OHLASY PO EL CLÁSICU

OHLASY PO EL CLÁSICU

Přestože Barcelona v El Clásicu nepodala suverénní výkon, taktika s přečkáním prvního poločasu jí opět přinesla sladké ovoce. Po sobotním duelu tak médii na jednu stranu kolují skvělé statistiky a rekordy blaugranas, zatímco v souvislosti s Realem Madrid se píše hlavně o rozhodnutích Zinedina Zidana a prohlášení Sergia Ramose.

Očima trenérů

"Začali jsme dobře, první poločas jsme zvládli výborně. Kdyby se nám povedlo dát gól, mohl to být jiný zápas," uvedl trenér Bílého baletu Zidane, jenž překvapil nasazením Kovačiče namísto Isca. "Bylo to mé rozhodnutí. Vím, že to zítra schytám, ale stojím si za ním. Kovačič byl ve hře, aby bránil Messiho, a to se mu povedlo velice dobře... Nebudeme z toho bláznit. Je to pro nás těžká rána, ale není důvod cokoliv měnit."

Kouč Barcelony Ernesto Valverde byl pochopitelně spokojený, avšak nemyslí si, že je o titulu rozhodnuto: "První poločas byl těžký, hodně vysoko napadali, nedokázali jsme hrát naši hru. Ve druhém se to zlepšilo, získali jsme kontrolu nad míčem, přišly šance i góly. Zápas byl lekcí pro všechny, že ve fotbale se vše rychle mění. Ale nejsme ani v polovině sezóny, o titulu rozhodnuto zdaleka není."

Sportovní deníky znovu připomínají rekordy Lionela Messiho. Ten sice většinu zápasu mezi protagonisty nepatřil, ale nakonec si do statistik připsal 1+1 nebo 9 (!) klíčových nahrávek. Přesto by tím rozhodně neměl být opomíjen výkon Marca-André ter Stegena, jenž díky dalšímu čistému kontu přezimuje coby nejlepší brankář ligy. "Je pro nás rozhodujícím faktorem a hráčem, který je při zakládání akcí první u míče. Jeho postřeh a klid nám hodně pomáhají," říká Valverde. Jeho slova potvrzuje 12 přesných dlouhých pasů, které německý brankář vyprodukoval.

Devíti vybojovanými balony – nejvíce ze všech hráčů na trávníku – nebo skvělou souhrou s Messim zase Paulinho potvrdil, že jeho nákup měl smysl. "Když se vydá k bráně soupeře, vede si skvěle. Celkově je dobře zapojen do naší hry a tvrdě pracuje," pochvaluje si lodivod Katalánců. Těší ho rovněž Thomas Vermaelen: "Trénuje s velkým úsilím. Je dobrý s míčem, pere se o každý ztracený, hraje tvrdě a má sílu i rychlost. Nikdo tu o něm nepochybuje. Je příkladem skvělého fotbalisty."   

Co na to kapitáni 

Madridský kapitán Sergio Ramos byl kritizován za úder do obličeje Luise Suáreze, po němž viděl jen žlutou kartu. Sám se k tomuto momentu vyjádřil ironicky: "V Barceloně určitě řeknou, že bych si za to zasloužil jít do vězení. S Puigdemontem. V žádném případě to nebyl můj záměr... A jestli je neúspěch prohrát El Clásico? Kdo si to myslí, ať se znovu ohlédne za rokem 2017. Samozřejmě, že jsme nas.aní, ale liga ještě není nemožná, musíme i nadále bojovat."

Reprezentační kolega španělského stopera Andrés Iniesta souhlasí, že soutěž zdaleka neskončila. "Výhra je dalším krokem k titulu – rozdíl s Realem Madrid se zvýšil o tři body, Atlético taky prohrálo. Mužstvo odvedlo dobrou práci. Ještě je ale ve hře hodně bodů, nemůžeme Real Madrid odepisovat. Fotbal nám ukazuje, že nemožné se stává možným. Liga je maraton, ne sprint," upozornil. 

Krajní bek Realu Madrid Marcelo se postavil za Zidana: "Trenérovi plně věříme a budeme za ním vždy stát. Liga není ztracená. Nevěřím na zázraky, ale na práci. Rozdíl je velký, protože Barcelona vyhrála více zápasů, tak to prostě je. Zvykli jste si na výhry a myslíte si, že vyhrajeme pokaždé. Ale toto je nejlepší liga světa, kde je každý zápas těžký. Jednou prohrajete, jednou vyhrajete, takový je sport."

Luis Suárez, autor 70 000. branky v historii La Ligy, hovořil v podobném duchu: "Můj gól nám pomohl, ale důležitější je práce týmu. Získali jsme tři velmi důležité body. Oni měli lepší úvod sezóny, šli do Supercopy povzbuzeni výhrou v Lize mistrů a lize, ale teď je situace jiná. Kromě Realu Madrid tu ale jsou i Atlético a Valencia, ještě nás čeká dlouhá cesta."

Sociální sítě

Krátce po skončení utkání se na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu objevily nadšené příspěvky od vítězného týmu. Asi nejvíce zaujala společná fotka s šatny, u které se diskutuje, zda Aleix Vidal parodoval pózu Cristiana Ronalda. A nejúsměvnější byly záběry Vermaelenových dětí, když se dozvěděly, že jejich táta nastupuje v základní sestavě. 

 

Tento článek byl částečně převzat z našeho spřáteleného portálu ŠpanelskýFotbal.cz.


Zdroje: spanelskyfotbal.cz, fcbarcelona.com, marca.com, sport.es



Diskuze

Caltic8
Administrátor

V tuhle chvíli bych řekl, že Ernestovi jeho záměr lépe vyjít nemohl. A do nového roku mu přeju, aby měl k dispozici lepší kádr (počínaje Dembélém), protože těmi výsledky vybudoval takový základ, kterému by slušela i herní dominance.

Jinak jsem moc zvědavý, jak bude dál pokračovat Madrid s přestupovou politikou nebo ve vztahu k Zidanovi a Ronaldovi. Zápas do značné míry rozhodla skutečnost, že Real se v tom prvním poločase i trochu smolně neprosadil, což šlo hlavně za Ronaldem, který zazdil tři gólovky, dvakrát z toho nesmyslnou střelou z úhlu.

24.12.2017, 16:30

Reakce těch dětí je úžasnásmileysmiley

24.12.2017, 17:34

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 78
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 65
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 57
6. Real Sociedad de Fútbol 50
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 17
2. Jude Bellingham 16
3. Ante Budimir 16
4. Borja Mayoral 15
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
42. Raphinha 5
45. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat