Oficiálně: Valverde končí v Barceloně, jeho místo přebírá Quique Setién

Oficiálně: Valverde končí v Barceloně, jeho místo přebírá Quique Setién

To, o čem se od čtvrtečního vyřazení ze španělské Supercopy hojně spekulovalo, se právě teď stalo skutečností. Barcelona totiž doopravdy ukončila spolupráci s Ernestem Valverdem a nahradila jej Quiquem Setiénem, jenž byl po své anabázi v Betisu volný.

FC Barcelona a Ernesto Valverde dosáhli dohody týkající se ukončení vzájemného kontraktu, který spojoval obě strany a katalánský celek by rád veřejně poděkoval kouči z Viandaru de la Very za jeho závazek, odhodlání a vždy pozitivní přístup k jeho působení na Camp Nou a přeje mu štěstí a úspěchy do budoucna. Na lavičce A-týmu vydržel 2 a půl roku.

Za tu dobu odvedl 163 soutěžních zápasů, z nichž 108 skončilo vítězstvím (66,25 %), 35 remízou (21,47 %) a 20 porážkou (12,26 %). Za tu dobu pak byl u zisku čtyř trofejí – dvou ligových titulů a po jedné výhře v superpoháru a Copě del Rey. Ke kormidlu Blaugranas se Valverde postavil v létě 2017 po čtyřech letech strávených v Bilbau.

Po porážce s Realem Madrid v Supercopě přišel double, když vedle ligového triumfu vyhrál i nad Sevillou ve finále poháru hraném na Wandě Metropolitano. V Lize mistrů přišlo bolestivé vyřazení s Římem, na které navázal loňský propadák v semifinále stejné soutěže s Liverpoolem. Tomu ještě předcházelo vítězství v Supercopě v marockém Tangeru.

V pohárovém finále pak jeho svěřenci nestačili na Valencii a nakonec tak pouze obhájili ligové prvenství. Letošní sezonu pak rozehráli tak, že po její polovině jsou první, o skóre před Realem a v osmifinále UEFA Champions League, kde na ně čeká Neapol. V superpoháru pak padli v semifinále pod novým formátem v Saúdské Arábii s Atlétikem Madrid.

Novým mužem na lavičce FCB se stává Setién

Otěže barcelonského áčka přebírá Quique Setién, jenž bude představen v úterý a Kataláncům se upsal na 2 a půl roku, tedy do 30. června 2022. Jednašedesátiletý rodák z Kantábrie na severu Španělska zažil angažmá v Racingu Santander, Ejidu, Logroňés, Lugu, Las Palmas a hlavně pak Betisu, kde působil až do minulé sezony.

Jako hráč pak odehrál rovný tucet sezon napříč dvěma štacemi v již zmíněném Santanderu, zahrál si i za výše jmenované Atlético, kde vyhrál superpohár a dres navlékl i jako hráč Logroňés a valencijského Levante. Jedná se o jednoho z nejzkšuenějších španělských koučů, který nejprve pomohl na El Sardineru k postupu do první ligy.

To se psal rok 2002. Po krátké pauze se objevil v Logroňés, s nímž hrál první ligu jako fotbalista, ovšem jako trenér nedokázal zvrátit sestup do třetí soutěže. Následovala štace v Lugu, kde v roce 2012 přišel postup do druhé ligy a po šesti letech i přestup na Kanárské ostrovy. Na Las Palmas setrval dva roky a pak už přišlo stěhování do Andalusie.

Real Betis přebíral v roce 2017 a dovedl je na skvělé 6. místo, které zaručovalo účast v Evropské lize. Druhá sezona pod Setiénovým vedením dopadla hůře a jediným pozitivním bodem bylo semifinále v Copě del Rey. Od léta pak byl volný a nyní přebírá v zimě post v Barce a to jako první kouč od roku 2003, kdy byl uprostřed roku propuštěn Louis van Gaal.

Nakonec nepadla volba na Xaviho či Pimientu

Dodejme, že prezentace Quiqueho Setiéna začne ve 13:30 podpisem kontraktu s prezidentem Josepem Mariou Bartomeuem v prezidentském salónku pojmenovaném po Josepu Suňolovi. O půl hodiny později přijde na řadu focení přímo na trávníku stadionu a vše uzavře tisková konference v sálu Auditori 1899. Valverde se má rozloučit s hráči zítra.

Dnes odvedl poslední trénink, na který přijel o tři hodiny dříve. Následovalo sbalení věcí a jednání s agenty a vedením svého teď už bývalého zaměstnavatele, který s ním rozvázal kontrakt po nejhorším bodovém zisku po devatenácti kolech za poslední dobu a to i navzdory podpoře od hráčského kádru. Jako další kandidát se řešil i Xavi Hernández.

Ten však chce dodržet smlouvu s Al Saddem, jež mu platí do léta letošního roku. Dále se spekulovalo o Franciscovi Javieru Garcíovi Pimientovi. Lodivod béčka ale setrvává s mladíky, kterým v rámci Segunda División B náleží 5. příčka. Spojován s prestižním angažmá byl i Mauricio Pochettino, ovšem ten už Barcu několikrát veřejně odmítl.

Důvod je prostý – v jeho hráčské i trenérské kariéře najdeme jméno městského rivala z Espanyolu, k němuž si vybudoval vztah. Původně se tedy mělo jednat o dočasnou náhradu do léta, než by přišel do úvahy např. již zmiňovaný Xavi. Podpis více než dvouletého kontraktu se Setiénem ale napovídá o opaku a těžko říct, co s ním vedení zamýšlí.


Zdroje: fcbarcelona.com



Diskuze

No, tak snad se změna oplatí a budeme už všichni s předvedenou hrou spokojeni smileysmiley

13.01.2020, 23:29

Úprimne, nebudem to skrývať, som rád, že konečne odchádza. Nepôsobil na mňa väčšinou dobrým dojmom. Aj napriek tomu však ďakujeme za všetko pozitívne čo si za svoje pôsobenie v Barcelone spravil a prajem všetko dobré do budúcnosti!

14.01.2020, 00:16

Bude to průšvih.

14.01.2020, 00:45

Vamooooooooooos! smileysmileysmiley

To trvalo. Už před rokem bylo pozdě...

14.01.2020, 02:06

Načasoval bych to teda uplně jinak.

14.01.2020, 02:13

Moooc tezky nastup. Minus suarezovy goly, Sevilla, Atleti na obzoru. Pokud to zvladne, budou se bit v prsa, jak udelali dobre. Je otazkou, jde s tim neco udelat?

14.01.2020, 05:01

Pozdě, ale přece :)

14.01.2020, 07:15
Migueli
Systémový administrátor

Ach jo...jako jsem rád,  že je Valverde pryč. Ale měl jít už po Římu nebo na konci té sezóny. Ale ok, vyhráli jsme double, zvládl se odchod Neymara, tak se to dá ještě pochopit i když fotbal nebyl nic extra.

Pak se výkony a hra jen a jen zhoršovali a přišla největší ostuda v naší historii. Spolu s druhou největší ji měl na svědomí znovu stejný trenér a oni ho zase neodvolají. To už bylo naprosto nepřípustné. Asi si řekli dokončí sezónu a půjde. Prohrál i finále poháru a i tak zůstal! A tak přišla sezóna ještě horších výkonů a hry a pořád nic.

A teď když vypadne z nejméně důležité soutěže po skvělém výkonu a i kvůli VARu tak ho vyhodí? To si řekli, je tu nedaleko Xavi, budeme nenápadní a uvidíme? Samozřejmě se to provalilo, kdo ví kdo všechno nás odmítl a tak je tady Setien. Já proti němu nic nemám, podle mě to jednu dobu v Betisu vedl nadstandardně dobře ale mám pocit že to není trenér co to pozvedne okamžitě a bez přípravy.

My bychom potřebovali trenéra před začátkem sezóny, který by udělal radikální řez (vyhodil Piquého atd). Tady mi to nepřijde jako ideální řešení.

Každopádně další zoufalé jejednání a další důkaz,  že toto vedení tam nemá co dělat.

14.01.2020, 09:24

Výmena trénera potrebná bola, ale nie som si istý, či to pomôže. Myslím, že rovnako dôležité (ak nie viac) bude obmena kádra - podľa mňa do dvoch rokov bude potrebné vymeniť minimálne polovicu kádra, inak sa nič podstatné nezmení. Xavi je určite perspektívny tréner pre Barcu, ale dobre si uvedomuje (tak ako Guardiola, Koeman a i.), že s týmto mužstvom Barca jednoducho dohráva a vstúpiť sem ako tréner je veľké riziko. Preto ma ani neprekvapuje, že to dali Setienovi až na dva a pol roka...
Žiaľ, mi fanúšikovia Barci si asi musíme zvykať, že nastáva fáza Realu, ktorý to má z hľadiska perspektívy rozohrané lepšie - taká je vlastne podstatná história LaLigy...

14.01.2020, 14:27

At uz sou volby a tady to vedeni jde do propadlosti dejin ! Viva el Laporta !

14.01.2020, 19:18

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat