Nejlepší sestava historie FC Barcelony

Nejlepší sestava historie FC Barcelony

Jací hráči jsou podle Vás ti nejlepší, kteří kdy za Barçu nastupovali? Jak by vypadala sestava složená z těch největších legend klubu? A kdo by je trénoval?

Nejedná se o názor samotného klubu či anketu některého z katalánských deníků, ale můj osobní pohled.

 

Andoni Zubizarreta  - legendární brankář, který byl součástí Cruyffova Dream Teamu. Byl tak u 4 titulů ve španělské lize v řadě a také u premiérové výhry v Lize mistrů v roce 1992 ve Wembley. Na kontě má celou řadu dalších trofejí a rekordů, a také téměř 500 zápasů v barvách Blaugranas.

 

Carles Puyol – nejlepší kapitán všech dob. Tak snadno by se dal popsat Carles Pyuol. Nasazení, obětavost a bezchybné bránění. Kapitán nejlepšího barcelonského týmu v historii, který pod jeho vedením vyhrál 3 tituly v La Lize, 2x Ligu mistrů a spoustu dalších trofejí.

Migueli – rázný stoper a kapitán Barçy v sedmdesátých a osmdesátých letech. Nasazení a tvrdost byly jeho hlavní přednosti. Finále Poháru vítězů pohárů odehrál se zlomenou klíční kostí, což hovoří za vše. Dlouhou dobu také rekordman v počtu startů za katalánský klub.

Sergi Barjuan - lepšího levého obránce byste zřejmě v naší historii nenašli. Rychlý a důrazný. Levou lajnu brázdil téměř 10 let a za klub si připsal přes 450 startů. Na svém kontě má 10 trofejí včetně tří ligových titulů.

 

Xavi Hernández – génius. Jak jinak popsat jednoho z nejlepších záložníků všech dob? Milimetrové nahrávky a famózní tvoření hry. Jeden ze strůjců úspěchu Guardiolova týmu a také španělské reprezentace.  17 let v klubu, 869 zápasů, 97 gólů a 32 trofejí – takovou statistikou se opravdu nemůže pochlubit jen tak někdo.

Josep Guardiola – defenzivní záložník, který tvořil hru jako nikdo jiný. Johan Cruyff mladému Pepovi věřil a určitě se nespletl. Dlouholetý kapitán Barçy dirigoval zálohu barcelonského Dream teamu a v klubu byl nakonec 11 let. Připsal si přes 470 startů a 19 trofejí. Těžko mohl někdo předpokládat, že tak úžasnou hráčskou kariéru dokáže zastínit tou trenérskou.

Andrés Iniesta – tady by se dal použít podobný popisek jako u Xaviho. Iniesta měl ale přeci jen určité kouzlo navíc. Kolem soupeřů procházel s neskutečnou lehkostí a vytvářel prostor pro útočníky jako nikdo jiný. V týmu Balugranas strávil dlouhých 16 let a připsal si přes 750 startů. Ligu mistrů vyhrál 4x a španělskou ligu hned 9x.

Johan Cruyff  - jeden z nejlepších hráčů všech dob. Trojnásobný držitel Zlatého míče. Barçu změnil jako trenér, ale také jako hráč. Až po jeho příchodu Barcelona po dlouhých čtrnácti letech konečně vyhrála španělskou ligu, byl rovněž strůjcem legendární výhry na hřišti Realu Madrid 5:0.

 

Lionel Messi – nejlepších hráč všech dob. To, s jakou lehkostí prochází přes soupeře, je až nepochopitelné. Neuvěřitelné množství gólů, v čemž se mu může rovnat jen pár vyvolených. Stejně neuvěřitelný počet asistencí, kde mu konkuruje jen pár jiných výjimečných hráčů. K tomu dech beroucí vytváření prostoru pro hráče, sólové akce a přímé kopy. V součtu všech disciplín jednoznačně bezkonkurenční. 6 Zlatých míčů a 5 Zlatých kopaček ani zdaleka nevystihuje jeho geniálnost a jedinečnost. Nejlepší střelec klubu v historii a držitel řady rekordů.

Ladislav Kubala – jestli se na nějakém postu v Barceloně vystřídalo nejvíce legendárních hráčů, tak je to určitě pozice útočníka. Ronaldo, Rivaldo, Suárez, Villa, Romário, Stoichkov…a mnoho dalších. Nikdo ale neměl na FC Barcelonu takový vliv, jako právě Kubala. Právě kvůli němu nestačila kapacita stadionu Les Corts a byl tak postaven Camp Nou. Jeho popularita se dá srovnat s tou Messiho. V Barceloně strávil 11 let a připsal si téměř 300 gólů.

Ronaldinho – nejzábavnější hráč v historii. Těžko najít dalšího hráče, který takto bavil diváky. Byl to právě Ronnie, který přivedl k Barceloně tisíce fanoušků. Geniální nahrávky, bravurní přímé kopy, nevšední kličky, elegance. Dokonalý hráč, který navždy změnil tvář klubu. Barça se hlavně díky němu dostala zpátky na vrchol, vyhrála 2x španělskou ligu a v roce 2006 také Ligu mistrů. Držitel Zlatého míče, ale také mistr světa. Jeden z mála hráčů, kterému vestoje tleskali fanoušci Realu Madrid.

 

Rozestavení by bylo ve formaci 3 – 4 – 3 s diamantovou zálohou. Pokud bych musel určit i trenéra, těžko bych se rozhodoval mezi Cruyffem a Guardiolou. Ale vzhledem k vlivu, který měl Božský Johan na mládež a vlastně celý klub, bych zvolil jeho.

Souhlasíte? Nebo byste zvolili jiné hráče, rozestavení či trenéra? Podělte se s námi blogem nebo v diskuzi.

 

Visca el Barça i Visca la Nostra Penya!

 

Tomáš “Migueli“ Škurek

Prezident

PB Lleó de Dues Cues




Diskuze

Migueli
Systémový administrátor

Vypadá to na plodnou diskuzi a hodně blogů smiley

20.03.2020, 20:14
Migueli Migueli
Systémový administrátor

Nakonec super. Díky všem za názory a sestavy smiley

23.03.2020, 10:35

ja budu hodnotit jen posledních 20 let co barcu sleduju takže: valdes- Puyol, F. de Boer, Sergi - Guardiola, Xavi, Iniesta, Rivaldo- Ronaldinho, Messi, Etoó smiley

20.03.2020, 20:46

Valdés (i když ter Stegen je v hodně těsném závěsu a měl jsem rád i Brava celkem)
Alves - Piqué - Puyol - Alba (asi bez konkurence)
Xavi - Busquets - Iniesta (tady snad nejde ani jinak)
Messi, Suárez, Neymar (bohužel nejde jinak, ač jsem velký fanoušek Villy například)

fandím prakticky od Paříže, aktivněji od 2:6 na Bernabéu (do té doby hokej) smiley jsem rád, že jsem tuhle dobu zažil a viděl většinu z nich i naživo

20.03.2020, 21:21

Valdés-Alves,Puyol,Koeman,Abidal-Guardiola,Xavi,Iniesta-Ronaldinho,Maradona,Messi---Základ pro mě je finálová jedenáctka z finále LM 2011o které Ferguson prohlasil že to byl nejlepší tým proti kterému kdy hrál.Diega jsem tam dát musel i kdyby za Barcu nikdy nehrál smiley

20.03.2020, 21:43
Migueli
Systémový administrátor

Jinak jestli jsem u někoho váhal, tak Sergiho. A místo něho když tak Koeman smiley

21.03.2020, 00:48

www.buildlineup.com

21.03.2020, 10:07
Migueli Alexandr Zoulík
Systémový administrátor

Všechno bych pochopil ale Yaya na stoperu? Zase tolikrát tam nehrál. A dát ho tam například místo Puyola? :-)

21.03.2020, 10:24

Taky jsem to skoro obrečel...

21.03.2020, 10:58

Taky jsem to skoro obrečel...

21.03.2020, 10:58

Já myslím, že toto je strašně těžký. My jsme měli v historii tolik kvalitních hráčů, že na každou pozici by šli jmenovat tak tři, možná čtyři...
Osobně mám kapku problém S Cruyffem. Bez pochyby hráč světové úrovně, který změnil chápání fotbalu celosvětově a změnil i FC Barcelonu. Podle mého názoru je extrémně důležité to, co udělal pro Barcelonu jako hráč, ale i to, co dělal po skončení hráčské kariéry.
Ale k tomu hráčskému období : opakuji, že v mých očích to byl světový hráč. JENŽE vedle sebe potřeboval své dvojče... Ať už v dresu Ajaxu, nebo v dresu holandské reprezentace, nebo v našem dresu - to nejlepší, co Cruyff předvedl bylo vždy tehdy, když vedle něj hrál Johann II., neboli Johann Neeskens. Takže kdybych měl brát Cruyffa jako samostatnou jednotku (rozuměj - bez Neeskense), tak by se asi do této sestavy nedostal. Ale opakuji - Cruyffa uznávám jako málokoho...
No a je spousta jmen, o kterých by se dalo přinejmenším diskutovat, zda do toho výběru patří. V obraně třeba Dani Alves, Ronald Koeman a Rafa Márquez, ve středu pole třeba Maradona, Michael Laudrup nebo José Mari Bakero a v útoku by klidně mohli být Paulino Alcántara, Ronaldo, Rivaldo, Stoičkov, Eto´o, David Villa, Romário nebo Kluivert.
S tím, že Paulino Alcántara by asi neměl chybět v ŽÁDNÉM historickém výběru našich nejlepších hráčů...

21.03.2020, 11:15

dekuju miguelimu zvlaste za sergiho smiley. vubec bych necekal ze ho sem nekdo da. supersmiley

21.03.2020, 12:25
Migueli
Systémový administrátor

Pokud bych chtěl dodržet nejklasičtější rozestavení 4-3-3 tak pak by sestava vypadala takto:

Zubizarreta - Alves, Puyol, Migueli, Sergi - Cruyff, Xavi, Iniesta - Messi, Kubala, Ronaldinho.

I když Cruyyf napravo úplně nesedí, v sestavě prostě být musí smiley

21.03.2020, 12:50

ter Stegen - Alves, Puyol, Pique, Alba - Busquets, Xavi, Iniesta - MSN

21.03.2020, 13:47
MarcoFCB MarcoFCB

Jen abych doplnil, fanouškem jsem cca od 2006, ale pořádně sledovat jsem začal kolem r. 2008. Vikyho Valdése sem měl strašně rád, a byl mým oblíbencem i přes některé jeho kiksy (i MAts měl). Nicméně ter Stegen ve své top formě kterou momentálně má ty poslední 2-3 sezóny, ho překonává dle mého o parník. smiley

22.03.2020, 14:35
Migueli
Systémový administrátor

A ještě za dobu sledování Barçy, ať to máme komplet smiley

Valdés – Alvés, Puyol, Piqué, Abidal – Xavi, Busquets, Iniesta – Messi, Eto´o, Ronaldinho

21.03.2020, 14:19

Zubizarreta-Koeman-Puyol,Migueli-Guardiola-Xavi,Schuster,Iniesta-Messi,Stoičkov,Rivaldo.

22.03.2020, 07:40
felpod Puyol

To jsi mne zklamal, Carles.
Sám sebe bys tam dávat neměl... smiley

22.03.2020, 14:47
Puyol felpod

Já jsemsi myslel,že to mají být ti nejlepší.Ale když ti to vadí tak tady máš jinou sestavu: Urruti-Urbano Ortega,José Ramon Alexanco,Fernando Abelardo,Julio Alberto-Victor Muňoz,Luis Milla,Marcos Alonso-Luis Figo,Steve Archibald,Francisco Carrasco.Ta kvalita už není taková a některé možná ani neznáš.

23.03.2020, 07:25
felpod Puyol

Bylo to myšleno jako vtip. Nevěděl jsem, že se Tě to dotkne.
Takže se omlouvám.
(A máš pravdu - z těch hráčů nikoho neznám. Já znám z FC Barcelony jenom Messiho. smiley )

23.03.2020, 11:10
Puyol felpod

Nedotklo se mě to,nemáš se za co omlouvat.Těch hráčů,kteří by měli být v nejlepší sestavě je hodně.Já jsem napsal od finále PMEZ 85/86 se Steauou Bukurest,od kterého Barce fandím.

24.03.2020, 07:32
Puyol felpod

Migueli se tam napsal také. Ale když jsme nejlepší,tak nelze jinak.

23.03.2020, 07:28

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 78
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 65
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 57
6. Real Sociedad de Fútbol 50
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 17
2. Jude Bellingham 16
3. Ante Budimir 16
4. Borja Mayoral 15
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
42. Raphinha 5
45. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat