Průvodce případem Negreira ve 14 minutách: co (ne)víme očima Dana Hiltona

Průvodce případem Negreira ve 14 minutách: co (ne)víme očima Dana Hiltona

Dan Hilton na svém YouTube kanále The Barcelona Podcast připravil video ke korupčnímu skandálu, který sužuje Barcelonu. My vám přinášíme volný překlad tohoto shrnutí. Originál naleznete na konci článku.  

Úvod

Jose Maria Enriquez Negreira se z někoho, koho culés ještě před týdnem neznali, může stát někým, koho si budou pamatovat dlouhé dekády ze všemožných důvodů. Bývalý viceprezident komise rozhodčích dostával peníze od FC Barcelona a státní zástupce ve Španělsku podal trestní oznámení kvůli sportovní korupci jak na něj, tak na některé bývalé prezidenty klubu a rovněž na klub jako právnickou osobu.

V komentářích se najde spousta lidí, kteří chtějí pouze to, aby Barcelona byla popotahována nebo potrestána, aniž by je zajímala její vina či nevina. Tito lidé dokážou být absolutně mimo a jejich záměr je pouze zlomyslný. Na druhou stranu, Barcelona pořád může být vinna.

Přehled případu

V tuto chvíli doopravdy víme akorát to, co bylo ve stížnosti a dalších věcech, které unikly z kanceláře státního zástupce. Nejedná se o slyšení ani o státní u soudu, a proto bohužel existuje hromada spekulací. Takže teď proberu to, co víme, a pokusím se tomu dát nějaký smysl.

Příběh přinesla katalánská stanice SER. FC Barcelona měla mez roky 2001 a 2018 platit Negreirovi za to, aby rozhodčí pískali v její prospěch. Z celkové částky 7,3 milionu eur bylo Negreirovi sedm milionů vyplaceno mezi roky 2014 a 2018. V roce 2018, kdy zároveň Negreira skončil ve své funkci, přestala Barça posílat platby. Nato Negreira údajně vyhrožoval klubu, že odhalí nějaké nesrovnalosti, pokud nedostane další peníze. Avšak za posledních pět let k žádnému odhalení z Negreirovy strany nedošlo.

Prokuratura uvedla, že komise rozhodčích dohlíží na jmenování rozhodčích pro každý oficiální zápas a Negreira byl zapojen do procesu hodnocení rozhodčích, tedy do jejich postupu soutěžemi nebo do jmenování kandidátů pro mezinárodní úroveň. Barça prováděla platby na účet společnosti DASNIL 95, kterou vlastní Negreirův syn Javier. Bartomeu sám řekl, že přímo s Enriquem Negreirou nespolupracoval, ovšem byl v kontaktu s Javierem, který měl klubu dodávat podklady.

Obvinění

Klíčovou součástí je zde trestí oznámení. To bylo podáno proti Negreirovi, představitelům FC Barcelona a samotnému klubu. Obvinění spadají pod zákon, který vstoupil v platnost v roce 2010 a který upravoval definici korupce v podnikání. V roce 2015 byl přidán paragraf týkající se sportu. Týká se jakéhokoliv ředitele, administrativního pracovníka, zaměstnance nebo spolupracovníka sportovní společnosti, která obdržela, vyžadovala, přijala nebo nabídla neoprávněné zvýhodnění jakožto součást obchodního vztahu. Takový zločin je trestán odnětím svobody na šest měsíců až čtyři roky.

Z výše uvedeného je pro státního zástupce extrémně podstatné dokázat jakýkoliv záměr získat zvýhodnění. To rozhodne o průběhu procesu a o možném trestu, pokud se případ dostane až k soudu. Obvinění je nyní mířeno na Negreiru, bývalé prezidenty Bartomeua a Rosella, bývalé ředitele Graua a Solera a na Barcelonu jako právnickou osobu.

Pozice klubu

Bartomeův tábor samozřejmě obvinění popřel a Laporta prohlašuje, že si Barça nikdy rozhodčí nekupovala a ani neměla takový záměr. Klub si jeho slovy najal službu na tvorbu technických zpráv o rozhodčích, což je běžná praxe. To poslední rozhodně platí. Ale (!) obvykle se najímají bývalí rozhodčí, nikoliv úřadující viceprezident komise.  

U soudu tak pravděpodobně Barça bude muset dokázat, že neměla záměr získat přízeň rozhodčích. Takže nás mohou čekat dlouhé roky probírání jednotlivých červených karet či penalt, aniž by to vlastně bylo relevantní. Tato rozhodnutí nedokazují, zdali Barça usilovala o zvýhodňování, či nikoliv. Stejně tak je nepodstatné, co říkal bývalý rozhodčí Iturralde, totiž že Negreira neměl slovo v jmenování rozhodčích na konkrétní zápasy.

Další důležitým faktorem je, že Barça měla od Javiera Negreiry dostávat zprávy ústní formou. Javier už státnímu zástupci předal zprávy písemně a obsah těchto zpráv je nám neznámý. Až budeme přesněji vědět, co v Negreirových zprávách stojí, možná budeme moudřejší.

Zároveň je třeba poznamenat, že státní zástupce přichází s obviněním až ve chvíli, kdy má v rukou nějaké podstatné důkazy o zločinu a věří, že dospěje alespoň k nějakému potrestání obviněného.   

Enrique Negreira španělským finančním úřadům řekl: „Barcelona mi zaplatila, protože se cítila být poškozována, zatímco ostatní týmy byly podle ní zvýhodňovány… Proto jsem jí předával své názory ohledně rozhodčích a hráčů. Technické názory. Barcelona si tím chtěla zajistit to, aby nebyla rozhodnutí cílena proti ní, tedy aby rozhodnutí zůstávala neutrální.“

Toto vyjádření zřejmě bude muset Barça u soudu vyvracet, protože jde přímo proti jejímu postoji. Mimo to může být důležité, že se Negreira údajně pokoušel Bartomeua vydírat. Pravděpodobně tak daleko nezašel, protože je sám zapletený. Ale do čeho? To pořádně nikdo neví. Možná mluvíme o snaze krátit daně nebo klidně o získávání peněz na podplácení rozhodčích. Z pohledu Barcelony může jít o provinění, které bude potrestáno pokutou až rozpuštěním klubu.

Trest

Výši trestu řídí odpověď na otázku: měla smlouva mezi Barcelonou a Negreirou za cíl pozměnit výsledek soutěže? Jak jsem řekl, lze očekávat, že státní zástupce má pro toto nějaký důkaz. A opakuji, státní zástupce nemusí dokazovat, že soutěž skutečně byla ovlivněna, nýbrž že existoval úmysl tak učinit. Proto trest hrozí i v případě, že klub zaplatil rozhodčímu v nějakém zápase, který přesto prohrál nebo ve kterém dostal červenou kartu.

Laporta je předvolán jako svědek coby současný prezident, nikoliv jako prezident během svého prvního mandátu, protože v té době ještě neplatil zmiňovaný zákon. Jakékoliv platby před rokem 2010, ať mohly být sebevíc neetické, tudíž nemohou být považovány za trestné.

Pokud Barcelona z plateb Negreirovi přímo či nepřímo profitovala, bude jí udělena pokuta. V závislosti na závažnosti provinění hrozí soudí zásah, pozastavení činností nebo až zrušení klubu. Tento nejvyšší trest by přišel v případě, kdyby Barça byla usvědčena jakožto celý klub, tedy bez ohledu na provinění jednotlivců. Při této příležitosti bych rád ocenil práci Josého Maríi de Pabla, madridského právníka, který případ rozebral z pohledu zákona bez předsudků a bez toho, aniž by se zaobíral pískáním rozhodčích v roce 2017.

Veřejný obraz klubu případem Negreira pochopitelně utržil ránu, která za poslední sezony není první. Spoustu z toho přestavuje šum, který je lepší ignorovat. Zapojení Bartomeua a Rosella však ignorovat nejde, protože se jedná o bývalé prezidenty. Možná by je leckdo rád viděl hnít ve vězení, nicméně takový výsledek by byl zlý i pro samotnou Barcu. Neboť by znamenal, že zároveň budou uděleny závažné tresty klubu, které na roky ovlivní jeho fungování a výkony na trávníku.

Tebas a LaLiga

Další jméno, jež si zaslouží zmínku, je Javier Tebas. Patří vůbec do tohoto případu? Přestože se kriminální aktivita odehrávala v LaLize, neměla by Tebasova role být moc velká. On sám uvedl, že soutěž nemohla začít s vyšetřováním, protože se události odehrály před více jak třemi roky, tedy jsou promlčené. LaLiga nemůže přijít ani s potrestáním. Co však udělat může, je dát případ před „soud veřejného mínění“ a snažit se rozdělit Barcelonu a Real Madrid, které odmítly jeho dohodu s CVC a chtějí vytvořit Superligu. Kdyby se na Real Madrid podařilo zatlačit, mohl by z toho Tebas těžit.

Nehledě na to, odkud možný tlak přišel, Madrid už cítil nutnost přijít s prohlášením, že se do procesu zapojuje jako poškozená strana. Ale teprve uvidíme, jaký budou mít na tento případ vliv. Ani Madrid zatím nezná, jaké důkazy státní zástupce drží.

Co se týče FIFA a UEFA, tresty od nich mohou padnout až po případném konečném rozhodnutí. Pokud bude pro Barcu velmi nepříznivé, potenciálně se tu díváme na vyloučení z evropských soutěží až odebrání titulu z Ligy mistrů v roce 2015. To by ale konání klubu muselo být tak extrémně závažné, že by si FIFA nebo UEFA řekly, že trest v rámci jurisdikce Španělska nestačí.

Závěr

Proces se potáhne měsíce a roky a po celou dobu nás bude něco tížit. Je to velmi frustrující. Ale tenhle velký cirkus může být ve skutečnosti tím nejhorším, co nás čeká. Než dojde na soud, musejí být vyslechnuti svědci a obviněné strany. Až v návaznosti na tom se uvidí, zda případ musí k soudu. Pokud Barça bude shledána vinnou, pak bude pykat za hříchy zvolení si zločinců Rosella a Bartomeua do svého čela. Proto doufám, že Rosell a Bartomeu zločinci nejsou, protože to nebude znamenat ten nejhorší scénář.

Mnozí budou přehlížet skutečnost, že Barça je nevinná, dokud jí nebude prokázána vina. Tohle bude pro culés velkou výzvou. Já přes všechny problémy zůstávám klubu věrný.


Zdroje: youtube.com/@thebarcelonapodcast



Diskuze

Parádní článek. Jen nevím, jak si mám vyložit poslední odstavec, co znamená zůstat klubu věrný? Přát mu budu třeba i v páté lize, ovšem pokud se obvinění potvrdí, budu souhlasit s jeho potrestáním, ať už tím trestem bude cokoliv.

Každopádně, budeme-li předpokládat, že je vše, jak říká Laporta, a klub je nevinný, třeba i křišťálově čistý, pořád mě to moc neuklidňuje. Protože se pak zase jednou ukáže, co za amatéry, nebál bych se říct až debily, v tom vedení sedí. Člověk nemusí mít právní vzdělání ani znalosti v oblasti fotbalu, aby ho napadlo, že posílat peníze komukoliv, kdo je aktivně součástí rozhodcovských struktur, je všechno jen ne dobrý nápad. A dobrý nápad to nebyl ani před oním rokem 2015, kdy to ještě tak nějak nebylo napadnutelné před soudem.

18.03.2023, 23:03
Caltic8 absint
Administrátor

Tam už jsem to hodně zkrátil. Mluvil o tom, že nepřestane fandit a že doufá, že se klub vrátí na ke svému mottu.

18.03.2023, 23:58
absint Caltic8

Jo tak, já myslel, že závěr je od tebe.

19.03.2023, 00:09

Super článek, snad to tedy pro nás dopadne dobře..

19.03.2023, 08:31

dik, super clanok

21.03.2023, 11:49

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat