Právní oddělení Barcelony našlo ve smlouvách pro hráče známky trestné činnosti

Právní oddělení Barcelony našlo ve smlouvách pro hráče známky trestné činnosti

Barcelona informovala španělský tisk (SER, COPE), že jejich právní oddělení našlo známky trestné a kriminální činnosti a ve 4 obnoveních, které Bartomeu podepsal v říjnu 2020 pro de Jonga, ter Stegena, Lengleta a Piquého. Klub chce, aby se hráči vrátili k původním kontraktům a pokud ne, jsou připraveni jednat u soudu a FIFA. Klub mluvil se všemi čtyřmi hráči, ale pouze Piqué je zatím ochotný jednat. Rozhovory budou pokračovat.

Jak uvedl David Ornstein z The Athletic, Barcelona sdělila Frenkie de Jongovi, že chce zrušit jeho současnou smlouvu a vrátit se k předchozí dohodě, protože tvrdí, že podmínky, které mu nabídlo předchozí vedení klubu, obsahují trestné prvky a opravňují k právním krokům proti zúčastněným stranám. Jak se však ukázalo, problém se netýká pouze smlouvy Nizozemce, ale také Gerarda Piquého, Sergia Busquetse a Clementa Lengleta. Všichni čtyři prodloužili své smlouvy v říjnu 2020 jen několik dní před rezignací Josepa Marii Bartomeua.

Podle deníku The Athletic Barcelona 15. července informovala Frenkieho de Jonga a tvrdila, že našla důkazy o trestné činnosti těch, kteří 20. října 2020 podepsali prodloužení jeho smlouvy. Tehdy se jednalo o dvouleté prodloužení smlouvy do roku 2026, čímž se údajně snížil jeho plat pro sezony 2020/21 a 2021/22, takže 18 milionů eur se rozloží do dalších čtyř sezon.

V dopise, který Barcelona minulý měsíc zaslala De Jongovi, se předpokládá, že Nizozemec byl informován o tom, že klub může zahájit trestní řízení, aby zjistil, co se stalo v souvislosti s podpisem jeho smlouvy a kdo je za údajné pochybení zodpovědný. Barcelona navíc chce smlouvu zrušit a pokračovat s De Jongem za podmínek dohodnutých v lednu 2019, kdy Nizozemec podepsal smlouvu s katalánskou chloubou.

Podle The Athletic je bývalé vedení přesvědčeno o legálnosti smlouvy, kterou De Jong podepsal v roce 2020, a trvá na tom, že dohoda bude schválena, jakmile ji strany a LaLiga schválí. Zdroje spojené s katalánským klubem naznačují, že mezi Barcelonou a De Jongovým táborem proběhla další fáze dialogu. Současná rada prý obvinila své předchůdce z údajné trestné činnosti a varovala, že by do ní mohl být zapleten i De Jong a jeho zástupci.

Naopak Chelsea má o Nizozemce vážný zájem, a přestože zatím nepodala oficiální nabídku, zdroje blízké klubu tvrdí, že majitelé The Blues jsou připraveni financovat přestupovou částku a pokrýt dluh na mzdách, samozřejmě za předpokladu, že se De Jong rozhodne přestoupit na Stamford Bridge.

Cadena SER: ,,Právní služby Barçy vidí jasné známky trestného činu nejen v nové smlouvě Frenkieho de Jonga, ale i v dalších fotbalistech, kteří s Nizozemcem prodloužili smlouvu: Gerard Piqué, Marc-André ter Stegen a Clement Lenglet."

Další podrobnosti z Cadena SER: Nové smlouvy měly klubu ušetřit 16-18 milionů eur v první sezóně, ale klub se zavázal zaplatit všem čtyřem hráčům později celkem 311 milionů eur. Všem kromě Gerarda Piquého byly v následujících letech platy zdvojnásobeny. Všichni čtyři hráči nedávno poskytli rozhovor na toto téma a pouze Piqué s novou dohodou souhlasí. Klub chce, aby byly tyto smlouvy zrušeny a obnoveny podmínky před jejich prodloužením. To vše je však v rukou právníků, kteří v tom spatřují znaky trestného činu.

Právníci klubu ještě nedokončili analýzu smluv, ale stejně jako právníci externí advokátní kanceláře doporučují, aby byl případ předán státnímu zastupitelství nebo aby byla podána žaloba na tyto smlouvy a předchozí vedení. Pokud by je soud prohlásil za neplatné, Ter Stegenovi a Lengletovi by smlouvy skončily v roce 2023, zatímco Frenkimu v roce 2024. Pokud by navíc soud dal za pravdu současnému představenstvu, výše uvedení hráči by byli povinni vrátit část peněz nad rámec dříve dohodnutých podmínek.

Gerard Piqué a Sergio Busquets ujistili Joana Laportu, Rafu Yusteho a Mateua Alemanyho, že pomohou se vším, co bude potřeba. Barcelona čeká na odpověď LaLigy ohledně registrace hráčů. V případě problémů by se aktivovala čtvrtá "páka" a oba kapitáni by si v případě potřeby snížili plat. Podle zpráv španělských médií se Gerard Piqué dohodl s představenstvem FC Barcelona na nové smlouvě, podle níž se vzdá navýšení platu, které mu zajišťuje smlouva dohodnutá s Josepem Marií Bartomeuem. Katalánský obránce je ochoten snížit plat a vrátit se k podmínkám před říjnem 2020. Nová smlouva by platila beze změny až do roku 2024.

Piquého nová smlouva má být také záchranným lanem pro vedení klubu, pokud by se objevily potíže s registrací nových hráčů. Problémy by vyřešila aktivace čtvrté "páky" v podobě prodeje zbývajících 24,5 % práv Barça Studios a snížení platu 35letého hráče. Sergio Busquets ujistil, že si sníží plat natolik, kolik bude potřeba. Dnes proběhne schůzka s jeho agenty i s ním samotným, není vyloučeno, že mu bude smlouva prodloužena o další rok do 2024.

Ter Stegen, Lenglet a De Jong a jejich agenti již vědí, že jejich smlouvy po analýze právníky FC Barcelona obsahují znaky trestného činu. Pokud budou zrušeny, hráči se vrátí ke svým starým smlouvám a mohou klubu dokonce dlužit peníze Frenkie de Jong  sice snížil svůj plat pro sezonu 2020/21, ale zároveň si zajistil dvojnásobné navýšení platu v následujících letech. Současné vedení požádalo De Jonga o pomoc a Nizozemec odkázal klubové orgány na svého agenta.

 


Zdroje: fcbarca.com, Victor Navarro [COPE], Cardena SER, Mundo Deportivo, sport.es, David Orstein [The Athletic]



Diskuze

masakr...

09.08.2022, 10:06

Domlouvá se hostování Nica do Valencie. Pique přistoupil na 2. snížení platu, aby mohl zůstat v sestavě, ačkoli v nadcházející sezóně bude snad střídající hráč. Má s přibývajícím věkem tendence víc a víc posilovat útok a tu a tam to není na škodu. Bohužel už nedisponuje rychlostí a vzniká tak díra v obranné struktuře, čímž poslední roky víc škodí, než pomáhá. Má určité schopnosti motivovat hráče kolem, ale i v téhle abilitě je již zastíněn. DeJong odmítl další nabídku z Man.U., kteří už domlouvají Rabiota, takže Chelsea je poslední možná distance. Pokud to nebude blokovat bude to switch za Alonsa a 60-70mil euro navrch ..

09.08.2022, 10:16

2 paky, mozno bude potrebna tretia. Teraz uz stvrta...hm...este ze kupujeme vo velkom...

Doteraz kriminalne pozadie neodhalil ani velky audit na zaciatku Laportovho mandatu. Zrazu sa nieco naslo. De Jong si znizil plat a to znizenie rozlozil do dalsich sezon. Stale sa jedna o tu istu ciastku. A teraz ma vraj vracat este peniaze?
Toto je sprava z maja 2021: "The current phase is hurting the club, and that was a factor in my recent contract talks," Barcelona goalkeeper Marc-André ter Stegen said in an interview with Sport1 when asked about his contract negotiations. Barcelona have a current debt of €1.17 billion. Last October, the 29-year-old renewed his contract until 2025 while accepting less money.

Co su to opat za rozpravky ze si hraci zdvojnasobili platy?

09.08.2022, 10:19

Stará zpráva...ale to stejné bylo i u Piquého minulý rok, pokud si pamatuješ jsme nemohli registrovat Depaye, Garciu a Aguera, před prvním zápasem...A všude se psalo že Pique si snížil plat na 50%, což nebyl v žádném případě pravda...Protože si pouze odložil peníze na další rok....Tak jsem zvědavý jak to bude letos....Všem přístupná smlouva De Jonga to říká jasně, De Jong měl 12 mega hrubého, letos má mít 20 mega hrubého a příští rok dokoknce 30 a další rok 40....

Hele Bartomeu podepsal 20.října 4 obnovení smluv se Stegenen, de Jongem, Piquem a Lengletem...24.října rezignoval....Náhoda?

09.08.2022, 10:24
stockey petra_barcelona44

Ale prosim ta a dalsi rok 60 :))) De Jong ma dostat v dalsich sezonach len to co nedostal podla platnej zmluvy kvoli pandemii, na com sa s klubom normalne dohodol. Mal to odlozene aby klub mohol svoju situaciu riesit.
Laporta riesi podvod pri zmluve s Ter STegenom, Stegen berie okolo 8 mega v hrubom. Tak sa pozrime kto berie viac z Laportovych posil: Lewa, Dembele, Kessie, Raphinha, Kounde, Auba, Christensen, Depay. Vsetci beru viac ako Stegen. To uz je ale ok

09.08.2022, 10:31

podle mě ani ty peníze v tom nehrajou roli spíš to, že Bartomeu ty smlouvy uzavřel, kdy mu byla udělená nedůvěra...jinak piquému a de jongovi mají narůst výplaty v téhle sezóně a v příští a Stegenovi a Lengletovi...

A nemyslím si ,že s tím souvisí covidové peníze co dlužíme de jongovi...ale pravdu se stejně nikdy nedozvíme

09.08.2022, 10:54
stockey petra_barcelona44

Podla mna je jediny dovod odputanie pozornosti od Laporty a registracie. Opat sa pouziva tlak medii, fanusikov a podprahovych unikov namiesto priameho jednania. Je to otras

09.08.2022, 11:03
absint petra_barcelona44

Kde je, prosím, ta všem přístupná smlouva de Jonga? Rád bych ji viděl.

09.08.2022, 11:49

a viset za to bude opět 0 lidí

09.08.2022, 10:22

Všichni ví, že je Bartomeu zloděj. Barca měla dost silné důkazy dostat ho k soudu. Bohužel jeho trestní odpovědnost chtěli hned řesit pouze 2 kandidáti na prezidentské křeslo. Oba se dostali do 2. kola, ale neuspěli. Snad vedení zakročí dříve, než se zločiny promlčí.

09.08.2022, 10:31
M.Legisa6 KU420

Barcelona sa počas vedenia Bartomeua pokúsila podplatiť UEFU aby vyradili City zo súťaží UEFA za porušenie FFP.

Bartomeu a vedenie míňali výnosy Barcelony na svoje osobné spotreby, vrátane prostitútok.
Istý zamestnanec dostal úplatok €13M potom čo objavil že v klube sa dejú divné veci.

Na co se čeká by mě pořád zajímalo??

09.08.2022, 10:56
stockey M.Legisa6

Toto je info z twittera. Opat, bol velky audit a nic take tam neodznelo. Cim netvrdim ze sa to nemohlo diat. Ale podplacat UEFu mi pride ako velmi pritiahnute za vlasy. Skor je zvlastne ze sa opat taketo spravy objavuju v case ked Laporta potrebuje odtiahnut pozornost od registracie a inych problemov. Je to politik, darmo

09.08.2022, 11:00
KU420 stockey

Vždyť oficiální verze vyšetřování je, že byly zaznamenány aktivity nelegalního charakteru. Jak nic se nenašlo?

09.08.2022, 14:31
stockey KU420

Oficialna verzia, rok po audite ked sa na to este raz minuly tyzden pravnici pozreli :)

09.08.2022, 15:39
KU420 stockey

"Very serious criminal behaviour" en.as.com www.aljazeera.com .. začátek února ..

09.08.2022, 22:21
stockey KU420

Ano, uz som cital tie spravy minimalne dva krat za Laportove prezidentovanie, teraz tretikrat. Vzdy ked to Laporta potrebuje sa to vytiahne. Ak sa to naozaj dialo, a pusta sa to do medii, malo to uz byt davno na sude.

09.08.2022, 22:35

Umtiti se dohodl na odchodu z Barçy a Francouz prožívá své poslední dny v klubu. [
@victor_nahe

něco na zlepšení náladysmiley

09.08.2022, 10:57

Toto ještě dopadne špatně. Moc nevěřím, že by to měl Laporta pod kontrolou. Myslel jsem, že stabilizuje klub, ale místo toho rozhazuje milionama eur a hledá, jak rozeštvat zbytek týmu. Pokud s nima povede soudní spory, tak budou makat "za klub"? Budou jen naštvaní a výkony k ničemu. Měl jen udělat pořádek a stabilizovat klub. Ne rozprodat a rozdat, co se dá-jak hráče, tak práva a skoro vše. Lewa vůbec potřeba není. Máme Depaye a rozehrál se Auba. Ušetřených +-70mil. Kounde taky být nemusel. Pique s Arauchem tvořili dobrou dvojici. Jednu sezonu by to stačilo. Takto je to jen další a další zadlužování. Myslím, že si všichni fanoušci uvědomovali, že jsme ve sračkách a nic nečekali.

09.08.2022, 11:02
stockey larnel

Laporta ovsem nikdy setrit nevedel a aj jeho prve uradovanie skoncilo vtedy rekordnou stratou.

09.08.2022, 11:05
Reekwon larnel
Senior editor

O jakém dalším a dalším zadlužování momentálně mluvíš?

09.08.2022, 11:12
larnel Reekwon

OK, momentálně to není zadlužování, ale postupně vyčerpáváme všechny možnosti, jak získat peníze na spoustu let. Tyto peníze měly jít na snížení dluhu a né to vše utratit za posily. Teď mě neber za slovo. Jsem normální fanoušek a nechce se mi počítat vše do eura. Prostě jsou z mého pohledu tyto posily zbytečné v naší situaci. Nikde jsem neviděl, že by tyto peníze snížili dluh o tolik a tolik procent. Pořád je to jen o tom, že ještě musíme snížit plat Piquemu o milion, aby jsme vůbec mohli někoho registrovat. Jak je možné, že když jsme udělali tolik prodejů a smluv(stadion, televizní práva atd). Tak nemáme na to registraci hráčů a nebo je to tak tak. Tam měla být několik desítek milionu eur rezerva.

09.08.2022, 13:00
KU420 Reekwon

Dluh se zvýšil o více než 150%. Samozřejmě za to může zejména Espai project. Který vznikl bez jeho přítomnosti. Nic to ale nemění na faktu, že jsme momentálně nejzadluženější klub ve fotbalovém světě. + Že se za Laporty dluh několikrát zvedl (zvýšil), ačkoli klub souběžně umořoval největší částku ve své historii. Momentálně probíhá další zadlužování na odstupném pro hráče za předčasné ukončení smlouvy, neb finanční příslib mají pouze na papíře, nikoli na účtu ... A to se ještě pořád snažíme získat Bernata Silvu ze City ..

09.08.2022, 14:39
aladus larnel

Souhlasím s první částí, ale myslím si, že příchod Lewy a dalších není tak zlý...Podívej se jaký je o Barcelonu zase zájem, chybí dresy a věci ve fanshopu, na přátelák Gamper příjde 83 tisíc lidí, ozývají se sponzoři s lepšími nabídkami, než když ve předu byla trojice depay luuk abde...Navíc tenhle tým vyhraje trofeje, musí, dostane peníze za Ligu mistrů, jestli se dostaneme do čtvrtfinále/semifinále/finále dostanem zase hodně peněz, větší příjmy...A se vší upřímností k Xavimu, jestli nevyhraje ligu, měl by odejít. Dostal hráče, které chtěl zatímco Real má Benzemu, Viniho, ale žádného další útočníka...Záloha ok, obrana strašná...Jestli tenhle klub vyhraje ligu před Barcou, tak to bude jenom Xaviho vina, není čas na výmluvy..Laporta říkal, že není problém dát 50 milionů € za přestup, problém je když je poloprázdný stadion, tým v Evropské lize, a žádný zájem to je problém, přestupy ne....Neříkám že mu 100% věřím ale..

09.08.2022, 11:12
larnel aladus

Po fotbalové stránce jsou tyto nákupy v pořádku a v podstatě opodstatněné. Po ekonomické, kdy nám hrozí bankrot-nebo se to píše (psalo) .... to smysl nedává. Lewa pár dresů prodá, ale ten zbytek ne. O žádném přílivu sponzoru atd jsem nikde nečetl a nejspíš ani moc velký nebude, když je problém s registrací hráčů. Rozdíl v návštěvnosti domácích zápasů určitě taky nestoupne tak moc, aby z toho byly obrovské zisky. LM, tituly a vše, co se týká sportovních výsledků je jen naše přání viz City nebo PSG v LM. Klidně může být v osmifinále konec při špatném losu. Jak si tento tým sedne nikdo neví.

09.08.2022, 13:07
KU420 aladus

Na gamber cupu je vždy obrovská účast. Velkou roli hraje symbolické vstupné, které jde hlavně na dobročinné účely. Několik ulic kolem se mění na festival až do noci. Slaví to půlka města.

09.08.2022, 14:41
aladus KU420

Jo moje chyba...Teď jsem koukal kolik bylo na Gamper v 2019 a 98k..smileysmileysmileysmiley

09.08.2022, 16:23

Ještě tady jeden zajímavý článek k finanční situaci klubu. Sám si nejsem jistý, zda děláme správně, že vykrádáme peníze z budoucnosti, nicméně pokles příjmů v případě sportovních neúspěchů by mohl být okamžitý a dlouhodobý. Z toho se dostává těžko, protože se zacyklíte ve finančním fair-play, kde postupně klesáte a klesáte. Hra kterou Laporta rozehrál je gigantická, může znamenat velký finanční i sportovní úspěch, ale taky bankrot klubu. Jen budoucnost ukáže, co bylo správně.

www.bloomberg.com

09.08.2022, 12:54
MarcoFCB Gardal

To je jasne, ze Laporta hraje vabank. Vsadil vše na tento prestupak.

09.08.2022, 13:44
absint MarcoFCB

Podobně jako před lety Bartomeu. Klub byl na pokraji krize, a tak se rozhodl riskovat a přivést Griezmanna.

09.08.2022, 14:39

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat