RAKITIĆ: ZŮSTAL JSEM, PROTOŽE JSEM POSLECHL SVÉ SRDCE

RAKITIĆ: ZŮSTAL JSEM, PROTOŽE JSEM POSLECHL SVÉ SRDCE

Chorvatský záložník v exkluzivním rozhovoru pro deník SPORT vysvětloval, proč odmítl lukrativní nabídku od PSG a zůstal raději v Barceloně. Mimo jiné také přiznal, že očekává vylepšení svého současného kontraktu.

Ivan Rakitić zůstane nadále spjatý s Barcelonou, na rozdíl od Neymara totiž odolal vábení francouzského Paris Saint-Germain a prokázal věrnost katalánskému klubu. Chorvatský reprezentant je přesvědčen, že jde o nejlepší rozhodnutí pro jeho kariéru i rodinu. V rozhovoru mluvil také o nových cílech klubu, mezi ty hlavní patří znovudobytí Ligy mistrů. Ve svých 30 letech Rakitić do týmu přináší stabilitu i zkušenost.

Nakonec i přes nabídku PSG zůstáváš v Barceloně. Kdy a proč se tak rozhodl?

Nebylo to v určitý moment, spíš jsem tak celkově uvažoval. Přišly dny, kdy se o mě hodně mluvilo a upřímně, v jednu chvíli už jsem nechtěl nic slyšet, vidět ani číst. Přemýšlel jsem o tom, promluvil si se svou ženou a agenty a všichni jsme situaci zvažovali.

Co bylo důležitější: rodina nebo peníze?

Poslouchal jsem svou ženu a své srdce a došlo mi, že oblékat dres Barcelony je pro mě privilegium. Hájit tenhle znak je ta největší pocta. Neexistuje na světě žádný tým, který by mi dokázal dát víc, pokud to teda nejsou peníze. Moje nejstarší dcera je ve škole dva roky a má své kamarády. Ta nejmladší začne chodit do školky. Jsme tu šťastní a v tomto ohledu to bylo velmi snadné rozhodnutí. Jsem hrdý na to, že budu pokračovat v Barçe.

Pochopil bys, kdyby klub nabídku PSG přijal?

Pokud by k tomu došlo, tak bychom si o tom promluvili. Potřebovali jsme zjistit, co je nejlepší pro všechny a kdyby k tomu klub přistoupil takto, možná bych zareagoval jinak. Podstatné je, že dokážeme spolupracovat a co je dobré pro mě, by nemuselo být dobré pro klub. Ve spolupráci chceme pokračovat a to je to nejdůležitější. Cítím, že lidé z klubu i fanoušci mě tu opravdu chtějí. To je důvod, proč jsem se rozhodl tak rychle.

Jakou roli ve tvém rozhodnutí hrál Ernesto Valverde?

Tu hlavní, protože do mě vložil důvěru. On ví, že se na mě může vždycky spolehnout. Kdybych si měl na hřišti něco zlomit, abych pomohl trenérům a týmu, udělal bych to a ani bych si nestěžoval. Mít k někomu takovou důvěru je nejdůležitější. Trenér samozřejmě pomáhá a pro hráče je trenérova důvěra životně důležitá.

Předpokládám, že další je na řadě Barcelona, aby zrevidovala tvůj kontrakt a nabídla jeho vylepšení. Měl by to klub udělat?

No, uvidíme, jestli se tenhle rozhovor dostane až k prezidentovi, nebo jestli mu jej necháte na stole v kanceláři (smích). Důležité je, že ví, že jsem tu doma. Je pravda, že navýšení mzdy se vždycky hodí, buďme upřímní. Ale pokud by k tomu mělo dojít, chci, aby to přišlo ve správný čas a kvůli tomu, že si to zasloužím a že ve mě opravdu věří.

Související obrázek

V jaké fázi jsou jednání? Začnou hned, nebo budeš muset počkat?

S klubem jsem o tom už mluvil před a během Mistrovství světa. Dojde k tomu, ale není kam spěchat. Vím, že klub se o své hráče stará dobře a jsem přesvědčený, že mi prezident zavolá brzy.

Zkraje sezóny žádná nová posila nezačínala v základní jedenáctce. Co si o nových hráčích myslíš?

Hrát za Barçu není snadné. Všechno zvenku vypadá hezky, jako videohra, ale jakmile už tu jste, potřebujete pochopit řadu věcí, které se od vašich předchozích týmů liší. Musíte dát nově příchozím potřebný čas, ale všichni nám pomůžou. Arthur, Lenglet, Malcom i Arturo makají jak jen to jde a tým je fantasticky přivítal.

Nadále přetrvává diskuze o akademii. Co si o tom myslíš?

Byl bych hrozně rád, kdyby tu byla generace jako ta s Puyolem, Xavim, Iniestou, Valdésem, Messim a přicházela každé 2-3 roky, ale není to jednoduché. Barcelona se dostala na tak vysokou úroveň, že není čas na to testovat a čekat, co se stane. Musí mít hráče s výjimečným talentem. Kdyby první tým neměl takovou kvalitu, bylo by to snazší. Ale kluci, co sem teď přicházejí, vypadají, že jsou opravdu dobří. Musí být trpěliví a dostat prostor. Trenér je připraven jím dát šanci, vypadá to dobře.

Sezóna teprve začala, ale už teď panuje obecná shoda: hlavním cílem Barcelony je letos triumf v Lize mistrů, aby opět opanovala evropskou scénu.

Jasně, ale když vypadneme ve čtvrtfinále nebo v semifinále, ještě to nic neznamená. Nejdůležitější je vyhrát. Tady v Barçe je cílem vyhrát každou soutěž, kterou hrajeme. V posledních letech jsme v Lize mistrů nebyli zrovna nejlepší. I proto bychom ji tak moc chtěli vyhrát, ale víme, že se to nestane, pokud nevyhrajeme i La Ligu. Máme skvělý kádr, ale jsme teprve na začátku. Pokusíme se vydat ze sebe to nejlepší, užít si to a s postupem času se zlepšovat.

Zůstane tvá role v týmu stejná, nebo bude běžné, že tě uvidíme v defenzivnější roli?

To je na trenérovi. To on zná tým perfektně a ví, kde kdo chce hrát a co je nejlepší pro tým. Nejdůležitější je, abychom dobře odváděli svou práci: chceme vyhrát každý zápas a to znamená, že každý ze sebe musí vydat vše. Na tom, jestli hraji vepředu nebo jako pivot, nebo jestli hrajeme 4-4-2 nebo 4-3-3, vůbec nezáleží. Moc se toho nemění, protože když hrajete s Lionelem Messim, všechno je pak mnohem jednodušší, on hraje s volností pohybu a ovládá celou útočnou zónu. Mohl by hrát pod hrotem i na křídle, dokonce může přebírat míč i od obránců. Nejdůležitější pro nás je udržet si formu a rovnováhu, aby pak každý dokázal podat dobrý výkon.

Související obrázek


Zdroje: sport-english.com



Diskuze

Ešte si tu, Tarja?

30.08.2018, 18:14
Tarja pmadar1

Dneska jeste jo, muzes do zprav :)

30.08.2018, 19:24

4-4-3?Zajímavá dormace..smiley

30.08.2018, 19:12
Tarja karlos

Ter Stegen 🙈😂

30.08.2018, 19:24
karlos Tarja

:D

31.08.2018, 09:44

Super rozhovor, díky smiley

30.08.2018, 21:30
Tarja MarcoFCB

Rado se stalo. smiley

31.08.2018, 04:56

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat