Oficiálně: FC Barcelona se dohodla a uzavřela smlouvy na financování Espai Barça

Oficiálně: FC Barcelona se dohodla a uzavřela smlouvy na financování Espai Barça

Klub vydal oficiální prohlášení, která dává zelenou financování prací na Espai Barça. Klub uzavřel financování s celkem 20 investory a v hodnotě 1,450 miliardy eur, což je částka, která pokrývá náklady na práce na Espai Barça. Práce provede turecká stavební společnost "Limak", která uvedla, že na nový Camp Nou se nebude muset "sahat" 35 let.

OFICÁLNÍ PROHLÁŠENÍ KLUBU:

FC Barcelona odsouhlasila financování Espai Barça podle plánu, čímž zajistila zahájení prací na rekonstrukci Spotify Camp Nou a splnila kritéria schválená v referendu. Jako záruka nebyl použit majetek klubu a na stadion nebyla vzata hypotéka. Klub se dohodl na financování s celkem 20 investory v hodnotě 1,450 miliardy eur, což je částka, která pokrývá náklady na práce na Espai Barça.

Financování probíhá s některými z hlavních prestižních finančních subjektů po celém světě. Má různé splátky, které budou postupně spláceny po dobu 5, 7, 9, 20 a 24 let, s flexibilní strukturou, včetně období odkladu splátek. Klub začne operaci splácet po dokončení prací na stadionu, a to z příjmů generovaných Spotify Camp Nou, které by se měly pohybovat kolem 247 milionů eur ročně.

FC Barcelona pokračuje v plnění svého strategického plánu a v rozvoji projektu Espai Barça a daří se jí dosáhnout co největší flexibility při hledání nejlepšího návrhu z hlediska nákladů a času. V průběhu celého procesu se k představenstvu a vlastním týmům klubu připojili klíčoví partneři, jako například Goldman Sachs, JP Morgan, JLL, Pérez-Llorca, DLA Piper, Key Capital Partners, Legends a IPG 360 a další. Návrh spočívá v kombinaci zkušeností a znalostí týmů a odborníků klubu s osvědčenými postupy v různých oblastech, které jsou do projektu Espai Barça zapojeny.

Tato operace opět potvrzuje důvěryhodnost klubu, pokud jde o projekt Spotify Camp Nou, epicentrum pro Espai Barça. Tento projekt má zásadní význam, pokud jde o udržení FC Barcelona v popředí světového sportu, je jedním ze základů ekonomického oživení a budoucí životaschopnosti klubu a je nástrojem umožňujícím pokračování modelu řízení, v jehož rámci vlastní klub více než 146 000 socios, kteří rozhodují o klubu, stojí v oficiálním prohlášení klubu.

Barça se přestěhuje na Estadi Olímpic Lluís Companys de Montjuïc, kde začne hrát na konci srpna a jehož kapacita je 49 000 diváků. Představa je taková, že Barça požádá LaLigu o odehrání prvních tří zápasů venku, aby bylo možné dokončit adaptaci stadionu na předpisy LaLigy a UEFA.

V listopadu 2024, což se shoduje se 125. výročím založení klubu, se na Spotify Camp Nou vrátí ligový a evropský fotbal s přibližně 70 000 místy k sezení, uvnitř již bude muzeum a fanshop bude také otevřen, aby znásobil příjmy, zatímco se bude čekat na zastřešení stadionu během následujících ligových přestávek a léta 2025.


Zdroje: fcbarcelona.com, MundoDeportivo



Diskuze

Měl jsem za to, že nový CN bude mít 105k míst. Kde se vzalo těch 70k?

26.04.2023, 18:36
Migueli absint
Systémový administrátor

Bude mít 105 ale až bude komplet hotový. Těch 70 000 bude jen v době, kdy se bude budovat třetí patro a střecha. Po přesunu z olympijského nebude zdaleka vše hotové.

26.04.2023, 19:49
absint Migueli

Tak to jo, už jsem se lekl, že nám statici chtějí shodit nějaké tribuny :D

26.04.2023, 22:53

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 72
2. FC Barcelona 64
3. Girona FC 62
4. Athletic Club 56
5. Club Atlético de Madrid 55
6. Real Sociedad de Fútbol 46
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Jude Bellingham 16
2. Borja Mayoral 15
3. Ante Budimir 15
4. Artem Dovbyk 14
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
24. Ferrán Torres 7
32. João Félix 6
44. Ilkay Gündogan 5
54. Raphinha 4
Zobrazit celou tabulku

 

Chat