Proč se Barça rozhodla prodat Arthura

Proč se Barça rozhodla prodat Arthura

K prodeji brazilského záložníka měla Barça sportovní i nesportovní důvody.

Arthur Melo se rozhodl ukončit své působení v Barceloně ještě před tím, než mu doběhne smluvní vztah s klubem. Brazilec bude od příští sezóny hájit dres Juventusu, opačným směrem pak zamíří bosenský záložník Miralem Pjanić. S předčasným ukončením smlouvy se však Arthur přepočítal, klub proti němu chystá příslušné právní kroky.

Výměna vyvolala pobouření nejednoho fanouška Barcy, klub však měl hned několik důvodů, proč "nového Xaviho" prodal. A jeho odchod se neobejde bez kontroverzí, Arthur totiž odmítl dostát svým závazkům coby profesionálního hráče Barcelony a nedorazil na týmový trénink.

Je nesporné, že Barcelona Brazilce podepsala hlavně kvůli jeho fotbalovým kvalitám a talentu. Podařilo se jí předběhnout další "velké ryby", které kolem tehdejšího klenotu Gremia kroužily a ve věku 21 let podepsala hráče, který měl do budoucna převzít kontrolu nad středem pole. Vedení klubu očekávalo, že se po počátečním období adaptace Arthur probojuje do základní jedenáctky a převezme taktovku týmu, nemohlo však být dále od pravdy.

Jak Ernesto Valverde, tak Quique Setién se od Brazilce nedočkali kontinuity ani očekávaných výsledků. Arthurovy časté fyzické problémy vedly k nepravidelnému nastupování, ani jeden z trenérů se na něj tedy nemohl spolehnout a ani pod jedním trenérem se nestal důležitým článkem sestavy.

Během dvou sezón, které Arthur v Barceloně strávil, utrpěl devět různých zranění. Problémy se stydkou kostí z konce roku 2019 ho vyřadily na měsíc a půl a zmeškal 7 zápasů. V únoru 2019 to pro změnu bylo zranění harmstringu, které mu vystavilo stopku na tři týdny a čtyři zápasy. 

 

Nešlo jen o sport

Kromě faktu, že výkonem na hřišti Arthur nenaplnil očekávání, hrály v rozhodování klubu roli i mimosportovní aspekty. Asi nejprofláklejším se stal Arthurův slavný výlet do Paříže, kde se dva dny po El Clásicu zúčastnil oslavy Neymarových narozenin. Výlet, ze kterého vedení kubu nebylo nijak nadšené a který sám hráč uznal za chybu. "Udělal jsem chybu, že jsem na tu oslavu šel a přebírám zodpovědnost," prohlásil tehdy Arthur. 

Pokud se klubu nelíbila cesta do Paříže, nepomohl si Arthur nijak tím, když v Andoře řádil na snowboardu, zatímco řešil opakované zranění třísla, které ho v posledních letech pronásleduje. Se svým kamarádem vyrazil do Grandvaliry, aby se i přes své zranění odreagoval zrovna ne příliš bezpečným sportem. 

Když to shrneme, tak po sportovní stránce Arthur nenaplnil očekávání a svým chováním mimo trávníky nepřesvědčil o své profesionalitě, klub tedy dospěl k rozhodnutí, že bude lepší jej prodat. Juventus za něj zaplatí 72 milionů € + 10 milionů v případných bonusech, součástí operace se stal také již zmiňovaný Pjanić, který do Barcelony přestupuje za 60 milionů a 5 milionů v bonusech.


Zdroje: mundodeportivo.com



Diskuze

BienQuedas
Systémový administrátor

Na tuto výměnu se snesla kritika, ale uvidíme, zda se nám bude hodit třicátník, který nemá zranění, nebo mladík, který může trpět zdravotními komplikacemi. To nám ukáže čas.

29.07.2020, 12:37
Tarja BienQuedas

Presne tak, kazdopadne ty Arthurovy vystrelky se mu pekne zacaly scitat, plus jeste to, co predvadi ted - to taky hezky vypovida o jeho profesionalite. A kdyby to znamenalo vic sanci pro Alenu s Puigem (a tajne doufam, ze i pro Monchua :D), nebudu se vubec zlobit. smiley

29.07.2020, 13:30
Pajinos Tarja

hlavně ta poslední věta, tak to má u nás být - vždy má mít přednost odchovanec (samozřejmě dostatečně kvalitní) před podobně talentovaným importem z venku

29.07.2020, 14:24
Tarja Pajinos

Tak to je asi prani nas vsech. :)

29.07.2020, 16:46
Pajinos BienQuedas

pokud chceme začlenit naše mladé, pak asi možnost A), přeci jen Pjanič má těch zkušeností dost no (ne že bych obhajoval jeho příchod nějak tímto ale zase)

30.07.2020, 13:17

Nikdy mě nepřesvědčil,nebude mi chybět.smiley

29.07.2020, 22:56

Mne taktiež nebude chýbať, nepresvedčil ma. Čo sa týka Pjaniča uvidíme. Nemám ho preštudovaného, snáď nás príjemne prekvapí. Potrebujeme hlavne kreativitu a kvalitnú súhru s útokom, čo nás zdobilo za čias Xaviho a Iniestu. Nevravím, že nájdeme presne takýchto hráčov, ale musíme sa snažiť o to, aby bola hra opäť pohľadná a aby fungovala už spomínaná súhra. Chýbajú nám kúzelné prihrávky Dona Andrésa a Xaviho za obranu súpera, to bola asi najväčšia devíza našej hry, plus samozrejme tá geniálna spolupráca s Leom. Verím, že prídu lepšie časy.

30.07.2020, 12:53

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat