Messi do Interu Miami? Nejlukrativnější a nejchytřejší obchod v historii fotbalu

Messi do Interu Miami? Nejlukrativnější a nejchytřejší obchod v historii fotbalu

Nejlepší fotbalista, ale nejhorší obchodník? Nesmysl. Lionel Messi si vybral MLS s 50 miliony dolarů za sezónu místo Saúdské Arábie s 1 miliardou dolarů za dva roky. Pravdou je, že jeho přestup do zámoří bude nakonec ziskovější než částka nabízena saúdskými šejky. Je třeba zohlednit smlouvu s Adidas, MLS TV, Apple TV, procenta z prodeje dresů a možnost koupit část MLS. Miliony získá také z následujícího mistrovství světa ve fotbale, které spolupořádají USA, Kanada a Mexiko.

Důvody, proč si vybral Lionel Messi zrovna Miami jsou zřejmé. V první řadě si nevybral Barcelonu kvůli velké ekonomické nejistotě. Kultuře v Saudské Arábii se hůře přizpůsobuje a navíc v USA je mnohem širší španělsky mluví komunita. Lákavé je rovněž tropické počasí, noční život a možnost rozšíření svých obchodů v USA. Z jeho pohledu to dává smysl.

Pokud mluvíme o žebříčku kvality fotbalových soutěží, je MLS (16. pozice) mnohem výše, než Saudi Pro League (58.). Stále si tedy udržuje svůj vysoký status místo toho, aby šel do ligy, která je omnoho méně uznávaná. Dále byla Barcelona jediným dalším klubem, se kterým chtěl v Evropě hrát.

Znamenalo by to, že klub prodá hráče jako Fati, Kessie.... proti jejich přání a sníží platy hráčům jako De Jong, Dembele...., aby přivedla Messiho. Barcelona je však více než jeden hráč. On sám nikdy nechtěl, aby jeho příchod byl pro jeho spoluhráče zdrojem bolesti. Barcelona mu také nenabízela žádné záruky. A po tom, co se stalo před dvěma lety, by byl vskutku hloupý, kdyby se mu to stalo znovu. Musel se tedy poohlédnout jinde.

Messi má kromě toho mnoho podniků na Floridě a v dalších částech USA. Nyní si na to všechno může sám dohlížet. Kromě toho bude moci trávit více času s rodinou. Saúdská Arábie by nabídla stejnou dobu volnějšího času, ale ne tolik svobody. Zkrátka a dobře to je ten nejdokonalejší, nejlukrativnější a nejchytřejší obchod.

Ať už jsou jeho finanční poradci kdokoli, odvedli perfektní práci. Kromě toho všeho argentinská megastar má stále své reklamní smlouvy v Saúdské Arábii nebo Kataru. Fanoušci a hráči ho budou v Barceloně vždy milovat, pokud se někdy vrátí v jakékoli funkci. Dokonce pro něj katalánský velkoklub chystá speciální vzpomínku, i když už není jejím hráčem. Messi jednoduše zabil tři mouchy jednou ranou. 

Ve skutečnosti Messi nedostává pevnou částku, která může být ovlivněna inflací. Místo toho, jak klub a liga vydělávají více, Messi vydělává více peněz. Takže nedostává fixně stanovený plat, jeho současné výdělky se stávají investicí. Argentinec se ještě ani oficiálně nepřipojil k Interu Miami, ale za méně než 24 hodin se jeho nový zaměstnavatel stal nejsledovanějším americkým profesionálním sportovním týmem v Major League Baseball, National Football League, National Hockey League nebo MLS.



Interu Miami zvýšil Messi klubovou hodnotu z 600 milionů dolarů na zhruba 1 miliardu dolarů. Opět za pouhých měně než 24 hodin. Chystá se proměnit Davida Beckhama v miliardáře. Jen pro porovnání příchod rodáka z Londýna do MLS je jednou z největších sportovních obchodů všech dob. On sám vydělal za pět let 255 milionů dolarů. Inter Miami ho koupilo za 25 milionů dolarů a donedávna byl tento klub oceňován na 600 milionů dolarů. A nyní mají Lionela Messiho, který hodnotu klubu zvýšil k částce 1 miliarda dolarů. 


NBA před pár hodinami přivítali mistra světa při finálovém utkání v Miami. USA jsou mediálním hlavním městem světa. Messiho PR jsou po celá léta lidé v jeho ulicích, stejně jako my všichni ostatní a nyní je na jeho straně velká síla amerického PR. Vstupenky na každý zápas proti Interu Miami po celých Spojených státech amerických byly zcela vyprodány. Nyní soukromí prodejci prodávají vstupenky za ceny od 600 do 2 000 dolarů, což je nárůst z 30 až 50 dolarů z před pár hodin.

U některých překupníků se objevují částky v hodnotě 10 tisíc dolarů za jediný lístek. Vstupenky na zápas Inter Miami proti. LAFC hraném 3. září se již zvýšily z 81 na 422 dolarů. Konečné ceny vstupenek na zápas třetí finálový zápas NBA v Miami byly maximálně 416 dolarů. Na první možný zápas Lionela Messiho za Inter Miami proti Cruz Azul, který se má hrát 21. července, se mohou fanoušci dostat za 481 dolarů

 

Začátek roku 2023 je pro MLS ve znamenaní přelomové desetileté smlouvě. Každý zápas ligy je totiž vysílán na MLS Season Pass, streamovací službě obsažené v Apple TV+. Dohoda mezi MLS a Applem je stanovená na 2,5 miliardu dolarů. Spočívá v prodeji předplatného, ​​jehož část by mohla připadnout Messimu jako součást jeho dohody. 

Průměrná sledovanost MLS v základní části sezóně klesla o šest procent na sítích rodiny Fox na 198 000 na zápas z loňského roku. Televizní stanice ve španělštině na sítích Univision kleslo od roku 2021 o 14 procent na 244 000. Průměrná sledovanost zápasů MLS na sítích ESPN v angličtině vzrostla o 12 procent, ale toto číslo bylo způsobeno zdvojnásobením počtu odvysílaných zápasů. Zatímco průměrná sledovanost celkově na ESPN klesla o dvě procenta na 252 000 v roce 2022.

To, co bylo až doteď pro MLS malým domácím trhem, se s přítomností Messiho stává celosvětovým velkým trhem.  A co víc, liga i Apple nabízí dostupnost Season Pass v zahraničí, což je další potenciální zdroj příjmů pro Apple. Messi sám bezpochyby získá slušné množství nových předplatitelů.

Inter Miami v současné době hraje na stadionu DRV PNK, který má kapacitu pouhých 18 000 lidí. Stadion se však nachází ve Fort Lauderdale, nikoli v Miami. Pro Lionela Messiho to není nejhonosnější domov, ale předpokládejme, že zde nějaký ten rok stráví. Plány Miami jsou postavit nový, větší stadion Miami Freedom Park. Soukromě financovaný stadion má mít  kapacitu 25 000 míst.

Klub pracoval přes nástrahy místní samosprávy, aby projekt prorazil, ale v dubnu komise města Miami schválila 99letou nájemní smlouvu s vlastníky klubu Major League Soccer na projekt Miami Freedom Park. Projekt by měl být dokončen pro sezónu 2025. 

S příchodem Messiho by se Inter Miami mohl dočasně přestěhovat na Hard Rock Stadium, dokud nebude jeho stadion v Miami dokončen. Zkrátka a dobře skutečnost, že David Beckham, legenda Manchesteru United, udělal vše, co mohl, aby podepsal Lionela Messiho pro Inter Miami, ale nehnul jediným prstem, když byl k dispozici Cristiano Ronaldo, říká vše, co potřebujeme vědět o debatě, kdo byl a je lepším hráčem. 


Zdroje: Twitter, The Athletic



Diskuze

Všichni nadavaji na Laportu, ale sám Messi nechtěl, aby kvůli jeho příchodu musela Barca prodávat hráč a snižovat platy. Bohuzelz kvůli bývalému vedení budeme ještě pár let v problémech. To je jak nadávat na Fialu, který jenom sklízí roky rozhazování Babiše :-D

09.06.2023, 07:18
asopunto cechoma

Proč sem pleteš politiku a ještě když o tom víš kuloví,stejně jak to doopravdy bylo s leošovim přestupem.

10.06.2023, 13:23
absint asopunto

:D Hoďte na něj někdo deku :D

11.06.2023, 16:58
asopunto absint

ale kdopak se nám to probudil ze zimního spánku? už je po sezoně tak zase zales tam odkud jsi přišel

11.06.2023, 22:42
Azurovydrak asopunto

Víš, kdo nejčastěji skuhrá na "pletení politiky" někam? Ten, kdo o ní ví kulové. Popírat, že Babiš šíleně zadlužil český stát může jen hlupák - totéž platí o Bartolomeovi a Barce

13.06.2023, 18:05

díky za článek a tleskám messimu a jeho týmu

09.06.2023, 07:40

Ten narust hodnoty a sledujicich je sileny. 😀 Za me jasna volba mezi zivotem v Americe a Saudske Arabii, uz jenom kvuli tomu se vubec nedivim. 👍

09.06.2023, 11:57

Z te ligy nejde sestoupit? Jinak by to byla bomba. Do 2. Ligy takovy player, to snad jeste nebylo.

11.06.2023, 12:47
pyspetr McL_cule

amíci to mají jinak. nikde se tam nesestupuje . nhl, mlb,nfl,nba....

15.06.2023, 08:35

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. Girona FC 71
3. FC Barcelona 70
4. Club Atlético de Madrid 64
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 19
2. Jude Bellingham 17
3. Alexander Sørloth 17
4. Ante Budimir 16
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
27. Ferrán Torres 7
29. João Félix 7
48. Raphinha 5
53. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat