Nejlepším hráčem roku dle UEFA van Dijk, hráčkou Bronzeová

Nejlepším hráčem roku dle UEFA van Dijk, hráčkou Bronzeová

Vedle losu základních skupin Ligy mistrů se v Monaku dnes udělovaly i individuální ceny pod záštitou evropské konfederace. Mezi muži triumfoval stoper Virgil van Dijk, mezi ženami Lucy Bronzová. Zároveň spatřily světlo světla i jména nejlepších hráčů za uplynulý ročník Champions League.

Hned po ukončení losování skupinové části letošního ročníku Ligy mistrů UEFA přišlo na řadu vyhlášení ankety o nejlepšího hráče mezi muži za uplynulý rok, kterým se s třistapěti hlasy stal osmadvacetiletý nizozemský zadák Virgil van Dijk. Muž finálového zápasu udržel nejvíce čistých kont ze všech obránců v Premier League a ačkoliv to v domácí soutěži nevyšlo, na evropské půdě byl hlavním stavebním kamenem 6. triumfu v dějinách klubu.

Za sebou nechal tento bývalý hráč Southamptonu, z něhož dorazil před rokem a půl na Anfield, takové velikány sportu, jako Lionela Messiho (207 bodů) a Cristiana Ronalda (74 bodů). V rámci Ligy mistrů odehrál finalista Ligy národů a hráč roku dle asociace hráčů v Anglii 12 zápasů, v nichž 2 góly dal a na další 2 přihrál. O dvě branky lepší bilanci zaznamenal v lize, kde odehrál všech osmatřicet kol. Dodejme, že loňským vítězem se stal Luka Modrič.

Vítězkou UEFA Women’s Player of the Year Bronzeová

Mezi ženami pak triumfovala pravá obránkyně Albionu Lucy Bronzeová, o 32 bodů před spoluhráčkou Adou Hegerbergovou a dalších 12 před další kolegyní z Lyonu Amadine Henryovou. Letošní vítězka francouzské ligy, poháru, Ligy mistryň a mezinárodního poháru SheBelieves se stala následovnicí po loňské vítězce Pernille Harderové.

Jsem u vytržení a velmi poctěná, že jsem vyhrála cenu před dvěma fantastickými hráčkami, které znám velmi dobře z Lyonu – dvě skvělé holky a fotbalistky. Chci hrozně poděkovat Lvicím, anglické reprezentaci, se kterou jsme prožili skvělé léto. Nemyslím si, že bych tuto cenu vyhrála nebýt jich a totéž platí pro tým v Lyonu. Zažily jsme úžasný ročník a získaly treble. Myslím si, že jakákoliv z mých spoluhráček mohla toto ocenění obdržet,“ řekla Bronzeová, která se galavečera nemohla zúčastnit právě kvůli plnění povinností s národním týmem.

Alisson, van Dijk, de Jong a Messi oceněni za poslední ročník Ligy mistrů

Mezi jednotlivými posty za minulý ročník Ligy mistrů se radovali dva liverpoolští a dva barcelonští fotbalisté. Zatímco v obraně to byl brankář Alisson Becker, který zaznamenal 21 ligových čistých kont a již jmenovaný van Dijk, jenž byl přítomen u dvanácti obdržených gólů v pohárové Evropě.

V záloze pak triumfoval nejlepší mladý hráč letošní Ligy národů, dvaadvacetiletý Frenkie de Jong ještě za své služby Ajaxu a v útoku neměl konkurenci (285 bodů ku stodevíti od Sadia Maného) Argentinec Lionel Messi, jenž se pošesté stal i nejlepším střelcem celého turnaje.

Připomeňme, že body rozdělovalo 32 trenérů klubů z Ligy mistrů a 55 žurnalistů zvolených agenturou ESM. Trenéři pochopitelně nesměli hlasovat pro vlastní svěřence. Každý z členů této poroty udělil 5 bodů jednomu hráči, 3 body dalšímu a zbývající bod třetímu.


Zdroje: uefa.com



Diskuze

kolik bodu mel van dijk??

30.08.2019, 09:22
Pajinos clen_0548

myslíš v té hlavní ceně? to tam je napsané - "kterým se s třistapěti hlasy"

mezi obránci pak 349 (druhý de Ligt měl 205, třetí Alexander-Arnold 29)

30.08.2019, 10:41

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat