Oficiálně: Barcelona odkáže práva na jméno stadionu od sezony 2020/21 své nadaci, zisky budou určeny na boj s koronavirem

Oficiálně: Barcelona odkáže práva na jméno stadionu od sezony 2020/21 své nadaci, zisky budou určeny na boj s koronavirem

Před pár momenty zveřejnil oficiální web Barcelony informaci o tom, že se zástupci vedení rozhodli věnovat práva na jméno svého hlavního stánku představitelům FC Barcelona Fundació, čili klubové nadace, která s nimi bude operovat od další sezony. Zisky, které z nového názvu Camp Nou Katalánci vyinkasují, poputují na boj s následky po šíření koronaviru nejen v jejich domácím regionu, ale i celosvětově.

Tváří v tvář největší zdravotní, ekonomické a sociální krizi v novodobé historii lidstva se Barca rozhodla k unikátnímu rozhodnutí, aby šla naproti lidem v těchto nejistých časech. V duchu svého motta „Více než klub“ totiž předává práva na pojmenování Camp Nou své vlastní nadaci, která v příštích týdnech vyhlásí nabídkové řízení.

Nový název pro barcelonský svatostánek by se pak ujal od podzimu, respektive od startu nového ročníku. Příjmy, které z toho klub s akronymem FCB utrží, poputují na již zmíněný boj s nákazou COVID-19, která se šíří po celé planetě. Část věnuje sám sponzor a zbytek se rozdělí mezi ostatní projekty.

Vůbec poprvé se tak barcelonští rozhodli nechat někoho pojmenovat stadion, který obývají od roku 1957. S obdobnou možností už však počítalo představenstvo v rámci Espai Barca – projektem, jehož hlavním hřebem byla rekonstrukce právě stadionu pro necelých 100 tisíc lidí. Členové klubu tento návrh akceptovali v referendu v roce 2014.

Komisi, která vybere konečného titulárního sponzora, budou tvořit viceprezidenti klubu Jordi Cardoner s Oriolem Tomasem, generální ředitel nadace Maria Valles, prezident doktorské asociace Jaume Padros a šéf zdravotnického zařízení klubu Ramon Canal. Vybraného sponzora pak budou ještě muset schválit socios na valné hromadě.

Jsme velmi potěšeni z možnosti implementace této iniciativy, která nabízí název našeho stadionu institucím, firmám a spolkům, které budou moci bojovat s koronavirem. Jejich příspěvek bude přesunut na projekty zkoumající tuto nemoc a eliminování či snížení jejích dopadů,“ nechal se slyšet Cardoner.

A pokračoval: „Nyní nevíme, jak velké následky bude tato pandemie mít, ale víme, že si z našich zdrojů pojme hodně. Je to globální a bezprecedentní krize, takže jí musíme čelit odvážně a zodpovědně. Z tohoto důvodu se klub a nadace domnívají, že je nezbytné aktivovat všechny dostupné prostředky na boj s šířením a následky koronaviru.

Jedná se o část našeho způsobu fungování a charakteru instituce. Pokud díky tomu budeme inspirací pro jiné organizace, můžeme vytvořit vlnu naděje pro miliony osob na světě, kteří jsou touto pandemii zasažení.“ Doposud se nadace snaží o vybudování rovnější a lepší společnosti a stará se o děti, které jsou ohrožené rizikem vyloučení.

Aktuálně pomáhá na 1,6 milionů dětem v Katalánsku i ve světě, bojuje proti šikaně a pořádá setkání nemocných dětí se sportovci. Klub dále poskytl své zázemí partnerům, kteří si zde mohou uchovat sanitární materiál a nabízí žákům programy, které jim umožní zůstat v kontaktu s učiteli.

Na závěr připomeňme, že Barcelona je klubem s největšími příjmy na světě a prvním, který kdy dosáhl na hranici miliardy dolarů v příjmech. I takový gigant je však ochromen ekonomickými následky panující pandemie. Vedení je však i přesto přesvědčeno, že by právě nyní mělo být štědré a solidární a přemýšlet nad zisky nesobecky.


Zdroje: fcbarca.com



Diskuze

Migueli
Systémový administrátor

Nechci toto gesto nijak snižovat. Ale mám takový pocit, že je to něco podobného jako s UNICEF na dresech. Fanoušci si na nějaké to jméno stadionu zvyknou a když se to pak v budoucnu změní na Qatar či cokoliv, už to nebude tak "bolet" ...

21.04.2020, 16:55
Tarja Migueli

Taky z toho mám hodně špatný pocit...

21.04.2020, 18:00
RafteR Migueli

Tak ono to meno sa malo meniť tak či tak, keďže jeho predaj "sponzorovi" bol jedným z troch pilierov financovania zakliateho Espai Barça. Kazdopadne idu na to povedzme presne ako s tými dresmi. Holt Rosellova skola v**ebu mysli.

21.04.2020, 20:01

to je ten aprilovy clanek?? jinak adi jen OMG no

21.04.2020, 17:34

To slizsky rosselo-bartomelovsky vedeni to planovalo uz dlouho a tohle je jen zaminka, klub ma diky tomuto 10letymu vedeni astronomicky dluh a potrebuje prachy,kazdopadne to bude jak s tim dresem, toho sponzora uz se nezbavime.

21.04.2020, 17:47

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 72
2. FC Barcelona 64
3. Girona FC 62
4. Athletic Club 56
5. Club Atlético de Madrid 55
6. Real Sociedad de Fútbol 46
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Jude Bellingham 16
2. Borja Mayoral 15
3. Ante Budimir 15
4. Artem Dovbyk 14
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
24. Ferrán Torres 7
32. João Félix 6
44. Ilkay Gündogan 5
54. Raphinha 4
Zobrazit celou tabulku

 

Chat