Podle BBC přijde fotbal kvůli koronaviru o 4 miliardy eur

Podle BBC přijde fotbal kvůli koronaviru o 4 miliardy eur

Britská televizní stanice BBC zveřejnila studii, jejíž závěr tvrdí, že fotbalový byznys se bude muset kvůli koronavirové pandemii rozloučit s až čtyřmi miliardami eur, přičemž pokud s nějaká soutěž nebude moci dohrát, bude konečné číslo ještě větší. A nejvíce zasáhne anglické kluby v čele s Manchesterem United.

O uplynulém víkendu se na televizní obrazovky vrátil po dlouhé době kvalitní fotbal v podobě německé Bundesligy, která se stala první ligovou soutěží v Evropě, jež se vrátila k rozehranému ročníku 2019/2020. Až do konce toho nadcházejícího nicméně můžou i tamní kluby přijít o velké peníze a počítat s vážnými finančními krizemi. Důkazem je toho výzkum, který mluví o ztrátě až 4 miliardy eur.

Vůbec nejpesimističtější scénář pak počítá s tím, že nebude možné sezonu dohrát a tudíž se ztráty vyšplhají až na 7 miliard. „Naprostá absence příjmů ze zápasových dnů může být pro kluby velkou ránou, protože až doposud byly pouze sníženy. Pro týmy, které jsou populární, je to pohroma,“ tvdil prezident Evropské asociace klubů (nebo ECA), Charlie Marshall.

Jen Premier League může přijít o jednu miliardu, pokud se bude ročník 2020/21 hrát bez diváků. Tyto odhady dodala agentura Vysyble a největší problém dle ní mohou mít Manchester United s Arsenalem, na které čeká ztráta ve výši 150, resp. 135 milionů. A to jsou příjmy pouze ze zápasových dnů a to hlavně ze vstupenek, restaurací a obchodů se suvenýry. Podobné ztráty pak potkají i Španělsko.

Zdejší giganti Barcelona a Real Madrid vedle toho nedostanou ani cent za návštěvy populárních klubových muzeí. Ve Francii mezitím stále probíhají debaty, zdali bylo rozhodnutí předčasně ukončit sezonu 2019/20 a udělit titul PSG správné. Prezident Olympique Lyonu, Jean-Michel Aulas, zdůraznil, že celky v Ligue 1 mohou přijít o 500 až 800 milionů eur. To jen ukazuje, jak důležité je evropské ligy dohrát.


Zdroje: fcbarca.com



Diskuze

na druhou stranu je dobře, že něco takového ten fotbal zažil - aspoň se snad ty ceny hráčů a platy zase vrátí na tu hranici z roku cca 2010, cokoliv navíc už je přepálené ... limit na hráče 100 milionů eur a hotovo, pak se není čemu divit, že ve Francii nevyhrává nikdo jiný vyjma PSG a v Anglii si to jednu dobu tahalo City za nos všechno

18.05.2020, 12:07

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 78
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 65
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 50
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 17
2. Jude Bellingham 16
3. Ante Budimir 16
4. Borja Mayoral 15
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
42. Raphinha 5
45. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat