Přestupy hráčů jsou ve Španělsku dražší

Přestupy hráčů jsou ve Španělsku dražší

Nedávná studie společnosti EY ukázala, že nejlepší hráči si v Itálii vydělají až o 4 miliony eur více než v La Lize. Několik evropských zemí totiž sází na daňové výhody, aby do svých soutěží přilákaly nejlepší hráče.

Pokud by Messiho chtěla přivést Barcelona nebo Inter Milán, bylo by to pro Italy levnější. Španělský fotbal je totiž ve srovnání s ostatními elitními ligami v nevýhodě. Kromě např. právní formy klubů je tu jeden méně známý handicap. Ostatní evropské země přijaly daňové výhody, takže pro fotbalisty jsou jejich soutěže atraktivnější. Rozdíl je tak zřetelný, že pro hráče, ať už je hvězdou nebo nevýrazným hráčem první ligy, je výhodnější jít do italského klubu než do španělského. Hráč, který v Serii A podepíše smlouvu za 1 mil. eur, si vydělá 710 800 eur v čistém oproti 530 000 eur, které by si vydělal v La Lize. U jednoho z nejlepších hráčů, který by podepsal smlouvu za 15 milionů eur, by se tento rozdíl vyšplhal až na 4,11 milionů eur.

To znamená, že ti nejlepší hráči mohou upřednostnit jiné ligy, protože v nich jednoduše vydělávají více. Nebo, že španělské kluby musí zaplatit více, aby vyrovnaly plat, který by hráč dostal v jiné lize. Studie vypracovaná společností EY Abogados uznává, že španělský profesionální fotbal kvůli zdanění utrpěl "ztrátu atraktivity a konkurenceschopnosti ve srovnání s nejlepšími zahraničními ligami".

V La Lize nemají fotbalisté žádné daňové výhody. Jsou zdaněni maximální sazbou daně z příjmu fyzických osob ve výši 47 %, i když v některých regionech může dosáhnout až 50 %. Tzv. "Beckhamův zákon" z roku 2005, jehož cílem bylo přilákat talenty ze zahraničí a který umožňoval zvláštní režim pro imigranty, sportovce v roce 2014 vyloučil. Z ostatních elitních lig nemá daňový režim, který by zvýhodňoval sportovce, pouze Německo, kde zdanění činí 45 %.

V Anglii mohou fotbalisté uplatňovat režim, podle něhož podléhají zdanění pouze příjmy ze Spojeného království a příjmy ze zahraničí poukázané ve Spojeném království (např. image rights). Ve Francii mohou mít hráči 30% osvobození příjmů ze zdrojů ve Francii a 50% osvobození příjmů ze zdrojů v zahraničí. V Portugalsku jsou příjmy ze zahraničí osvobozené od daně z příjmů, pokud tyto příjmy podléhají zdanění v zahraničí. Zemí s největším daňovým zvýhodněním, která je v poslední době na přestupových trzích nejatraktivnější, je však Itálie. V roce 2019 byl přijat "zákon Cristiano", který umožňuje těm, kteří přesunou své bydliště do Itálie, využívat daňových úlev v závislosti na regionu, v němž mají bydliště. Na severu budou mít po dobu 5 let osvobození od daně ve výši 70 % příjmů získaných v samotné zemi, na jihu se zvyšuje na 90 %. Kromě toho všeho existuje možnost zaplatit pevnou částku 100 000 eur ročně z příjmů ze zahraničí.


Zdroje: as.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat