Nedávají góly. Barcelonští záložníci hledají střeleckou formu

Nedávají góly. Barcelonští záložníci hledají střeleckou formu


Pokud chce být klub v sezóně úspěšný, musí jej podpořit výkony středopolařů. Nejen při vytváření šancí, ale i samotném střílení gólů. Celá tíha střílení branek nesmí spadnout jen na útočníky. V případě potřeby by měli pomoci hráči ze zálohy. To je místo, kde se Barcelona musí naléhavě zlepšit.

Když se podíváme na čísla, vidíme, že záložníci Barcelony vstřelili ve dvaceti oficiálních zápasech za tuto sezónu jen sedm gólů. To je opravdu velmi málo. Pedri je se třemi góly nejlepším střelcem mezi záložníky, následuje Frenkie de Jong se dvěma brankami a Kessié společně s Pablo Torrem po jednom gólu. Sergio Busquets a Gavi se v letošní sezóně zatím netrefili.

Předchozí sezóny
Tímto tempem vstřelí barcelonští záložníci do konce sezony asi 20 nebo 21 gólů. Závisí na počtu počtu odehraných zápasů. Ve srovnání s góly, které vstřelili záložníci Barçy v letech, kdy vyhráli Ligu mistrů, má aktuální počet branek těmto číslům daleko.

V sezóně 2008/09 nastříleli hráči ze zálohy 27 branek, o dva roky později o jednu méně. Je pravda, že v sezóně 2014/15, kdy Barcelona naposledy vyhrála Ligu mistrů, rozvlnili brankovou síť záložníci, sice jen devětkrát, ale v tehdejšímu týmu působil v útoku Neymar, Suárez a Messi, kteří ostatním hráčům moc prostoru ke střelbě gólů. Toto trio nastřílelo v téže sezóně 80 gólů.

Real Madrid
Výkony záložníků Barcelony v letošní sezóně lze srovnávat s Realem Madrid, jehož záložníci nastříleli již 14 branek. Z toho osm vstřelil Fede Valverde a pět Luka Modrič. Tato čísla jasně ukazují, že záložníci Barcelony musí začít dávat více gólů.

Je to aspekt, o kterém Xavi a vedení klubu vědí. Barcelona chce hráče do zálohy, kteří mohou nabídnout lepší střeleckou efektivitu. Když se tedy otevře přestupové okno, bude to jeden z hlavních faktorů, který bude zohledněn při podpisu nového hráče.

Bernardo Silva
I z tohoto důvodu je Portugalec z Manchesteru City jedním z hlavních přestupových cílů Barcelony. Bernardo Silva v minulé sezóně vstřelil 11 gólů v Premier League a Lize mistrů. Tento trend ho provází po celou jeho kariéru.


Zdroje: fcbarca.com



Diskuze

Frenkie De Jong je špičkový obránce, jak ukazoval v Ajaxu, či nyní v NL repre. Stavět ho na pozici záložníka je sice možné, ale bohužel mu role nesedí. Nový Iniesta z něj nikdy nebude. V obraně by byl pro klub mnohem větším přínosem.

21.11.2022, 21:54
larnel KU420

Já ho teda v obraně nevidím. Nemá na to parametry. Na záskok dobry, ale pravidelně by tam hrát nemohl. Je to skvěly DM. Nejběhavější hráč u nás, který pokryje obrovký prostor. A zde může využít své obranářské vlastnosti. Umí i skvěle vyvíst balon dopředu a udělat přečíslení. Jasná náhrada za Busquetse.

22.11.2022, 06:52
KU420 larnel

Tak se podívej jak s ním v Ajaxu fungovala obrana. Viz počty inkasovaných gólů. Počet odebraných balónů apod. To není dojem, ani spekulace, nýbrž holý fakt. FdJ je obrance. Od příchodu do Barcy se z něj snaží udělat záložníka, ale naprosto zbytečně, neb výkonostně tam je o lvl horší .. I liverpool ho chtěl do obrany, teď když byla tahanice Man. United, Chelsea ho oba kluby rovněž chtěli jako posilu obraných řad .. ale samo jsou všichni z nich uplně mimo s úsudkem, včetně NL repre že jo?? :D

24.11.2022, 10:54

Jenze valverde posledni dobou nastupuje na prave strane utoku… to se davaji jinak goly.. jinak frenkie je luxusni defenzivni zaloznik od neho se goly neocekavaji ten ma jine ukoly.

22.11.2022, 19:30

Jak už bylo řečeno, Valverde nastupuje převážně na křídle, coby záložník se trefil pouze třikrát. Modrič má dva góly z penalt, jichž je primárním exekutorem při Benzemově absenci. Kroos má jeden gól a nikdo jiný se ze středopolařů Realu ještě neprosadil. Suma sumárum, jejich záloha má úplně stejně gólů jako ta naše, nepočítám-li ty dva penaltové.
A absolutně nechápu, jak by nás v tomto směru měl pozvednout zrovna B. Silva, který letos v 22 klubových zápasech vstřelil neuvěřitelné dva góly, přičemž v jednom případě také z křídla, nikoli zálohy.

23.11.2022, 04:15

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 87
2. Girona FC 74
3. FC Barcelona 73
4. Club Atlético de Madrid 67
5. Athletic Club 61
6. Real Sociedad de Fútbol 54
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 20
2. Jude Bellingham 18
3. Alexander Sørloth 17
4. Robert Lewandowski 17
5. Ante Budimir 16
29. Ferrán Torres 7
32. João Félix 7
50. Raphinha 5
53. Fermín López 5
55. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat