MESSIHO ZAHRADA POZEMSKÝCH SLASTÍ

MESSIHO ZAHRADA POZEMSKÝCH SLASTÍ

Ve věku 31 let, po více než dekádě fotbalové dominance a i přes záda obtěžkaná pytlem nesčetných individuálních ocenění, zůstává Lionel Messi nadále legendou, která je stále na vrcholu svých sil. Nepřišel ani o centimetr jeho neoddiskutovatelně důležité role pro Barcelonu a jejím aspiracím na úspěchy.

I když na scénu vtrhli Philippe Coutinho s Ousmanem Dembélém a udělali dojem, plán znovudobýt ztracenou Ligu mistrů (což je letos na Camp Nou nejspíše hlavním cílem) bude opět ze všeho nejvíc záležet právě na nevyčerpatelném zdroji inspirace barcelonské „10“, což jsme ostatně mohli vidět i v zahajovacím zápase letošní Ligy mistrů proti PSV Eindhoven.

Ve svém prvním zápase proti nizozemskému celku vstřelil Messi svůj 42. hattrick kariéry a jasně tím dal najevo, že má obrovskou motivaci k tomu uspět na evropské scéně a vyrvat pomyslnou korunu ze spárů Realu Madrid, který Ligu mistrů opanoval v posledních třech letech.

Messi v úterý přidal novou expozici na svoji vlastní Zahradu pozemských slastí* – Camp Nou, kde zkraje této sezóny soustřeďuje veškerou svoji střeleckou aktivitu.

Na svém kontě už má letos 7 přesných zásahů v 7 zápasech, což je jen o jednu branku méně, než měl loni ve stejnou dobu. Tentokrát však ani jednou neskóroval z penaltového puntíku. Jedinou penaltu, kterou letos Barcelona kopala, proměnil proti Huesce Luis Suárez.

Asymetrická 4-3-3 Ernesta Valverdeho s Dembélém na levé straně dokáže využívat kvalit hvězdného Argentince, jehož hra, stejně jako schopnost rozhodovat, stále ohromují.

Prozatím nejsme svědky žádných darovaných gólů, penalt, či dorážek do prázdné brány. Messiho 7 branek, které letos vstřelil na Camp Nou, bychom mohli rozdělit na tři odlišné typy.

Messi put Barça ahead, 1-0, with this free-kick goal in minute 31 on Tuesday night at Camp Nou.

Není žádným překvapením, že dva góly už stihl vstřelit z přímých kopů. Stejně tak se asi nikdo nepodiví nad tím, že už skóroval i z povedené individuální akce. Výraznější jsou 4 vstřelené branky po tom, co se Messi vřítil do pokutového území, stejně jako u mnoha jeho předešlých gólů.

„Svým gólem pro nás utkání odemknul,“ prohlásil Valverde po výhře nad PSV.

Poukazoval na vynikající přímý kop, který se velmi podobal tomu, co v loňské sezóně v podstatě rozhodl o vítězi La Ligy, když Messi vymetl pavučiny v šibenici Atlética Madrid. Proti Alavésu Messi svůj přímák pro změnu lišácky poslal „pod zdí“ a také dokázal dostat míč za záda brankáře, čímž otevřel svůj střelecký účet pro letošní sezónu.

Mesiho magické chvíle nadále pokračují a góly jenom čím dál více dokazují jeho genialitu, což jsme mohli vidět např. proti Huesce, kdy gólmana překonal svým klasickým „Messi stylem.“ Své zbývající 4 branky vstřelil po tom, co po náběhu za obranu dostal přihrávku do prostoru, aby se pak dle očekávání nemýlil. Nejvíce těžil z přihrávek Rakitice a Suáreze.

Messi nadále tvoří a pokud je to potřeba, je vždy připraven rozhodnout.

*Zahrada pozemských slastí je triptych nizozemského mistra Hieronyma Bosche zachycující několik biblických scén, které lze interpretovat jako historii lidského pokolení podle středověkých křesťanských doktrín.

Zdroje: marca.com



Diskuze

Obrázek doporučuju zvětšit. smiley

22.09.2018, 08:06

smileyskvelé čítanie. Messiho sa nejde nabažiť do sýtostismileya vďaka za článok, Tarja

22.09.2018, 14:49
Tarja pmadar1

Rado se stalo. 😇

23.09.2018, 13:28

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat