Oficiálně: Víctor Valdés novým trenérem barcelonské devatenáctky

Oficiálně: Víctor Valdés novým trenérem barcelonské devatenáctky

Do prostředí klubu FC Barcelona se vrací stará známá tvář v podobě brankáře Víctora Valdése, jenž hájil branku áčka mezi lety 2002 a 2014. Ten se po úspěšném premiérovém roce stává koučem Juvenilu A, což je v Barceloně výběr do devatenácti let.

Dobří holubi se vracejí, jak zní známé české přísloví a u Barcelony to nyní platí dvojnásob. Dnes bylo na oficiálním webu katalánského celku oznámeno, že hlavní tým ve věkové kategorii U19 přebírá Víctor Valdés, bývalý skvělý brankář, který si vedle španělské ligy vyzkoušel přes Manchester United, Middlesbrough a Standard Lutych i angažmá v Anglii a Belgii.

S klubem podepsal za dozoru ředitele a manažerů zodpovědných za mládežnický fotbal – pánů Silvia Elíase, Josého Mariho Bakera a Guillerma Amora – roční smlouvu s možným prodloužením o další rok. Do práce se pustí za 10 dní, kdy se začínají junioři připravovat a chybět nebude ani 27. srpna na inauguračním utkání Estadi Johan Cruyff s vrstevníky z Ajaxu.

Pokud se náhodou najde někdo, komu toto jméno moc neříká, tak pro jistotu dodejme, že spolu s Antonim Ramalletsem bývá považován za jednoho z nejikoničtějších gólmanů v dějinách FCB, za jehož A-tým si připsal celkem 539 soutěžních startů. Byl neotřesitelnou jedničkou, uměl hrát s míčem u nohou a patřil k oblíbencům mezi fanoušky.

Řadovým členem prvního mužstva se stal v srpnu roku 2002, ale to se s bujnou černou kšticí na hlavě ještě mezi třemi tyčemi střídal s Argentincem Robertem Bonanem. Až ročník 2003/04 byl pro něj zlomový, kdy se stal volbou č. 1 a tento post držel až do 26. března 2014, kdy jej na Camp Nou vyřadilo ze hry vážné zranění. Hned v létě oznámil, že Barcelonu opustí.

Mezi jeho památné zápasy patří určitě ten finálový v rámci Ligy mistrů z roku 2006 proti Arsenalu. V Paříži, kde celek z Katalánska získal svůj druhý úspěch v této soutěži, se blýskl několika skvělými zákroky, na které postupně navazoval v dalších letech. Byl u zisku prvního treblu v klubových dějinách a s ním spojených šesti trofejí za kalendářní rok 2009.

Za svá záda přitom za tu dobu pustil jenom 442 branek, což dává průměr zhruba 1,2 gólu na zápas. V sezoně 2011/12 stanovil nový rekord, když v rámci oficiálních střetnutí neinkasoval 896 minut. Spolu s již jmenovaným Ramalletsem také drží rekordní počet Zamorových trofejí pro nejlepšího brankáře ve Španělsku a to 5 z ročníků 2004/05, 2008/09, 2009/10, 2010/11 a 2011/12.

V barvách Blaugranas byl přítomen u zisku úctyhodných jednadvaceti trofejí, z nichž nejvíce (po šesti) přišlo v LaLize a Supercopě. Třikrát se radoval z vítězství v Lize mistrů a po dvou úspěších zaznamenal v Copě del Rey, v evropském Super Cupu a na Mistrovství světa klubů. K tomu všemu pak sedmatřicetiletý Valdés přidal 21 utkání za reprezentaci Španělska, ve kterých dostal 9 branek a dvanáctkrát udržel čisté konto.

V květnu roku 2018 získal trenérské licence UEFA B a UEFA A a svou kariéru zahájil u týmu zvaného ED Mortalaz. S ním ve svém prvním roce došel hned k titulu v jejich ligové soutěži a proto se už nějakou dobu spekulovalo o jeho návratu, který nepřímo potvrdil i prezident klubu, Josep Maria Bartomeu, na nedávno svolané tiskové konferenci.


Zdroje: fcbarcelona.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 72
2. FC Barcelona 64
3. Girona FC 62
4. Athletic Club 56
5. Club Atlético de Madrid 55
6. Real Sociedad de Fútbol 46
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Jude Bellingham 16
2. Borja Mayoral 15
3. Ante Budimir 15
4. Artem Dovbyk 14
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
24. Ferrán Torres 7
32. João Félix 6
44. Ilkay Gündogan 5
54. Raphinha 4
Zobrazit celou tabulku

 

Chat