Podle epidemiologa se fotbaloví fanoušci vrátí na stadion nejdříve za rok a půl

Podle epidemiologa se fotbaloví fanoušci vrátí na stadion nejdříve za rok a půl

Zach Binney je epidemiologem působící na University of Emory v Atlantě a ve svém prohlášení pro deník The Times zdůraznil, že desítky tisíc fanoušků, kteří jsou na stadionu velmi blízko na sobě, představují velké nebezpečí a i proto se dle jeho názoru vrátí nejen fotbal do normálu až za 18 měsíců.

Dokud nebude vytvořena vakcína proti koronaviru a nepřinese efekt, nepůjde pustit na stadiony fanoušky. Lidé si musí uvědomit, že každý člověk navíc navyšuje risk – 5 lidí představuje větší než 2 a 10 větší než 5. A 60 tisíc je velké, velké riziko. I kdyby bylo jen pár nakažených v hledišti, bude existovat riziko, že se stane něco velmi důležitého.

Jako vědec nerad říkám, že si jsem na 100 % jistý, ale tady jsem téměř na 100 % přesvědčen, že se na stadiony nepůjde vrátit až do doby, než bude vyvinuta vakcína. A to bude zhruba v rámci osmnácti měsíců – možná o něco málo dříve či později. Tečka.“ Na jeho slova pak navázal kolega z oboru Karol Sikora.

Logistika zajištění imunity pro 68 milionů lidí (počet obyvatel ve Spojeném království, pozn. přek.) je komplikovaná,“ tvrdí a jednohlasně dodává, že otevřít stadiony pro veřejnost půjde v okamžiku, kdy si zhruba 60 % populace vytvoří imunitu. Aktuálně toto číslo stojí ve Velké Británii mezi 10 až 15 procenty.

Dodejme, že v ČR se například příští týden v pondělí, 20. dubna, vrátí do tréninkových procesů profesionální sportovci a od 8. června půjde pořádat mimo jiné i sportovní akce do účasti padesáti přítomných osob, což můžou být například trenéři, zdravotníci a další činovníci klubů. O otevření tuzemských stadionů pro diváky se zatím nehovořilo.


Zdroje: fcbarca.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 72
2. FC Barcelona 64
3. Girona FC 62
4. Athletic Club 56
5. Club Atlético de Madrid 55
6. Real Sociedad de Fútbol 46
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Jude Bellingham 16
2. Borja Mayoral 15
3. Ante Budimir 15
4. Artem Dovbyk 14
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
24. Ferrán Torres 7
32. João Félix 6
44. Ilkay Gündogan 5
54. Raphinha 4
Zobrazit celou tabulku

 

Chat