OD ČERVNA 2021: MISTROVSTVÍ SVĚTA KLUBŮ SE 24 TÝMY

OD ČERVNA 2021: MISTROVSTVÍ SVĚTA KLUBŮ SE 24 TÝMY

Už nějakou dobu pracuje prezident FIFA Gianni Infantino na reformě Mistrovství světa klubů. Zdá se, že už nějaký model našel - ten by měl zahrnovat 24 účastníků, z nich dvanáct z Evropy, kteří by měli od června 2021 poprvé hrát o titul. Pokud jde o číslo zúčastněných evropských týmů, to bylo určeno bez schválení UEFA. Ta se nyní proti počtu dvanácti týmů vyslovila.

"Ano, tak to bude. Chceme odhlasovat nové MS klubů a toto rozhodnutí uděláme," potvrdil už televizi ZDF brazilský člen rady FIFA Fernando Sarney. Také termín a forma velkého turnaje už jsou určeny. Podle informací deníku Kicker by se měla nová forma soutěže hrát od 17. června do 4. července 2021. A to s osmi skupinami po třech týmech - vítězové skupin se ve vyřazovacích kolech utkají o titul klubového Mistra světa.

Otevřené otázky: Financování a počet zúčastněných

Celkově je UEFA, která se kdysi postavila proti myšlence rozšíření Mistrovství světa klubů, k tomuto projektu více otevřená. Jsou tady však i neshody. Zatímco aktuální plán dopředu stanovil 12 účastníků z Evropy, prezident UEFA Aleksander Ceferin chce nominovat maximálně osm mužstev. Kromě toho není vůbec jasné, jaká by měla být kritéria při výběru účastníků. To už je odpovědnost příslušných konfederací, které samostatně rozhodují podle svých pravomocí. S ohledem na Evropu by bylo možné, že by kromě vítěze Ligy mistrů mohl dostat místo také vítěz Evropské ligy. To se ještě uvidí. 

Také otázka financí ještě není uplně dořešená. Infantino má představu, že by měla FIFA federacím zaplatit 25% z celkových výnosů turnaje. S tím by se však nespokojily top evropské kluby, které jsou sdruženy v ECA (European Club Association). Také rozdělování je nejasné, to znamená kolik peněz by měl každý tým dostat za účast. Evropské top týmy jako je Real Madrid, FC Barcelona, Bayern Mnichov, PSG, Juventus nebo také Manchester United by však měly být štědře odměněny.

Všichni vítězové MS klubů: Real je před Barcelonou a jedenáct z patnácti vítězů MS klubů je z Evropy

V Abu Dhabi a Al Ain se v roce 2018 konalo 15. Mistrovství světa klubů. Od prvního pořádání v roce 2000 se od roku 2015 tento turnaj hraje oficiálně každoročně. Z patnácti vítězů je jedenáct z Evropy a čtyřikrát triumfovala mužstva z Brazílie. FC Bayern potřeboval tři pokusy, aby mohl poprvé hrát o tuto trofej, než Mnichov v roce 2013 s trenérem Pepem Guardiolou triumfoval. Rekordním vítězem je Real Madrid. 

2000: Corinthians Sao Paulo

2005: FC Sao Paulo

2006: Porto Alegre

Také ve třetím finále MS Klubů se zástupci Jižní Ameriky prosadili proti evropskému vítězi Ligy Mistrů. Klub SC Internacional z Porto Allegre zvítězil s FC Barcelonou 1:0. Zlatý gól vstřelil Luiz Adriano. 

2007: AC Milán

2008: Manchester United

2009: FC Barcelona

Takový tým! Takový počet titulů! FC Barcelona ovládla MS klubů 19. prosince 2009 v Abu Dhabi. Tým Pepa Guardioly dosáhl šestým titulem v sezoně vrcholu slávy. Tento totální triumf se skoro rozplynul, protože Estudiantes de La Plata vedli až do 89. minuty 1:0. Pak však Pedro dotáhl Katalánce s Argentinci do prodloužení a Lionel Messi se ve 110. minutě postaral o vítěznou branku na 2:1. 

2010: Inter Milán

2011: FC Barcelona

Druhý titul z Mistrovství světa klubů pro Barcelonu a další pro Pepa Guardiolu. Po vítězství ve finále Ligy mistrů v londýnském Wembley proti Manchesteru United nebylo brazilské FC Santos pro Katalánce žádný opravdový soupěř. Katalánci zvítězili 4:0: Messi se trefil dvakrát, navíc byl úspěšný i Cess Fabregas a Xavi.  

2012: Corinthians Sao Paulo

2013: Bayern Mnichov 

2014: Real Madrid

2015: FC Barcelona

FC Barcelona korunovala rok 2015 plný titulů vítězstvím na MS klubů. Jako první klub Katalánci zvedli pohár nad hlavu potřetí, a to po vítězství v Lize mistrů, Španělské lize, Španělském poháru a vítězství v Superpoháru UEFA, byla to tedy pátá trofej kalendářního roku. Hlavním důvodem vítězství 3:0 nad River Plate byl věhlasný útok s Lionelem Messim (jeden gól), Neymarem (dvě asistence) a Luisem Suárezem (dvě branky).

2016, 2017 a 2018: Real Madrid


Zdroje: www.kicker.de



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat