 2 sezóny ale len 1 mal na vrcholovej úrovni . Potom úplne odišiel. Villa detto, jedna sezóna a zbohom Európa. Podľa mňa žiadna tragédia ale celkom logické vyústenie situácie.

23.01.2023, 08:18
absint Andreas

Zase se budeme hádat o tom samém, i když se stejně neshodneme. Já jsem chtěl hlavně reagovat na článek, jelikož informace v něm prezentované jsou, jak jsem psal, zavádějící. Ale dobře.

Ano, na tvoji otázku odpovídám, že ano. Jak říkám, pouštějme vyhořelé hráče za pár šupů, ať se zbavíme aspoň jejich platů, nebo je prodávejme (opravdu prodávejme) do Madridu. Ale ne obě.
Souhlasím s odchodem Suaréze, souhlasil bych i s tou velmi nízkou cenou, nebo cílovou destinací, ale ne s oběma zároveň. A, že hrál nakonec v jejich cestě za titulem důležitou roli, se nedá zpochybnit.
Mimochodem Atlético je jedním z nejhůř vedených velkoklubů, jejich přestupová politika je úplná mizérie a prdel si s nimi v tomto směru vytírá kdekdo, tak proč ne my?

23.01.2023, 12:49
Tarja absint

A kde beres tu jistotu, ze ho za prve nekdo jiny chtel a hlavne za druhe, ze on by s tim prestupem souhlasil? Prijde mi, ze nekteri si to predstavuji jak Hurvinek valku, nebo spis jak karieru ve FIFE. 😀

23.01.2023, 09:09
absint Tarja

Samozřejmě nemůžu svůj názor opřít o jasná fakta, protože mě k dojednávání přestupů v Barce zatím nepřizvali, vycházím tedy především ze svých domněnek.
Depayova cena je 20M (před rokem to bylo 45), s tím, že se mu teď nepovedla jedna sezóna. Jsem přesvědčený (opět domněnka), že získat takového hráče jen za jeho plat je vlhkým snem celé řady klubů. Ostatně fakt, že ho Atleti kontaktovali hned v první dny, kdy to bylo možné, o nějakém zájmu o něj vypovídá.
Zda by s přestupem souhlasil, je určitě složitější. Ale opět si myslím, že klub má v tomto případě solidní páky a hráčovu cílovou destinaci může do velké míry ovlivnit. Když mu například dá ultimátum v podobě okamžitého přestupu do kteréhokoliv z ostatních klubů, které o něj stojí, nebo prosezení zbytku sezóny na tribuně a pak třeba odchod do Atlética, pokud by o něj ještě v červnu stálo. Řekl bych, že samotný hráčův agent by v takovém případě úplně obrátil.
Jenže ve vztahu k hráčům a obecně v přestupech není Barca dostatečně dominantní, a kdyby dnes Pedri oznámil, že chce jít do Realu, tak sklopíme uši a bez diskuze jim ho pošleme.

23.01.2023, 13:04
Tarja absint

Cena podle ceho, podle transfermarketu? To si fakt myslis, ze to nekoho zajima? Klub mel dve moznosti, bud ho prodat a zbavit se hlavne platu (vime, v jake situace ted Barcelona je, takze se ji to naramne hodi), nebo ho pul roku nechat sedet na lavce a vesele vyhazovat prachy dal. To ti fakt prijde vyhodnejsi? A pokud nevidis tu zmenu ohledne prestupove politiky, tak se nemame o cem bavit. Je obrovsky rozdil mezi byvalym a soucasnym vedenim.

23.01.2023, 20:34
absint Tarja

TM je v odhadu tržní hodnoty rozhodně daleko objektivnější než můj nebo tvůj pocit. A upřímně, když vidím úspěšnost našich přestupů poslední roky, mám dojem, že by strčil do kapsy i barcelonské skauty.
Ale ok, nebudu ho brát v potaz. Faktem přesto zůstává, že je Depay dobrý fotbalista, který byl momentálně dostupný za extrémně nízkou cenu, to se na trhu zas tak často nestává, proto bych se vážně nebál, že by o něj nebyl dostatečný zájem.
Jinak nemám problém vést diskuzi, ovšem jen za předpokladu, že ten, kdo na mě reaguje, bude aspoň číst, co napíšu. Sám jsem přiznal, že bych byl pro jeho prodej, třeba i zadarmo, abychom se zbavili aspoň toho platu, ALE jinam než do Madridu (a pokud tam, pak jen kdyby nabídli mnohem vyšší částku).
Byli bychom teď možná o tři miliony chudší, ale Depay by zároveň nekopal za druhého největšího rivala (místo toho třeba zase ve Francii), což bych bral jako větší výhru.

23.01.2023, 22:14
Tarja absint

Jo promin, to bude mozna tim, ze od nej necekam zadne velke zazraky. 😀 Ale treba me vyvede z omylu. 😉 To Suarez byl daleko vetsi provar.
Jasne, objektivni to je, ale tam ti vstupuje hrozne silny faktor v tom, ze mu za pul roku konci smlouva a ze se jej nejspis Barca i rada “zbavila”, to ti zadny transfermarket nezahrne. + me nenapada zadny z TOP klubu, ktery by jej vylozene potreboval a mohl se urvat, aby ho privedl. A taky se psalo, ze Depay by chtel jedine do klubu, ktery hraje LM. A ano, je to dobry fotbalista, ale jestli ma na to byt vic nez dobry? Uprimne, uz tomu moc neverim…
A zase, taky nectes, co pisu ja - nemuzes srovnavat prestupy za posledni roky a ted, spousta veci se zmenila (+ situace, ve ktere klub je, ty problemy tu porad jsou).

23.01.2023, 23:38

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat