Messi se ekonomicky vyplatí...naprosto jasně.

Messi se ekonomicky vyplatí...naprosto jasně.

V minulých dnes deník El Mundo  zveřejnil částku, kterou získal Lionel Messi od barcelonského celku, což rozhněvalo nejen argentinského fotbalistu a jeho okolí, ale hlavně ve fotbalovém světě rozvířil diskuzi, zda se nejlépe placený hráč katalánskému celku vlastně vyplatí.

Začali se virálně šířit dohady o tom, zda není "La Pulga" důvodem finančních problémů, o kterých se ohledně klubu FC Barcelona mluví.

Španělský deník Sport se rozhodl zjistit, jakým způsobem zasahuje postava Lionela Messiho do ekonomického dění barcelonského velkoklubu.

Proto se společně Marc Ciria, ředitel společnosti Diagonal Inversiones a socio Barçy, finanční specialista Josep Fabra a ekonom Ivan Cabeza, rozhodli k výpočtu všech financí, které argentinská superhvězda přináší klubu a které by bez něj barcelonský celek nezískal. Došli k závěru, že zatímco od prodloužení kontraktu v roce 2017 barcelonská "desítka" vyinkasovala 383 655 000 euro, jeho přítomnost klubu vygenerovala 619.265.000 euro. Tedy že celá instituce na přítomnosti Argentince vydělala 235 610 000.

Jak k této neuvěřitelné částce přišli? Přiznávají, že nemají od klubu konkrétní čísla, ale na základě své praxe odhadují, že Messi zvyšuje příjmy klubu asi o 30 %. Ciria k tomu říká: "Jsou různé metodiky, jak k podobným číslům dojít, a je pravda, že nám konkrétní data chybí, ale je jasné, že klub svou finanční prestiž má díky své hlavní postavě. Leo je epicentrem veškerého obchodování klubu. Jak vzniká tento obchod? Tím, že se střílí góly." Dodává, že: "existují smlouvy sponzorů s ním i bez něj. Objevuje se 'klauzule Messi' a ta může dosáhnout až 50 % celkové částky" Dodává, že je potřeba též připočítat příjmy za zvýšený zájem o vstupenky, místo na tribuně a dárkové předměty, tedy velmi výrazné příjmy klubu.

Otázkou tedy je, zda se dokáže Barça ekonomicky otřepat bez Lionela. Ciria odpovídá, že: "Messi je dnes důležitější než v sezoně 2008/2009, protože tehdy jsme jasně měli výborný tým. Předtím měl Leo určitě menší ekonomický vliv než v současnosti. Nejen že přináší větší hodnotu, nýbrž je naprosto zásadní pro to, aby se klub ekonomicky vzchopil," zdůrazňuje katalánský finančník.

Jako příklad uvádí Neymara, který krom 222 milionů eur za přestup stál PSG dalších 90 milionů na platu, a jeho gólový příspěvek je menší. Takže sponzoři nejsou ochotni do klubu investovat takové částky, jako do Barçy. "Neymar je náklad, Messi je investice," uzavírá debatu.

 


Zdroje: sport.es



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. FC Barcelona 73
3. Girona FC 71
4. Club Atlético de Madrid 64
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 19
2. Jude Bellingham 17
3. Alexander Sørloth 17
4. Robert Lewandowski 16
5. Ante Budimir 16
27. Ferrán Torres 7
29. João Félix 7
48. Raphinha 5
51. Fermín López 5
54. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat