Pedriho první rok v číslech

Pedriho první rok v číslech

Dnes je to rok, co Pedri debutoval v dresu Barcelony, ale pouze v přátelském zápase proti Nàstic Tarragona na Estadi Johan Cruyff (3:0). I přesto zveřejnily oficiální webové stránky Barçy přehled prvních 12 měsíců tohoto senzačního hráče .

75 soutěžních zápasů za 12 měsíců
Po svém výkonu ve finále OH 2020 v Tokiu proti Brazílii, v němž odehrál celých 120 minut, se Pedri stal hráčem s největším počtem zápasů (73) v jedné sezóně v evropských ligách, překonal 72 zápasů Portugalce Bruna Fernandese z Manchesteru United.

Pedri hrál 37krát v LaLize (vynechal pouze poslední zápas proti Eibaru), 6krát v Copa del Rey, 2krát ve španělském Superpoháru, 7krát v Lize mistrů a 21krát za španělskou reprezentaci - U-21, olympijskou a seniorskou. Kromě toho se Pedri objevil už v sezóně 2021/22 v zápasech proti Realu Sociedad a Athleticu v prvních dvou kolech LaLigy.

57 zápasů v základní sestavě
Z těchto 75 zápasů odehrál 57 v základní sestavě. To ukazuje, jak důležitý je záložník v plánech Ronalda Koemana, stejně jako ve španělské reprezentaci. Od svého debutu odehrál Pedri celkem 5273 minut.

4 góly
Pedri se ve své první sezoně v barvách Blaugranas trefil čtyřikrát. Poprvé se trefil v zápase proti Ferencvaros ve skupinové fázi Ligy mistrů. Učinil tak ve věku 17 let a 330 dní. Stal se tak třetím nejmladším hráčem, který za Barçu skóroval v Lize mistrů. Zápas s maďarským týmem byl prvním, v němž se v duelu Ligy mistrů gólově prosadili dva nezletilí hráči, neboť mezi střelce se zapsal i Ansu Fati. 

Pedri vstřelil gól také v utkání proti Betisu na Camp Nou (5:2). Hráč z Kanárských ostrovů vstřelil v 89. minutě gól na 5:2 a stal se tak čtvrtým nejmladším hráčem Barcelony, který vstřelil gól v domácí soutěži. Rekordmanem v tomto ohledu je Ansu Fati, následovaný Bojanem Krkićem a Leem Messim. Další Pedriho góly padly v zápasech proti Athleticu a Levante v LaLize.

2 tituly a individuální ocenění
Pedriho skvělá sezóna byla korunována vítězstvím v Copa del Rey s Barçou a ziskem stříbrné medaile se španělskou reprezentací na OH v Tokiu. Pedri byl také zvolen nejlepším mladým hráčem na EURU 2020 a dostal se do nejlepší jedenáctky turnaje.

První rok Pedriho kariéry se zapíše do paměti také díky rekordům, kterých osmnáctiletý mladík dosáhl. Nastoupil v 52 zápasech Barçy a byl nejčastěji využívaným hráčem Ronalda Koemana, díky čemuž se stal druhým nejmladším fotbalistou, který odehrál 50 zápasů v dresu Barçy. Rekord stále patří Bojanu Krkičovi, který dosáhl 50 zápasů ve věku 18 let a 3 dnů, zatímco Pedrimu se to povedlo v 18 letech a 5 měsících.

Speciální prohlášení pro Barça TV k výročí Pedriho debutu poskytl Ronald Koeman. - "Pedri na mě udělal dojem od prvního dne. Je to mladý, skromný hráč, který naslouchá a tvrdě pracuje. Má před sebou skvělou budoucnost. Je psychicky silný, protože to byl náročný rok, a kdyby nebyl psychicky silný, tak by to nevydržel," zdůraznil nizozemský trenér.

"Pokud se objeví talentovaní hráči, musíte jim otevřít cestu. Pedri se chopil své šance a zlepšil se. Má velmi dobrou povahu, vypadá, jako by tu hrál mnohem déle. Je vidět, že je to inteligentní hráč," dodal Ronald Koeman.

 


Zdroje: fcbarcelona.com



Diskuze

Několikrát se ve článku objevilo jméno Bojan Krkić.. Toho hráče jsem měl rád. Taky měl kariéru parádně rozjetou.. Nakonec dal gól ve čtyř z pěti TOP evropských lig. To taky není špatný výkon. smiley
Pedri je výbornej. Klobouk dolů před ním! Já v 18ti letech řešil, kam půjdem v pátek večer chlastat.. smiley
Má našlápnuto jako kdysi Bojan, možná ještě líp. Má důvěru trenéra a slabou konkurenci. Aspoň teda mnohem slabší než tehdy Bojan.. Má ale pořád co zlepšovat. Jen nezaspat a furt makat!

12.09.2021, 22:00

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 72
2. FC Barcelona 64
3. Girona FC 62
4. Athletic Club 56
5. Club Atlético de Madrid 55
6. Real Sociedad de Fútbol 46
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Jude Bellingham 16
2. Borja Mayoral 15
3. Ante Budimir 15
4. Artem Dovbyk 14
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
24. Ferrán Torres 7
32. João Félix 6
44. Ilkay Gündogan 5
54. Raphinha 4
Zobrazit celou tabulku

 

Chat