Otevřený dopis prezidenta FC Barcelona Laporty: "Klub se zotavil a vrátil se na správnou cestu"

Otevřený dopis prezidenta FC Barcelona Laporty: "Klub se zotavil a vrátil se na správnou cestu" Foto: FCBarcelona.com
  • Šéf klubu zveřejnil v deníku SPORT otevřený dopis, ve kterém bilancuje první tři roky svého mandátu
  • "Barça má jen nás, příznivce Barçy. Pokud hráči uvidí, že se nikdy nevzdáváme, nevzdají se ani oni"

Ve čtvrtek 7. března uplynuly tři roky od návratu Joana Laporty do čela FC Barcelona. Prezident klubu zveřejnil v deníku SPORT otevřený dopis, v němž bilancuje sportovní, společenské, ekonomické a institucionální období.

Tříleté období, během něhož musel učinit velmi důležitá rozhodnutí.

Otevřený dopis Joana Laporty, prezidenta FC Barcelona

Tři roky poté, co nám členové FC Barcelona dali svou důvěru u volebních uren, je správní rada, které mám tu čest předsedat, velmi hrdá na práci, kterou jsme vykonali. Barça je bezpochyby na správné cestě, instituce je silná, klub je dobře organizovaný a můžeme potvrdit, že díky talentu, odvaze, drzosti a profesionalitě se klub narovnal a zotavil. Nic však nebylo výsledkem náhody, ale spíše součtem mnoha snah vynaložených na dodržování podrobného strategického plánu, který každý týden přezkoumávají vedoucí jednotlivých oddělení, jež tvoří solventní organizaci oddanou klubu. Rád bych využil této příležitosti a poděkoval zaměstnancům klubu za talent a barcelonský přístup, který den co den dávají klubu k dispozici. Bez nich by "zázrak", kterým byla záchrana klubu před ztroskotáním, nebyl možný.

Abychom mohli zhodnotit úsilí a úspěchy posledních tří let, je třeba si připomenout situaci, v níž jsme se nacházeli v březnu 2021, kdy jsme byli členy zvoleni: vlastní kapitál Klubu byl záporný a dluh astronomický, s velkou krátkodobou složkou. Kromě toho došlo k jasnému podhodnocení projektu Espai Barça; k porušení závazků vůči sportovním a finančním subjektům a k nedostatečnému řízení a vnitřní kontrole. S těmito čísly by se soukromá společnost dostala do technického úpadku. My jsme se však takové hrozbě nevyhnuli a přijali jsme odvážná rozhodnutí, která vycházela ze dvou základních předpokladů: že náklady na ekonomickou obnovu neponesou členové a že žádné rozhodnutí neohrozí model vlastnictví klubu.

Růst Barçy v posledních třech letech je objektivní realitou po ekonomickém založení klubu, kdy došlo k jasnému zlepšení příjmů, snížení mzdových nákladů na sportovní činnost, které se z 98 % celkových příjmů v sezóně 20-21 dostaly na 57 % v současné sezóně, což je více než udržitelná hodnota vzhledem k tomu, že se pohybujeme v dolní části procentního podílu doporučeného UEFA. Zároveň se exponenciálně zvýšila hodnota kádru prvního týmu, což je zásadní skutečnost pro pochopení ekonomicko-sportovní rovnováhy fotbalového klubu, s pevným závazkem vůči mladým talentům, na kterých se pracuje v Masii, což je základem sportovního projektu a nejlepší zárukou zajištění sportovní a ekonomické udržitelnosti Barçy v nadcházejících letech.

Institucionální puls se obnovil také díky konsolidaci a rozšíření řady strategických aliancí, které potvrzují sílu a přitažlivost, kterou Barça vytváří ve všech oblastech. Stále více partnerů a investorů z celého světa se chce spojit s Barçou a hlavně vždy respektovat naši identitu katalánského klubu otevřeného světu, s nezcizitelnými hodnotami spojenými s demokracií, svobodou, naším jazykem a kulturou, jinými slovy s naší zakladatelskou podstatou a naším vlastnickým modelem, který představenstvo hájí do roztrhání těla, protože věříme, že jedinečnost současného modelu sdružování nám dává větší ekonomickou, sociální a institucionální sílu než jakýkoli jiný model.

Úkoly pro nadcházející roky, stanovené v podrobném strategickém plánu, jsou založeny na urychlení činnosti klubu s cílem dokončit hospodářské oživení a upevnit jeho postavení v čele světového sportu. Do oslav 125 let historie zbývá necelých deset měsíců a naším cílem není nic jiného než být i nadále nejlepším multisportovním klubem na světě. Tváří v tvář novým paradigmatům fotbalového odvětví, s novými a silnými ekonomickými konkurenty, směřujeme ke změně obchodního modelu, ruku v ruce s digitální transformací subjektu jako klíčovým prvkem k zajištění ekonomické a finanční udržitelnosti.

Ústředním projektem našeho mandátu je Espai Barça v čele s novým Spotify Camp Nou, což je zásadní projekt, který má FC Barcelonu udržet v čele světového fotbalu a stát se jedním z pilířů ekonomické životaschopnosti klubu. Mluvíme o novém stadionu, který má i nadále vyhrávat, a to jak ze sportovního, tak z ekonomického hlediska. Bude to nejlepší stadion na světě, sen všech fanoušků Barcelony.

Barça je nezvratný, nepřemožitelný pocit. Žádám vás, abychom zůstali jednotní jako nikdy předtím a bránili náš znak, naše hodnoty a náš tým. Je třeba mít na paměti, že v probíhající sezóně máme před sebou ještě mnoho cílů, kterých musíme ze sportovního hlediska dosáhnout. Barça je současným mistrem šesti lig, v nichž soutěží našich šest profesionálních týmů (mužský a ženský fotbal, basketbal, házená, hokej a futsal), což je v historii klubu bezprecedentní úspěch. Pokud hráči uvidí, že se nikdy nevzdáváme, nevzdají se ani oni. Bojujeme tu až do konce. Můžeme vyhrát nebo prohrát, to ke sportu patří, ale nikdy nehodíme ručník do ringu, protože vítězství patří k naší soutěživé podstatě.

Sportovní, ekonomické a institucionální obnovy FC Barcelona dosáhla díky tomu, že jsme tváří v tvář těm, kteří nám chtějí ublížit, zůstali jednotnější než kdykoli předtím. A to je klíčem k tomu, abychom se do budoucna promítali dál a lépe: být víc a být silnější. Barça má jen nás, příznivce Barçy. A my se musíme semknout, jednotnější než kdy jindy, protože za sebou nemáme a ani nechceme mít mocné státy nebo milionáře, kteří chtějí klub ovládat. Naše síla pramení z naší identity, naší historie a našeho vlastnického modelu.


Zdroje: sport.es



Diskuze

tvl to jsou kecy

08.03.2024, 07:14
faller clen_0548

Někdo tě nutí to číst?

08.03.2024, 09:23

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. Girona FC 71
3. FC Barcelona 70
4. Club Atlético de Madrid 64
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 19
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
27. Ferrán Torres 7
28. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat