Může Barceloně pomoci nálepka outsidera?

Může Barceloně pomoci nálepka outsidera?

Velký humbuk kolem nadcházejícího klání Barcelony proti Bayernu ne a ne přestat. V posledních dnes se objevilo hned několik provokativních výroků z tábora Bayernu. Pokud je Barcelona jednohlasně považována za outsidera, mohlo by to hrát v její prospěch?

Outsideři. Označení používané pro tým, který má velmi malé šance na vítězství. Málokdo by čekal, že se někdy bude objevovat ve spojitosti s takovým evropským gigantem, jakým je Barcelona. S blížícím se pátečním večerem, kdy se Katalánci střetnou s Bayernem Mnichov, se však zdá, že je všeobecně akceptováno, že Barça skutečně je outsiderem. 

"Je jasné, že Barcelona má kvality na to vydat ze sebe to nejlepší, ale věřím, že Bayern by musel nadělat spoustu velkých chyb, aby proti téhle Barceloně prohrál."

Lothar Matthäus

Zdá se, že vše nahrává tomu, že šance Barcelony jsou opravdu minimální. Katalánský tým si to zavinil sám. Jeho hra vypadala nevyrovnaně po celou sezónu. Nikdo kromě Messiho nedokázal vystoupit a převzít zodpovědnost. Tým spoléhá na individuality a jenom vzácně, pokud vůbec někdy, na týmovou spolupráci. Naproti tomu mužstvo, kterému Barça čelí, patří mezi nejkompaktnější v celé Evropě. Mužstvo s pevnou obranou a dynamickým útokem. S Robertem Lewandowským v životní formě se to o to víc komplikuje.

Je pro Barcelonu špatně být outsiderem?

Jít do rozhodujícího střetnutí téměř bez očekávání by mohlo být tím nejlepším, co se Barceloně mohlo stát. Celý svět sledoval, jak Katalánci proti Římu a Liverpoolu padli na kolena, i když to byli oni, kdo byl po prvním zápase na koni. Do obou zápasů šli jako jasní favorité a právě tento tlak hráčům podrazil nohy. Nedokázali podržet míč a přihrávky byly nepřesné. Krajní beci propadali, stopeři panikařili a dokonce ani brankář nepodržel. Tohle všechno tlak dokáže, dokonce i u profesionálů. Je to faktor, který i u těch nejsebevědomějších hráčů dokáže vyvolat pochyby.

Barça je zkrátka v potížích, když tlak stoupá, tentokrát však vše vypadá jinak. Prohrát nadcházející zápas by pro Katalánce nemuselo být zklamáním, protože výhru mnozí ani neočekávají. Kurzy na výhru Barcelony se pohybují od 3,40+, na výhru Bayernu pak od 1,95+. Jít do zápasu bez tlaku na bedrech by mohlo být závanem čerstvého vzduchu.

Co můžeme v pátek čekat?

Bayern už si v téhle sezóně zajistil domácí double a brousí si zuby na treble. Celý svět očekává, že Bavoři dysfunkční a tápající Barcelonu rozdrtí. Nálepka favorit přináší pocit hrdosti a prestiže. S velkou mocí však přichází i velká zodpovědnost a taková zodpovědnost se neobejde bez velkého tlaku.

"Messi bude čelit svému nástupci, Lewandovskému. Je to nejlepší hráč, nejen nejlepší útočník."

Lothar Matthäus

Bayern bude muset už od první minuty neustále útočit. Cokoliv kromě výhry bude bráno jako selhání. Tlak na to dát první gól zápasu může vést ke skulinkám v obraně. V útoku budou ve více hráčích a pod větším tlakem, což by mohlo být obrovskou příležitostí pro Barçu. Blaugranas mají pod Quique Setiénem problémy s hluboko zataženou obranou.

Tentokrát však budou čelit soupeři, který jde do zápasu jako favorit a zalezlý před vlastní šestnáctkou určitě nebude. Tady by se role mohly otočit. Bavoři budou nuceni hrát s vysoko vytaženou obranou, což by pro ně mohlo být velmi ošidné, pokud Setién zvolí netradiční sestavu. Ansu Fati, Ousmane Dembéle a Riqui Puig by mohli favority ohrozit. Nebudou to však pouze mladíci, kdo by ze současné situace mohl těžit.

"Neuer je brankář světové úrovně a Ter Stegen je stále na cestě k tomu."

Karl-Heinz Rummenigge

Dehonestující komentáře vyřčené hned několika významnými osobnostmi soupeře šatnu Barcelony samozřejmě nenechaly chladnou. Někdo by snad mohl očekávat, že i jádro katalánského týmu se ozve veřejně. Jsme však zvyklí na to, že hráči jako Lionel Messi či Marc-André ter Stegen za sebe raději nechávají mluvit své výkony na hřišti. Teď už to není otázka formy, teď už jde o čest.

Jak to dopadne?

Existuje jen málo pochybností o tom, že by Bayern neměl téměř všechny trumfy ve svém rukávu. S dobře poskládanou sestavou a správným přístupem si opravdu zaslouží nálepku favorita. Nicméně, odepsat Barcelonu není nikdy dobrý nápad. Provokativní řeči jen o to více nakopávají Setiénův tým. Až tak jednostranná záležitost, jak se všeobecně prezentuje, to určitě nebude.


Zdroje: barcauniversal.com



Diskuze

Výborný text. Ja osobne očakávam pomerne otvorenú hru a remízu 2:2 V normálnom hracom čase. A v predĺžení strelíme gól iba my. To už bude Bayern bez vylúčeného hráča. Takže 3:2 a postup smiley

13.08.2020, 14:13

Výstižný článek. Není sporu o tom, že Bayern je letos v lepším rozpoložení než Barca. Matthäus býval skvělý hráč, teď to ale vypadá, že začíná postrádat respekt k soupeři. A zřejmě už i zdravý rozum... Budu fandit a věřím v náš postup, karma je zdarma.

13.08.2020, 15:13

Uz se nemuzu dockat jak budou bavori brecet az rupnousmileysmiley

13.08.2020, 15:47

Doufám, ze hráči všechny ty prohlášení z táboru Bayernu čtou, a vyhecujou se k maximu. Porazime je a budou brečet! smiley

13.08.2020, 16:05
marek99
Senior editor

Celkom som bol zmierený s tým, že Bayern nás zvalcuje, ale po týchto vyhláseniach rôznych fakt verím tomu, že sa Blaugranas zomknú a naozaj zabojujú... stále máme najrozhodujúcejší futbalový faktor v náš prospech, volá sa Messi smiley

13.08.2020, 16:10

Tu vole, napísať o 32 ročnom Lewqndoskym , že je nástupca Messiho ktorý je len o rok starší. To je odvaha smileysmiley

13.08.2020, 16:30

Už nech je piatok, veľmi sa na to teším. Podľa mňa sa naši zomknú a predvedú výborný výkon. Pevne verím, že Leo bude čarovať tak, ako to vie iba on. Poďme chalani, dajte do toho všetko!!!

13.08.2020, 21:59

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 78
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 65
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 57
6. Real Sociedad de Fútbol 50
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 17
2. Jude Bellingham 16
3. Ante Budimir 16
4. Borja Mayoral 15
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
42. Raphinha 5
45. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat