Poslední společný zápas před rekonstrukcí aneb Sant Jordi v Barceloně

Poslední společný zápas před rekonstrukcí aneb Sant Jordi v Barceloně

Jarní část sezóny 2022/23 je poslední, která se odehraje na „starém“ Camp Nou před rekonstrukcí. Kromě zápasu s Valencií jsme si tak nemohli nechat utéct ani prestižní utkání s Atléticem Madrid.

Do Barcelony jsme vyrazili v pátek večer, program v katalánské metropoli tak začal sobotním ránem, kdy jsme po snídani vyrazili na trasu městem. A kroky se opravdu nešetřilo – od Hospital de Sant Pau až k Olympijskému přístavu jich bylo cca 30 000.

Nemocnice (která jako nemocnice opravdu nevypadá), Sagrada Família (kde jsme se setkali s budoucím prezidentem Sephirotem), domy Gaudího – především Casa Batlló lákal ještě více lidí než obvykle, jelikož byl vyzdoben růžemi v rámci oslav Sant Jordi.

Plaça Catalunya, Rambla, trh Boqueria (Hanka by tady byla schopná strávit všechny dny), Port Vell, pláž a poté ještě Port Olympic se svými dominantními Torre Arts a Torre Mafre (zatím nejvyšší budovy v Barceloně, ale již se jim to krátí). Tolik ve zkratce, těch zajímavých míst, náměstí a budov je na této trase mnohem více.

Po pauze na hostelu nás čekal zápas v Palau Blaugrana. Na programu bylo utkání basketbalistů, kde nechyběli ani čeští zástupci – Satoranský a Veselý. Zápas kromě krátkého úseku byl dost jasný, a tak k dokonalému zážitku chybělo více napětí a klimatizace. V hale bylo nedýchatelno, a tak nezbývá než čekat na novu halu, která se pomalu a jistě blíží – prostor ji MiniEstadi (bývalý stadion Barçy B) uvolnil již dávno.

V neděli jsme se nejprve vydali na Plaça Espanya, kde nás čekala Arena, Benátské věže, poté Font Magica, Muzeum umění a hlavně úžasné výhledy na město. Samozřejmě nechyběl ani Olympijský stadion, který se stane naším domovem již od příští sezóny, nakonec s kapacitou pouze necelých 50 tisíc diváků.

Po krátkém načerpání sil již směr Camp Nou (z hostelu to máme asi 90 sekund), kam zrovna přijížděli hráči soupeře.

Zápas s Atléticem bývá vždy velkým lákadlem, tentokrát vzhledem k svátku a přemrštěným cenám si na stadion našlo cestu „pouze“ 81 tisíc lidí. Utkání to bylo zajímavé, jen tomu chybělo více gólů – Gavimu, Raphinhovi a hlavně Lewymu ale evidentně stačilo 1:0.

Že se stadion chystá na rozsáhlou rekonstrukci, je více než zřetelné. Již rozebranou část stadionu jsme si mohli prohlédnout opravdu zblízka.

Vítězství jsme zapili v restauraci Luise Suáreze, a i když byl v tu dobu v Barceloně i Messi, nepřidal se. Vyrazil o den později s Albou a Busquetsem. Každopádně na večeři potvrdil svou kandidaturu na prezidenta Sephirot – členský poplatek se zvedne na 5 000 Kč a pan prezident bude bydlet v Barceloně v apartmánu, aby byl v centru dění – každopádně každý, kdo mu dá na srazu hlas, tam může přijet a strávit noc zdarma. Na večeři dorazil i Zaky, který se den předtím proháněl v Barceloně ve Ferrari.

I tentokrát jsme si výlet prodloužili – v pondělí jsme začali Barça Cafe (kde vám znak udělají již i na pěnu od piva) a poté již Camp Nou tour. Muzeum se brzy přesune hned naproti – kde se nyní nachází kluziště.

Pak jsme se rozdělili na více skupin - někteří vyrazili znovu na trhy (ano, samozřejmě Hanka a Petr), jiní byli v okolí stadionu a hostelu, největší skupinka pak vyrazila na Tibidabo.

Cesta to není jednoduchá, pokud chcete jet na 1 jízdenku MHD bez dalších nákladů – kromě metra nás čekal ještě vlak (respektive druhá společnost provozující metro v Barceloně) – tady je ošemetný výstup, jelikož se na zastávce, kde jsme potřebovali, otevírají dveře jen některých vagónů a vlak je neprůchozí – změna na poslední chvíli vyšla a byli jsme v posledním vagonu, který dveře otevřel. Pak ještě zubačka, autobus a byli jsme na místě. Tibidabo je magické místo se speciální atmosférou – kombinace kostela, zábavního parku a výhledu na přírodu ale i celé město je opravdu kouzelná.

Večer byla v plánu poslední společná večeře – ta se mírně zvrtla, respektive málem jsme na ni ani nevyrazili – začalo se totiž „schůzovat“ na terase a schůzovalo se dost intenzivně. Ráno ale s odletem neměl problém nikdo, i když by každý rád zůstal.

Byl za námi tedy poslední společný zájezd na Camp Nou jak ho známe. První informace ohledně vstupenek na Olympijský stadion ze mě optimistu nedělají, a tak si myslím, že znovu společně vyrazíme až na podzim roku 2024 (kde by měl být již Camp Nou v provozu, i když bez střechy a s kapacitou 70 000) nebo až v roce 2025. Tak jako tak – nový Camp Nou si nenecháme ujít. Otázka je, jestli aktuální plány již jsou ty poslední – jistě si vzpomínáte na první termíny – nový stadion měl být hotový v roce 2021 a vše mělo stát maximálně 600 miliónů euro...

Závěrem děkuji všem účastníkům za další úžasné dny strávené v nejkrásnějším městě na světě.

Visca el Barça i Visca la Nostra Penya

Tomáš “Migueli“ Škurek

PB Lleó de Dues Cues




Diskuze

Myšák
Systémový administrátor

Pecka! Vidím, že zážitků opět hodně. Dobrá práce Migueli 👏

30.04.2023, 11:15
Migueli Myšák
Systémový administrátor

Děkuji. S pohodovou partou je to vždy super.

A už máš nástupce! 8-) :-D

30.04.2023, 18:21

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Penya novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat