Pyrenejská liga nebo pohár je cestou. Dokáže zachránit La Ligu a přiblížit se na dosah Premier League?

Pyrenejská liga nebo pohár je cestou. Dokáže zachránit La Ligu a přiblížit se na dosah Premier League?

Spojení španělské a portugalské fotbalové soutěže. Z komerčního hlediska fantastický nápad. Ačkoli utrpí menší týmy. Nové ligy by se mohla zúčastnit většina týmů ze Španělska a tři, případně až šest nejlepších klubů Portugalska.

Domingo Soares de Oliveira, jeden z nejvyšších představitelů Benfiky Lisabon, na summitu The Business of Football organizovaném v Londýně deníkem Financial Times diskutoval o vytvoření ligy mezi Portugalskem a Španělskem, která by především prospěla portugalskému trhu.

„Z komerčního hlediska by byla Pyrenejská liga (Iberská liga) fantastická, využili bychom 50 milionů obyvatel. Menší kluby by zanikly, protože by nebyly schopny konkurovat Benfice, Portu a Sportingu,“ komentoval Domingo Soares de Oliveira.

Jeho tým si v nedávných přestupních obdobích přišel na pořádný balík. V lednu prodali Argentince Enza Fernándeze do Chelsea za 121 milionů eur, předtím Uruguayce Darwina Núñeze do Liverpoolu za 100 milionů eur. Největší transakce Benfiky se uskutečnila v roce 2019, kdy se Portugalec João Félix přestěhoval do Atlétika Madrid za 127 milionů eur.

Pokud Benfica chce „soutěžit na nejvyšší úrovni, nemůže se spoléhat na stejné zdroje příjmů jako mají ostatní,“ prozradil 62letý funkcionář. Vzhledem k omezením portugalského trhu se obchodování s hráči stalo součást strategie jeho klubu,

Pro mnohé se může stát tato soutěž velice zajímavá. Počet atraktivních utkání bude více, liga by se mohla přiblížit Premier League, sice ne finančně, ale atraktivitou ano. Pro špičkové španělské a portugalské kluby by to bylo v každém ohledu velmi dobré a samotná liga by generovala bezesporu více peněz.

Z pohledu portugalských týmů, Barcelony a Realu Madrid se jedná o skvělý nápad. Nicméně pro Sevillu, Villareal, Betis a další týmy ze Španělska se jedná o dramatickou představu. Šance na evropské poháry dramaticky klesnou a zisky ze zápasů s portugalskou špičkou nepokryjí ztráty. Můžeme však hledat kompromis, kterým může být Iberský pohár.

V lize o dvaceti týmech by pravděpodobně bylo čtrnáct španělských a šest portugalských týmů. Naopak v Pyrenejském poháru, kde se proti sobě utkají čtyři nejlepší kluby ze španělské a portugalské ligy vyřazovacím systémem, kde se hraje formátem doma/venku a jeden finálový zápas.To může být další možností.

Naposledy se podobná společná soutěž obou zemí hrála v sezóně 1940/41. Nastoupily v ní po čtyřech mužstvech z obou států. Iberský turnaj před 82 lety vyhrálo Atlético Madrid.


Zdroje: fcbarca.com, Twitter



Diskuze

Reekwon
Senior editor

Tohle je za mě nesmysl, který se neuskuteční. Přemýšlí nad tím jen v Portugalsku, myslím si, že LaLiga o tohle nebude mít nejmenší zájem. Nikdo by nepotřeboval spojovat portugalskou a španělskou ligu, kdyby Javier Tebas nebyl takový nesnesitelný čurin. Kluby pod jeho vedení nesmí nakupovat drahé hráče, protože má nějaký zvláštní pocit, že tímhle zajistí ekonomickou stabilitu ligy, když se týmy nebudou zadlužovat. Jenže mu tak nějak nedochází, že když týmy nebudou nakupovat, nebudou hrát dobrý fotbal, nebudou úspěchy v Evropě a nebudou peníze, protože budou odcházet sponzoři nebo budou dávat méně. LaLiga byla druhá nejlepší liga po Premier League, teď už to tak není a Tebas vrátil progres ligy o 15 let dozadu.

09.03.2023, 06:55
larnel Reekwon

Proč by se týmy měly zadlužovat? Na příkladu PSG je jasně vidět, že vynaložené miliardy úspěch nepřinesou. Já se stropy souhlasím. Není možné více a více zadlužovat klub. Pokud nejsou sponzoři tak nemohou být ani drahé nákupy jen proto, že si to přeje nějaký fanoušek. Barcelona může nakupovat za miliardy na dluh (ne za vydělané peníze), ale třeba Getafe nemůže? Buď si na to Barcelona a jiné týmy vydělají nebo ne.

09.03.2023, 08:23
absint larnel

Getafe může (resp. by mohlo) nakupovat na dluh úměrný jeho obratu, stejně jako každý jiný tým, to je snad spravedlivé, ne? Ostatně Getafe asi nebude za 300 mega kupovat Mbappého a prý ani Haalanda nakonec nepřesvědčili.

09.03.2023, 14:07
larnel absint

To přece řeší tento finanční strop a Getafe to taky dělá. Vše v pořádku. To se o Barceloně a nákupech za poslední roky říct nedá. Dluh se pořád prohluboval místo toho, aby se snižoval. Má to dojít až do bankrotu, kde nebude schopna splácet dluhy a nebude na platy? Všichni jsme zažili za poslední roky "nějaké krize" (covid, válka...). A příjmy se mohou kdykoliv hodně propadnout, ale banky na peníze nepočkají. Takže srandičky o tom, že Haaland nechce do Getafe jsou trochu mimo.

10.03.2023, 15:11
absint Reekwon

Je to hodně velká utopie. Menší kluby s tím souhlasit nemůžou a předpokládám, že ani Benfica, Porto a Sporting se do takového projektu nepohrnou, když by společná liga měla jen čtyři místa pro LM.

09.03.2023, 14:10

Pokud by prošlo toto, tak pak už je otázka proč rovnou neudělat superligu. Když se může spojit Španělsko s Portugalskem, proč nepřidat i Francii, která je na tom s kvalitou špatně. Na soupeření mezi státy je ale podle mě LM, EL a tyto poháry.

09.03.2023, 08:13

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. FC Barcelona 73
3. Girona FC 71
4. Club Atlético de Madrid 64
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 19
2. Jude Bellingham 17
3. Alexander Sørloth 17
4. Robert Lewandowski 16
5. Ante Budimir 16
27. Ferrán Torres 7
29. João Félix 7
48. Raphinha 5
51. Fermín López 5
54. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat