Prezident Barcelony Bartomeu o změně trenéra: Bylo zapotřebí vnést do týmu nový impuls pro druhou část sezony

Prezident Barcelony Bartomeu o změně trenéra: Bylo zapotřebí vnést do týmu nový impuls pro druhou část sezony

Kromě samotného Quiqueho Setiéna se jeho úterní prezentace jako nového trenéra A-týmu Barcelony zúčastnili také prezident Josep Maria Bartomeu a technický ředitel Éric Abidal, kteří promluvili o tom, jak došlo k odchodu Ernesta Valverdeho a procesu hledání náhrady.

Josep Maria Bartomeu

Chci poděkovat Quiquemu za to, že přijal tuto výzvu a přišel do Barcelony. Je nám ctí, že jsi tady a známe způsob hry, kterým jeho týmy hrají, stejně jako dbání na na styl, s nímž plně souhlasíme. Děkuji Ernestovi za všechno, co s námi za těch dva a půl roku dokázal. Náš vztah byl velmi dobrý a všechny nás učinil lepšími. Užívali jsme si a vyhrávali. Valverde je oblíbenou osobou a změna byla způsobena faktem, že jsme už nějakou dobu věděli, že týmová dynamika dokáže být lepší, ačkoliv byly výsledky dobré. Valverdemu jsme to řekli několikrát.

Sáhli jsme pro změně, protože jsme potřebovali týmu dodat impuls pro druhou polovinu sezony. S tímto impulsem a novou dynamikou budeme aspirovat na vítězství v LaLize, Lize mistrů i Copě del Rey. Ernesta Valverdeho je nám líto, je to úžasný člověk a rádi bychom viděli jiný průběh věcí. V posledních týdnech a měsících jsme mluvili s mnoha trenéry, to je naše povinnost. Práce zůstala odvedena a šlo o dobrý moment pro změnu, ačkoliv bych byl pro jiný způsob.

Už nějaký čas jsme hovořili s dalšími trenéry, ale v posledních dnech se objevilo jméno, které se objevit nemělo, jelikož konverzace měly probíhat diskrétně. Pro Valverdeho to nicméně překvapení nebylo, jelikož jsme o tom hodně mluvili.

Kdy jste ztratil důvěru ve Valverdeho, když jste mu dříve věřil?

Před rokem se hodně žádalo o jeho propuštění, ale já mu pořád věřil a rád bych připomenul, že se mi vždy líbilo to, jak pracoval. Opakuji však, že dynamika nebyla v posledních týdnech příliš dobrá a tak jsme s ním diskutovali a on si byl všeho vědom. O pár dní později jsme se rozhodli, že nejlepší bude dát týmu impuls. Valverde napsal dopis na rozloučenou, což dokazuje, jak skvělou osobou se skvělými hodnotami je a zanechal zde stopu. Jsme přátelé.

Mluvil jste s členy týmu o výměně trenéra?

Dnes (tiskovka proběhla v úterý, pozn. přek.) ráno jsem byl v Ciutat Esportiva a s Valverdem se rozloučili. On zase naopak přivítal Quiqueho. S hráči jsme o tom mluvili – jsou to profesionálové a znají Setiénovu hodnotu jako trenéra. Včera na setkání vedení navrhli Éric a Ramon (Planes, Abidalův asistent, pozn. přek.) Quiqueho Setiéna a ten bylo většinou přijat.

Je tedy Xavi vyloučený pro nadcházející sezonu?

Setién má kontrakt do roku 2022, ale vzhledem k prezidentským volbám, které se budou konat příští rok, je v něm klauzule, v níž si budoucí prezident tuto záležitost rozhodne.

Éric Abidal

Jsem přesvědčený, že Setién bude vítězným trenérem a prokáže to v tomto klubu. Jedním z klíčových aspektů byla pro nás jeho filozofie a rovněž nám imponoval co se komunikace a spolupráce s hráči týče. Stejně tak se nám zalíbil způsob práce, který se zaměřuje na detaily. Připomíná mi mou éru v Barceloně, kdy detaily byly velice důležité k vítězství v LaLize či Lize mistrů. Společně dokážeme dosáhnout velkých věcí.

O Xavim mluvit nebudu, spíše o situaci a pozici klubu. Ramon Planes odvedl skvělou práci, jelikož rada chtěla odpovědi. Každý trenér má svůj vlastní plán, svou DNA a způsob práce a uvažování. Když činíme rozhodnutí, musíme myslet na situaci v klubu a Setién je zde proto, že se nám líbí jeho práce, filozofie a projekt. Spousta věcí se ve fotbale dá změnit, ale my naprosto věříme v tohoto trenéra a jeho štáb. Respektujeme každého, s kým jsme mluvili, ale museli jsme se rozhodnout a pro nás i klub je perfektním trenérem Quique Setién.


Zdroje: fcbarca.com



Diskuze

Cítím to, a určitě nejsem sám, že tenhle člověk by se měl pakovat také mnohem dříve než za rok!

16.01.2020, 09:36

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 72
2. FC Barcelona 64
3. Girona FC 62
4. Athletic Club 56
5. Club Atlético de Madrid 55
6. Real Sociedad de Fútbol 46
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Jude Bellingham 16
2. Borja Mayoral 15
3. Ante Budimir 15
4. Artem Dovbyk 14
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
24. Ferrán Torres 7
32. João Félix 6
44. Ilkay Gündogan 5
54. Raphinha 4
Zobrazit celou tabulku

 

Chat