Na koho byste vsadili, že je lepší trenér? Setién, nebo Koeman?

Na koho byste vsadili, že je lepší trenér? Setién, nebo Koeman?

Na konci roku 2019 bylo zřejmé, že čas Ernesta Valverdeho v Barceloně se chýlí ke konci, a tak byl sestaven seznam potenciálních náhradníků. Už v té době se favority stali Ronald Koeman a Quique Setién.

Koemanova hra

V roli trenéra nizozemského národního týmu zažil Koeman dobrý start, když vyhrál proti Německu, Francii a Portugalsku. Úspěšně přitom využíval formaci 4-2-3-1. Hru založil na držení míče v kombinaci se solidní obranou. Hráče vede k tomu, aby včas zachytávali rodící se protiútoky soupeře a aby vydrželi pod dlouhým tlakem.

Úspěch s mladými hráči

Koeman úspěšně rozvíjel mladé hráče. V Ajaxu objevil Zlatana Ibrahimoviče, Rafaela van der Vaarta či Stefana de Vrije. Jsou to právě nově objevení hráči, v jejichž případě je populární sázení po internetu – a někdy lukrativně. Koeman má zas sebou rovněž povedené přestupy, například Victora Wanyama do Southamptonu a Maxwella do Ajaxu.

Koeman a Barça

Ovšem vzhledem ke skutečnosti, že Barcelona je tradičně zvyklá na rozestavení 4-3-3, se Koeman nejevil jako nejlepší volba. Skládání sestavy nyní může pro nizozemského trenéra představovat výzvu. Mimo to smlouva s Oranje mu zajišťovala prestižní post, který by chtěl opouštět asi jen málokdo. Náklady, které Barça musela vynaložit, aby Koemana získala, tak zapříčinily, že sázkové kurzy naznačovaly, že Koeman nepřijde. 

Quique Setién

Pod Setiénovou taktovou se španělský klub Real Betis proměnil z tápajícího týmu na dobře fungující stroj. Ve své první sezoně skončil Setién na šesté příčce LaLigy, což bylo o devět míst výš než o rok dříve. Betis se díky tomu po pětileté absenci vrátil do fotbalové Evropy. Na rozdíl od Koemana Setién zakládá hru na stejné filozofii jako Barcelona, což z něj dělalo lepší sázku coby na nového trenéra blaugranas, přestože Koeman hrál pod Johanem Cruyffem.

Setiénův závazek vůči filozofii je striktní, což se v otázce nástupnictví Valverdeho dalo požadovat za nevýhodu. Na druhou stranu ani Pep Guardiola nebyl flexibilní a právě on dovedl Barçu k největším úspěchům v její historii.

Vyhazov Setiéna a jmenování Koemana

Setién se stal trenérem v lednu 2020 a 15. srpna, tedy o sedm měsíců později v návaznosti na potupnou porážku 2:8 s Bayernem, byl zase odvolán. Čtyři dny nato byl novým trenérem oficiálně jmenován Koeman. 

Setién byl ale pod tlakem už před zostuzením proti Bayernu, když se mu nepodařilo zastavit Real Madrid v cestě za ligovým titulem. Na úspěch nedosáhl ani v Copa del Rey, kde vypadl ve čtvrtfinále proti Athleticu Bilbao.

Prezident Barçy Josep Maria Bartomeu uvedl, že na Koemana vsadil pro jeho zkušenosti a víru v klubovou filozofii. Nyní je Koemanovým úkolem vrátit Katalánce na vítěznou vlnu. Jedním z kandidátů pro nadcházející prezidentské volby v roce 2021 je Victor Font, který se zavázal přivést na trenérský post bývalého hvězdného záložníka Xaviho Hernándeze, kvůli čemuž Koeman čelí riziku, že příští rok bude i on propuštěn.




Diskuze

J

01.10.2020, 13:51

Pep Guardiola smiley...ale nie, Koemanovi verím.

01.10.2020, 14:04

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat