PŘIBUDE K 12 BARCELONSKÝM APOŠTOLŮM I TŘINÁCTÝ?

PŘIBUDE K 12 BARCELONSKÝM APOŠTOLŮM I TŘINÁCTÝ?

Joan Gamper, Bartomeu Terrades, Walter Wild, Lluís d’Ossó, Pere Cabot, Otto Maier, Enrique Ducay, Carles Pujol, Josep Llobet, Otto Künzli, John Parsons a William Parsons je 12 zakládajících členů FC Barcelony. Tito barcelonští apoštolové, jak se jim někdy říká, se ve středu 29. listopadu 1899 sešli v gymnáziu Solé a založili katalánský velkoklub.

Jak se ale ukazuje, na prvním setkání nebyli přítomní pouze oni. Dalším účastníkem byl např. i Josep Elias i Juncosa. Tento novinář působící v deníku Los Deportes, kde vyšla i Gamperova výzva, byl významnou osobností Barcelony počátku 20 století. „Byl klíčovou osobou katalánského sportu, snažil se uspořádat olympiádu v Barceloně, založil Svaz sportovních novinářů, přednášel, trénoval, psal knihy o sportu,“ vypráví jeho vnuk Quim Elias.

Josep Elias se narodil 27. května 1880 v Tarragoně, ačkoliv jeho život byl spojen především s městem Barcelona. Zde trénoval např. šerm, plavání, gymnastiku, atletiku, cyklistiku, plachtění, box, tenis, golf i lyžování. Založil mnoho sportovních federací. Dobře se znal i s baronem Pierrem de Coubertinem.

On i další potomci Josepa Eliase i Juncose napsali dopis prezidentovi FC Barcelony, Josepu Maria Bartomeuovi, ve kterém vyzývají k uznání Josepa Eliase i Juncosa jako jednoho ze zakladatelů klubu. „Přítomnost mého dědy na setkání zakladatelů je potvrzená, i když se členem klubu stal až několik dní poté,“ doplňuje Quim.

Právě tento fakt je důvodem, proč není uváděn jako jeden ze zakladatelů. Přitom formálně se členem stal 5. prosince 1899, tedy 6 dní poté a zároveň ještě před spojením s anglickými kolonisty, a socio byl až do roku 1936. Dokonce za Barçu odehrál i 6 zápasů. Byl i dobrým přítelem Gampera, se kterým se v roce 1920 vydal do Antverp s kandidaturou Barcelony pro pořádání olympijských her pro rok 1924. O klubu v Los Deportes a dalších novinách napsal přes 500 článků.

Podle Quima Eliase by měli mezi zakladatele FC Barcelony kromě jeho dědy patřit i další účastníci setkání a odkazuje na článek z roku 1924, ve kterém Daniel Carbon, novinář Los Deportes, uvedl: „Klubové stanovy potvrdilo 12 zakládajících členů. Mezi další přítomné patřili Elias i Juncosa, Adolf Lopez, E. Witty, A. Witty, Urruela, Lomba, Shilling a Cruzate.“

Tuto iniciativu podporuje i novinář Daniel Carbó, který se zajímá o vznik FC Barcelony. Ten také upozorňuje na informace, že by Barça nemusela být založena v gymnáziu Solé, jak se všeobecně uvádí, ale v nedaleké budově El Indio, odkud pochází první společná fotografie zakladatelů. Samotná tělocvična, kde k setkání údajně mělo dojít, byla vybudována až po vzniku klubu. „Ještě je třeba objasnit mnoho věcí ohledně založení Barcelony,“ domnívá se Quim Elias.

Jeho dědeček, hrdý Katalánec a katolík, přišel o svoji práci v roce 1939 během občanské války. Zemřel o 5 let později, 28. ledna 1944. Jeho jméno upadlo v zapomnění. To se Eliasovi potomci nyní snaží změnit. „V klubovém muzeu mu není věnován žádný prostor,“ upozorňuje na závěr Quim.


Zdroje: Jakub19, ara.cat, jakub19.wordpress.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat