Podle Munda Deportiva může být v příštím přestupovém období stanoven limit 100 milionů eur

Podle Munda Deportiva může být v příštím přestupovém období stanoven limit 100 milionů eur

Vzhledem ke krizi, kterou způsobila pandemie kolem koronaviru, přišel jeden ze dvou předních katalánských deníků s možnými vlivy na další registrační okno, které se opírají o prohlášení profesora ekonomiky Josého Marii Gaye de Liebany. Ten věří, že časy luxusu a přeplácení hráčů, můžou skončit.

Sponzoři na celém světě velice pocítí tuto krizi, která nastolí nový pořádek,“ myslí si. Podle něj bude hranicí, přes kterou už nepůjde žádná částka za hráče, rovných sto milionů eur. Tuto bariéru poprvé překonal Real Madrid v roce 2013, když za 101 milionů přivedl z Tottenhamu Hotspur Velšana Garetha Balea.

Následně přišel transfer Paula Pogby do Manchesteru United, než trh naprosto změnil Neymar Júnior s PSG, které za něj Barceloně poslalo neskutečných 222 milionů eur. K tomu pak došlo v době, kdy se pod Eiffelovu věž stěhoval nastálo i Kylian Mbappé a to za neméně šílenou sumu 145 milionů eur po ročním hostování.

Do trendu nákup přes 100 „mega“ se pak zapojili i Katalánci, jenž za 135 milionů přivedli Philippa Coutinha a ještě před ním za 120 milionů Ousmana Dembélého. Real mezitím přivedl za rovnou stovku devětadvacetiletého Edena Hazarda a Juventus pak za ještě staršího Cristiana Ronalda vyložil na stůl 112 milionů.

Přesuny hráčů za nekřesťanské finance odstartoval prezident Los Blancos, Florentino Pérez, když ve své době přivedl jako jednoho z tzv. galácticos dnešního kouče Zinedina Zidana. Francouz s alžírskými kořeny jej tehdy vyšel na 11 a půl milionů španělských peset (dnes v přepočtu přes 100 milionů eur).

V roce 2009 pak za 94 milionů eur přišel na stadion Santiaga Bernabéa již zmíněný Ronaldo a na Camp Nou se na rok usídlil Zlatan Ibrahimovič, jenž FCB přišel na 69 a půl milionu plus Samuela Eto’oa, jenž vytáhlého švédského kanonýra nahradil v Interu Milán. A takový Ronaldinho Gaúcho například stál svého času „pouhých“ 27 milionů.

Nyní však pravděpodobně dojde ke změně. Současná krize bude podle v úvodním slově zmíněného odborníka třetí po těch z let 2001 (po teroristickém útoku na Světové obchodní centrum) a 2008. „Nikdo to nepředpověděl a dokazuje to, jak křehcí lidé jsou. Pokora nás vyléčí z bezstarostného konzumního života,“ pravil.

Podle Gaye de Liebany bude právě finanční bublina ve fotbale tou první, která praskne. Kromě sponzorů nastanou i takové potíže, jako například s prodloužením pasů pro některé fanoušky. Ekonom dodává, že vzdálená práce nabude ve fotbale na důležitosti a digitalizace zažije další postup, zatímco některá povolání zaniknou.

Kontrolní orgán FIFA tak bude důležitý v tom vnést do světa kopané nový řád. Nejbližší okno přestupů by se tak mohlo nést po vzoru severoamerické NHL (Národní hokejové ligy) či MLS (Major League Soccer, nejvyšší fotbalové soutěže v USA a Kanadě) ve stylu výměn, ačkoliv limit 100 000 000 € může být stanoven vedle toho.


Zdroje: fcbarca.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 78
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 65
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 57
6. Real Sociedad de Fútbol 50
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 17
2. Jude Bellingham 16
3. Ante Budimir 16
4. Borja Mayoral 15
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
42. Raphinha 5
45. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat