Preview 9. kola LaLigy: SD Eibar – FC Barcelona

Preview 9. kola LaLigy: SD Eibar – FC Barcelona

Říjnová reprezentační přestávka je ta tam a o slovo se opět hlásí přední evropské soutěže, mezi něž řadíme i španělskou LaLigu. Pod hlavičkou jejího 9. kola čeká na barcelonské fotbalisty výjezd do sousedního autonomního území zvaného Baskicko, kde je přivítá Eibar.

Kolotoč klubového fotbalu se znovu roztáčí na plné otáčky a ve Španělsku to znamená příchod kola s pořadovým číslem 9. V něm pojede Barcelona na Ipurúu, stadion malého Eibaru, kde naposledy hráli letos v květnu. Nyní je však situace kolem obou celků poněkud odlišná.

Na konci jarní části už totiž měli Katalánci jistý ligový titul a jelikož je ještě čekalo finále poháru, nechali hrát náhradníky. To se nyní určitě nedá očekávat, jelikož gigant s akronymem FCB okupuje „až“ 2. místo za arch-rivalem z Realu Madrid a to se ztrátou dvou bodů.

Los Armeros (Zbrojíři, pozn. přek.), jak se domácímu celku přezdívá, jsou pak 14., což je dosti podobné jejich poslednímu umístění ve španělské nejvyšší soutěži (12.). Na dvojici týmu před sebou však ztrácí pouze bod a na další tři nad nimi pak body dva.

K prvnímu vzájemnému utkání v tomto ročníku nastoupí oba celky poněkud netradičně už v 1 hodinu odpoledne a hosté tak neváhali a do dějiště se vydali už ve čtvrtek večer. K tomu se však stejně jako k uplynulým tréninkům ještě vrátíme prostřednictvím speciálního článku.

Medailonek soupeře

Eibar se mimochodem nachází zhruba uprostřed mezi Bilbaem a San Sebastiánem. Údaj o jeho populaci se za poslední roky lišil, ale lze jej zaokrouhlit na cca 30 tisíc lidí, což z něj dělá vůbec nejmenší město, které kdy hostilo prostřednictvím svého klubu LaLigu.

Klub Sociedad Deportiva Eibar (SD, v překladu Sportovní společnost, pozn. přek.) byl založen v roce 1940 sloučením dvou celků z doby před civilní válkou a původně nosil červeno-bílé pruhy, jako jeho místní konkurent z Bilbaa. V roce 1943 však dostal novou várku dresů.

A hádejte od koho? Správně, od Barcelony. Od té doby patří k hrstce týmů, které vyznávají modro-bordové barvy. Po mnoha letech strávených ve druhé nejvyšší soutěži (více jich nemá v zemi nikdo) se v roce 2014 mohli místní obyvatelé radovat z premiérového postupu mezi elitu.

Ten byl málem poznamenán kaňkou v podobě sestupu, jenže Elche, které skončilo nad Eibarem, nakonec bylo nuceno sestoupit kvůli finančním potížím a tím se malý celek z Baskicka udržel a od té doby už neklesl níže. Aktuálně tak prožívají 6. ročník mezi těmi nejlepšími.

Stadion a fanoušci

Své domácí zápasy hrají na Estadio Municipal de Ipurúa, jenž je krásně usazen mezi panelovými domy a nedalekými horami, čímž se řadí k nejkrásnějším stánkům v soutěži. Zároveň se jedná i o nejmenší stadion, jelikož i přes nedávné rozšíření poskytuje místa pouze pro 8 050 lidí.

Výše zmíněnou přezdívku – někdy se využívá také baskický tvar Armagiñak – dostal klub díky továrně na zbraně, která je jednou z nejdůležitějších složek místního průmyslu. Hodně důležitou roli v něm hrají fanoušci, kteří jsou stejně jako v Barceloně, jeho vlastníky.

Při prvním postupu do nejvyšší patra kopané ve Španělsku byla vyhlášena sbírka, která zachvátila doslova celou planetu. Eibar má totiž nyní akcionáře v pětašedesáti různých zemích. Pozorní sledující si pak mohli při jeho zápasech všimnout skotských vlajek na ochozech.

V roce 2001 byla založena největší fanouškovská skupina zvaná Eskozia la Brava (Odvážné Skotsko, pozn. přek.), jež uznává unikátní vášeň a loajalitu skotských příznivců. Obzvláště se jim zamlouvá Celtic Glasgow, se kterým při příležitosti 75. výročí od založení sehráli v červenci 2015 přátelák.

Trenér, nejlepší hráči a reprezentanti

U kormidla Eibaru je José Luis Mendilibar, jenž jako hráč nehrál nikdy výše, než ve druhé lize. Po ukončení kariéry vedl několik baskických celků v nižších soutěžích, včetně svého současného zaměstnavatele, kterého v roce 2005 málem dovedl do první ligy.

Nejen díky tomu se pak dostal i na prestižnější adresy a to do Athletic Clubu, Realu Valladolid, Osasuny Pamplony či Levante. Před čtyřmi lety se vrátil do Eibaru a u něj už setrval. Jeho nejlepším svěřencem – alespoň co se počtu vstřelených branek týče – je Fabián Orellana se třemi zásahy.

Chilský křídelník je zároveň i mužem s největším počtem startů za národní tým a to 40. V těsném závěsu je Japonec Takaši Inui s třiačtyřiceti zápasy, Pape Diop s dvaceti za Senegal a nakonec srbský fotbalista Marko Dmitrovič a jeho tucet utkání.

Každý zápas hrajeme stejně, nehledě na to, proti komu stojíme. Trenér mění pouze malé detaily. Pokusíme se být takovým Eibarem, jakým jsme vždy a pokud dobře zabojujeme, kdo ví, jaký výsledek z toho může být,“ pravil před utkáním předposlední jmenovaný.

Vzájemná bilance

Barcelona sehrála s Eibarem celkem 10 zápasů, z nichž pouze ten poslední skončil jinak, než vítězstvím. Naposledy totiž právě na Ipurúe došlo k dělbě bodů za plichtu 2:2. Oba góly hostujícího mančaftu, který už před výkopem měl jistý mistrovský titul, nevsítil nikdo jiný, než Lionel Messi.

Ve všech zbývajících případech (pokaždé šlo o ligový duel) zvítězili Blaugranas a to se skóre 31:4. Pokud vezmeme pouze domácí zápasy pro Eibar, dostaneme 4 barcelonské výhry a 1 remízu se skóre 14:2. Venku je to pak jasně v režii FC Barcelony – 5 vítězství a skóre 19:4.

Proti sobě nastoupí také známí trenéři španělského fotbalového prostředí. Osmapadesátiletý Mendilibar, jemuž příští rok v červnu končí smlouva, čelil Barceloně celkem u všech celků jednadvacetkrát a kromě jedné výhry a dvou remíz s ní pokaždé prohrál.

S Ernestem Valverdem pak má podobnou bilanci – 17 zápasů, 3 vítězství, 1 remíza a 13 porážek. Barcelonský kouč, jemuž je baskický region velice blízký, si s Eibarem zahrál stejně jako klub, který vede, desetkrát a zaznamenal z toho 7 triumfů, 2 remízy a 1 prohru.

Nejlepší střelci a ex-barcelonisté

Co se formy týče, ta je podobná. Domácí v prvních čtyřech kolech získali pouze bod, ale pak už neprohráli a to čelili i Seville a Celtě Vigo, které porazila. Barca se po vlažném vstupu oklepala a leze tabulkou nahoru. Aktuálně je s pěti výhrami, jednou plichtou a dvěma prohrami druhá.

Mezi nejlepšími střelci vévodí bez většího překvapení Leo Messi s úctyhodnými patnácti zásahy, následovaný Luisem Suárezem s devíti a jeho jmenovcem Denisem Suárezem (dnes Vigo) s „pouhými“ dvěma. Stejný počet má pak třeba i Neymar Júnior (PSG) či Inui.

V barvách obou celků nastoupila za poslední roky pětice hráčů. První to byl člen barcelonské rezervy Dani Nieto v sezoně 2014/15, kterého pak v ročníku 2017/18 následovali opačným směrem Christian Rivera na hostování a José Antonio Martínez na volný přestup (hostuje v Granadě).

Poslední ročník hostoval u Azulgranas střelec z rezervního týmu Marc Cardona (dnes člen kádru v Osasuně) a také slibný levý zadák s bujnou kšticí Marc Cucurella (aktuálně v Getafe). Toho Barcelona nejprve vykoupila, aby jej obratem prodala s drobným ziskem.

Absence a zranění

Eibar se v tomto duelu nebude moci spolehnout na Robera Correu s Ivánem Ramisem, kteří jsou zranění. Otazníky se vznášejí i nad Sergim Enrichem a mimo hru budou zřejmě i spíše náhradníci, obránci José Ángel a Esteban Burgos. Kvůli kartám pak bude stát Gonzalo Escalante.

Důvodem je vyloučení proti Betisu. Naopak vrátit by se měl Anaitz Arbilla. Figurovat v základní sestavě by měl Kike Garcia i Edu Exposito. Barcelonští pak také počítají karetní ztráty a to rovnou tři. Za pět žlutých si jeden mač odsedí mimo soupisku Gerard Piqué a za přímé červené pak Ousmane Dembélé s Ronaldem Araújem.

Francouzský křídelník bude chybět i v dalším kole, jelikož dostal prodloužený trest na 2 kola. Důvodem byly urážky sudímu, jemuž měl po faulu druhého zmíněného uruguayského stopera sdělit, že je „velmi špatný“. Z důvodu zranění pak chybí Samuel Umtiti, Júnior Firpo a Carles Pérez.

První dva ale odcestovali bez zdravotního povolení a očekává se tak jejich vyškrtnutí z lavičky. Na stoperovi tak s největší pravděpodobností nastoupí Clément Lenglet a Jean-Clair Todibo a zpátky po zranění by měl být Jordi Alba, jenž by měl odsunout Nélsona Semeda zpět na pravou stranu obrany.

Předpokládané sestavy

SD Eibar (4-2-3-1) FC Barcelona (4-3-3)
Marko Dmitrovič Marc-André ter Stegen
Pablo De Blasis Nélson Semedo
Paulo Oliveira Jean-Clair Todibo
Anaitz Arbilla Clément Lenglet
Cote Jordi Alba
Sergio Álvarez Arthur Melo
Pape Diop Sergio Busquets
Fabián Orellana Frenkie de Jong
Edu Expósito Lionel Messi
Takaši Inui Luis Suárez
Kike García Antoine Griezmann

Porovnání statistik vybraných sestav

SD Eibar   FC Barcelona
7 (10) Góly 12 (20)
4 (4) Asistence 12 (17)
6,7 (6,6) Průměrná známka 7,1 (6,8)
29,4 Průměrný věk 26,6
179,3 Průměrná výška (cm) 179,8
1,0 (0,9) Střely za zápas 1,1 (1,1)
53 % (51 %) Úspěšnost vzdušných soubojů 51 % (51 %)
0,5 (0,6) Driblinky za zápas 1,3 (1,7)
1,2 (1,2) Zákroky za zápas 1,1 (1,2)

Poznámka: V závorce jsou celkové statistiky týmu v lize.

Sázkařské tipy

Barcelona dala Eibaru pokaždé minimálně 2 branky, což se jí povedlo i v šesti z posledních sedmi ligových klání, čili se nabízí vsadit na to, že padne více než 1,5 branky (kancelář Bet365 nabízí kurz 1,16). Připočtěme i fakt, že Eibar v sedmi z posledních osmi utkání s Barcou dostal přes 2,5 branky.

S větším riskem je tedy vhodné vsadit na 2,5 a více gólů (1,53). To, že jsou Valverdeho svěřenci s Eibarem ještě neporažení, jen potvrzuje fakt, že bude vhodné doplnit tiket o neprohru favorita v kurzu 1,12. V posledních třech utkáních navíc vedli barcelonští po poločase i na konci (kurz 2,30).

Sázková kancelář 1 0 2
Tipsport 5,66 4,50 1,56
Fortuna 5,70 4,60 1,54
SazkaBet 5,90 4,60 1,56
Chance 5,67 4,50 1,56


Predikce utkání

LaLiga - 9. kolo 19. října 2019, 13:00 Municipal de Ipurúa, Eibar Digi Sport 1

SD Eibar

Mario Melero López (Andalusie)

FC Barcelona

Předpokládané sestavy


Předpokládané sestavy
SD Eibar

Dmitrovič - De Blasic, Oliveira, Arbilla, Cote - Álvarez, Diop - Orellana, Expósito, Inui - García

Předpokládané sestavy
FC Barcelona

ter Stegen - Semedo, Todibo, Lenglet, Alba - Melo, Busquets, de Jong - Messi, Suárez, Griezmann

Poslední zápasy


Poslední zápasy
SD Eibar

cant determine score 1