Messi blízko pokoření dalšího milníku, jak se za tu dobu měnila jeho pozice na hřišti?

Messi blízko pokoření dalšího milníku, jak se za tu dobu měnila jeho pozice na hřišti?

Deník Mundo Deportivo si povšiml, že Leo Messi má na dosah další tisícovku a to v pomyslných „kanadských bodech“. Terminologie převzatá z prostředí ledního hokeje značí počet branek a asistencí, kterých má aktuálně 986. Stejný zdroj se pak zaměřil na to, jak se z původně křídelníka stal střední útočník na styl falešné devítky a dokonce podhrotový záložník.

Barcu čeká restart ligové soutěže s největší pravděpodobností v neděli 14. června venku s Mallorkou a cílem pro zbývajících 11 kol bude určitě zajistit, aby do Katalánska směřoval 9. titul za poslední tucet let. A k tomu určitě velkou měrou pomůže Lionel Messi, který vévodí tabulce střelců a má našlápnuto k tomu, aby se jím stal posedmé v řadě. A pokud vedle branek nasbírá i dostatečný počet nahrávek, dostane se na 1000 bodů za celou kariéru.

Vezmeme-li v potaz fakt, že kromě LaLigy na něj a jeho spoluhráče čeká ještě minimálně jeden zápas v Lize mistrů, jeví se dosažení této mety jako velice reálné. Nyní mu do ní schází pouhých 14 gólů + asistencí a bude prvním hráčem v moderní éře, kterému se povede dosáhnout na toto číslo. Druhý Cristiano Ronaldo má v současnosti 956 takových bodů - přesně o 30 méně než Argentinec, jemuž chybí 3 trefy na 700. gól za celé jeho dosavadní působení.

Od ročníku 2008/09 dala La Pulga (v překladu Blecha, pozn. přek.) vždy přes 38 branek a v průměru nahrála na další půlku z tohoto čísla - čili 19. Ročně tak týmu sám dodá 57 zásahů a vůbec nejvíce to bylo za sezonu 2011/12, kdy k už tak úctyhodným třiasedmdesáti zásahům přidal bez jedné 30 nahrávek. A v reprezentaci přidal ještě 9 branek a 4 asistence, což dává dohromady 114 „kanadských bodů“. Doposud zaznamenal rodák z Rosaria 627 gólů a 247 nahrávek na klubové úrovni.

Přesun z kraje doprostřed

Na té reprezentační je to zatím 70 + 42. A jak se měnil jeho post na hřišti? To zanalyzoval jeden z uživatelů Twitteru. Messiho význam na place se za ty roky měnil - zpočátku byl hráčem, který vedl útoku a trhal na kousky soupeřovy defenzívy. S postupem času ale byl čím dál tím více zodpovědný za tvorbu útoků a hraní míče. Josep Guardiola jej dokonce zamýšlel předělat na falešnou devítku. V posledních letech byl parťákem Lea Luis Suárez a tak se dvaatřicetiletý Messi vrátil na křídlo.

V každé z těchto rolí se ale argentinský držitel šesti Zlatých míčů perfektně našel a neztratil ze svého kouzla. Ukázal, jak univerzálním útočníkem dokáže být a v následujících letech dokonce přidával různé elementy do své hry. Vyšperkoval mimochodem své přímé kopy, které byly dlouhou dobu devízou výše jmenovaného konkurenta z Portugalska. Jak se konkrétně měnila pohybová mapa Messiho od roku 2005 si můžete prohlédnout na tomto hezky zpracovaném video-tweetu od Shawna.

Na počátku své kariéry byl hlavně pravým křídelníkem, odkud si přehazoval míč na svou levou nohu a hledat možnost vystřelit nebo nahrát. Po příchodu Pepa začal být častěji uprostřed hřiště, až nakonec od křídla úplně upustil. A to se nezměnilo ani pod Titem Vilanovou a Gerardem Martinem. Tato taktická změna umožnila Barceloně využít naplno Argentincova potenciálu k zakončení i vytvoření akce. A bylo to právě tehdy, kdy za jeden kalendářní rok (2012) dal 91 branek (a 73 za ročník 2011/12).

Po příchodu Luise Enriqueho se situace trochu změnila, nicméně nikoliv kvůli příchodu nového kouče, ale již zmíněného Suáreze. Ten sice zpočátku hrávala napravo, ale brzy došlo k nápravě a byl to právě Messi, kdo tam zahajoval utkání. Byla to jeho základní pozice, ovšem to neznamenalo, že přestal chodit do středu, kde se častokrát ukazoval v závislosti na herní situaci. Díky tomu se Barce povedlo utvořit smrtící trojlístek ve složení Messi, Suárez a Neymar Júnior, jenž vše jistil naopak z levé strany.

Posledně jmenovaný Brazilec však odešel v létě roku 2017 do Paris Saint-Germain a absence pořádné náhrady od té doby (zkoušeli to např. Malcom Oliveira či Philippe Coutinho) znamenala návrat do středu hřiště pro Messiho. Pod Ernestem Valverdem Barca často hrála bez přirozených křídel a pouze s jedním takovým, který se však spároval v útočné dvojici s uruguayským El Pistolerem.

A co na hlavního muže tohoto článku čeká v letech dalších? Na návrat do křídelních prostorů už to nevypadá. Zanedlouho - 24. června - bude o rok starší a jeho fyzička půjde s přibývajícím věkem dolů. Půjde tak zřejmě o mix ofenzivního záložníka a středního útočníka (něco na způsob oné falešné devítky). Nelze však vyloučit ani extrémnější řešení, kdy se z Messiho stane právoplatný středopolař.


Zdroje: fcbarca.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 72
2. FC Barcelona 64
3. Girona FC 62
4. Athletic Club 56
5. Club Atlético de Madrid 55
6. Real Sociedad de Fútbol 46
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Jude Bellingham 16
2. Borja Mayoral 15
3. Ante Budimir 15
4. Artem Dovbyk 14
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
24. Ferrán Torres 7
32. João Félix 6
44. Ilkay Gündogan 5
54. Raphinha 4
Zobrazit celou tabulku

 

Chat