Neto má za sebou prezentaci v Barceloně a dostal dres s číslem 13

Neto má za sebou prezentaci v Barceloně a dostal dres s číslem 13

Své představení barcelonským fanouškům si dnes odbyl Norberto Neto – nový brankář katalánského A-týmu, který podědil číslo na dresu po Jasperu Cillessenovi, jemuž přenechal místo ve Valencii.

Pro Norberta Neta začalo všechno včerejším prvním interview pro klubovou televizi a návštěvou oficiálního fanshopu Barcelony. Dnes na to navázal druhou, větší částí prezentace. Nejprve dopoledne podstoupil zdravotní prohlídku a poté v salónku prezidenta Josepa Suňola podepsal za přítomnosti stávajícího šéfa FCB, Josepa Marii Bartomea, výkonného ředitele Óscara Graua a člena rady Javiera Bordase kontrakt na příští 4 roky.

Krátce po pravém poledni se Neto objevil na hlavní tribuně Camp Nou v zelenomodrém dresu, kde zamával přítomným fanouškům a zapózoval v nových barvách. Pak už přišla na řadu tisková konference v Auditoriu 1899, kterou úvodním proslovem zahájil Bartomeu. „Neto přichází z velkého klubu a to z Valencie. Jsme rádi, že je součástí našeho týmu a děkuji mu za přijetí této výzvy. Hrát v Barceloně není snadné a mohou zde být pouze ti nejlepší. Na vlastní kůži jsme se již přesvědčili, že Neto je velmi dobrý. Na trhu není příliš lepších jmen, než on a přišel nám pomoct svou pokorou, motivací a ambicemi.

Rád bych ještě zmínil Jaspera Cillessena a poděkoval mu za všechno, co věnoval tomuto klubu. Sdělil nám, že chce odejít, že chce nastupovat v Lize mistrů a tak jsme zvážili nabídku Valencie. Zvažovali jsme povýšení Iňakiho Peňi do prvního týmu, ale preferovali jsme jít krok za krokem,“ popisoval rozhodování po odchodu nizozemského strážce svatyně, než se vyjádřil k možnému návratu Neymara Júniora. „Od pátku se nic nezměnilo a téma Neymar je stále stejné. V Barceloně jsme otevřeni novým přestupům vždy až do 31. srpna.

První slova brazilského gólmana zazněly v katalánštině: „Děkuji vám za vřelé přijetí. Jsem velmi šťastný.“ Neto dále poděkoval prezidentovi a doufal, že „tomuto úkolu postaví“. Třetí osobou, která mluvila na představení odchovance Atlética Paranaense, byl technický sekretář Éric Abidal. „Neto je zkušený a talentovaný gólman. Má skvělou osobnost a talent a hrál ve velkých klubech, kde vyhrával trofeje. Do týmu a obrany vnese klid,“ pravil bývalý francouzský stoper Lyonu, Barcy či Olympiakosu.

Hlavní slovo však měl Neto, který zmínil i svého nového rivala mezi třemi tyčemi, Marca-Andrého ter Stegena. „Do Barcelony mě dovedla touha zlepšit se a rozvíjet. Čím lepší kolegy budu mít, tím lepším budu, takže jsem přišel konkurovat ter Stegenovi. Jít sem je velká zodpovědnost a možnost vítězství v Lize mistrů úžasná. Už jsem jí měl i v Juventusu a nevím, co více mohu týmu dát. Budu však tvrdě pracovat, abych vyhrál souboj s ter Stegenem. Oba máme své vlastní charakteristiky a můžeme se od sebe navzájem přiučit.

Přestup sem je odměnou za kariéru plnou práce a odhodlání. Barcelonská hra je specifická, ale hodně jsem se zlepšil ve hře nohama a cítím se připravený. Chci se rozvíjet, ukázat, jakou mám cenu a zabojovat o mé místo. Opouštěl jsem Juve, aby se mi dostalo minut a byl jsem tam šťastný. Přijít do Barcelony je ale snem a přišel jsem, abych se stal součástí historie tohoto velkoklubu,“ říkal dále devětadvacetiletý hráč, který oblékal dres Staré dámy v letech 2015 až 2017.

Ani Netovi se nevyhnul dotaz na možný příchod jeho krajana Neymara. „Myslím na tolik věcí, než abych uvažoval nad tím, zda Neymar přijde do Barcelony,“ odvětil stroze než opět sebevědomě prohlásil: „V mých očích jsem nejlepším brankářem na světě. Jsem velice ambiciózní a každý by tak to měl o sobě uvažovat.“ V konkurenci německého brankáře jej čeká opravdu pořádná řehole a stává se již 8. držitelem čísla 13, které ve Španělsku obvykle dostávají brankářské dvojky.

Osmé č. 13 v historii Barcelony

Tím prvním byl v letech 1994 až 1997 Jesús Angoy, jenž stihl za áčko odchytat jenom 9 soutěžních zápasů. V sezoně 1996/97 měl toto číslo ještě otec Sergia Busquetse, Carles Busquets. Jedním ze dvou Nizozemců s třináctkou na zádech byl mezi roky 1997 a 1999 Ruud Hesp. Dalším známým držitelem tohoto čísla byla v sezoně 2000/01 budoucí jednička v Neapoli, Liverpoolu a náhradník v Bayernu Mnichov José Manuel Reina.

V letech 2007 až 2014 patřila třináctka Josému Manuelovi Pintovi, jenž si v dnešní době vydělává na živobytí poněkud netradičně produkcí hudby. Od něj jí převzal Chilan Claudio Bravo, který v prvním roce chytal i ligové zápasy, ale v roce 2016 kývl na nabídku Manchesteru City, kde mu letos vypršel kontrakt. A o bývalém brankáři Ajaxu Amsterdam, který se stal jedničkou u Netopýrů, již byla řeč výše.


Zdroje: fcbarcelona.com, fcbarca.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 72
2. FC Barcelona 64
3. Girona FC 62
4. Athletic Club 56
5. Club Atlético de Madrid 55
6. Real Sociedad de Fútbol 46
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Jude Bellingham 16
2. Borja Mayoral 15
3. Ante Budimir 15
4. Artem Dovbyk 14
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
24. Ferrán Torres 7
32. João Félix 6
44. Ilkay Gündogan 5
54. Raphinha 4
Zobrazit celou tabulku

 

Chat