Real Sociedad 1:4 FC Barcelona

Real Sociedad 1:4 FC Barcelona

První hodinu to byly děsivé momenty. A to i přesto, že jsme se ujali vedení již po 44 sekundách. Nakonec se ale vše v dobré obrátilo a FC Barcelona si nakonec připsala první vítězství v ligové sezoně 2022/23 s přehledem.

JAK PROBÍHAL ZÁPAS
Real Sociedad rychle vyrovnal a zdálo se, že bude pravděpodobnější, že se mu podaří znovu skórovat, než se Barça s novou vervou, do značné míry inspirovanou příchodem Ansu Fatiho, rozhodla vstřelit tři góly v rychlém sledu, čímž uzavřela sérii tří po sobě jdoucích vítězství v San Sebastianu.

Robert Lewandowski - 34 let
Úvodní gól byl prvním soutěžním gólem Roberta Lewandowského za FC Barcelonu. Pedri založil rychlý protiútok, Alejandro Balde se prodral skrz velké množství prostoru a vybídl polského útočníka v pokutovém území. Ten uklidil míč tam, kam potřeboval.

Díky přirozeně zvládnutému zakončení se oslavenec stal druhým nejstarším hráčem, který vstřelil svůj premiérový gól za Barçu. Starší byl pouze Hilario v sezóně 1939-40.

Odpověď Realu Sociedad netrvala dlouho
Počáteční radost byla bohužel krátká. O pouhých pět minut později Alexander Isak obral ve středu hřiště Frenkieho de Jonga a poté se svezl po skluzu Erica Garcii, když loboval Ter Stegena a vyrovnal skóre.

V zábavném a fyzicky náročném utkání měly obě strany šance dostat se do vedení ještě před poločasem. Nejblíže byl Real Sociedad, když se zdálo, že David Silva skóruje. Ter Stegen předvedl prostě ohromující reflexivní zákrok, aby míč vytěsnil mimo branku, a předtím také zneškodnil skvělou šanci Takeho.

Po přestávce se Real Sociedad dostal do znepokojivě dlouhého tlaku, v jehož rámci skončil v síti volný přímý kop Braise Méndeze. Barça si oddychla, když byl tento gól neuznán pro ofsajd.

Jaké zlepšení!
Barça potřebovala něco vymyslet. Na hřiště přišel Ansu Fati, aby to zařídil. Chvíli poté, co byl poslán na hřiště, mladík skvěle vrátil míč na nabíhajícího Ousmaneho Dembélého a Francouz z úhlu prostřelil brankáře.

Až do této chvíle se zdálo, že Real Sociedad má zápas pod kontrolou. Teď už ne. Chvíli poté, co se Barça znovu ujala vedení, ho zdvojnásobila, a to díky další asistenci Ansu Fatiho.

Značková přihrávka Barçy vyvrcholila předáním míče Lewandowskému. Hvězdná letní posila málokdy nechá takové příležitosti promarnit. Tato nebyla výjimkou. Byl to jeho druhý gól večera a Barça najednou pohodlně vedla 3:1.

A to ještě nebyl od Ansu Fatiho konec. Ve způsobu, jakým k němu Lewandowski dostal míč, se mísila genialita se štěstím, ale když už ho měl, devatenáctiletý mladík se nemýlil.

V předchozí části zápasu se možná dalo klást mnoho otázek ohledně výkonu Barçy, ale ke konci zápasu se odpovědi jen hrnuly. Zdálo se, že všechny součásti stroje s mohutným cvaknutím zapadly přesně na své místo. Pokud budou hrát takový fotbal i nadále, bude Barçu v této sezoně velmi těžké zastavit!


Přehled utkání

21. srpna 2022, 22:00 Reale Arena Nova Sport 3

Real Sociedad

1 : 4 José Luis Munuera Montero

FC Barcelona

  1' Lewandowski
Isak 6'  
Elustondo 21'  
Le Normand 41'  
  51' Araújo
  66' Dembélé
  68' Lewandowski
  79' Fati
Sestava

Remiro – Elustondo (78' Gorosabel), Zubeldia, Le Normand, A. Muñoz – Méndez, Zubimendi, Merino (78' Karrikaburu) – D. Silva (69' Turrientes) – Isak (69' Navarro), Kubo (69' Cho)

Sestava

ter Stegen – Araújo, Christensen, E. García, Balde (64' Raphinha) – Pedri, de Jong (85' S. Roberto), Gavi (85' Kessié) – Dembelé (72' Alba), Lewandowski, Ferran (64' Fati)


Zdroje: fcbarcelona.com



Diskuze

Viděl jsem jen druhý poločas, ale to byla paráda. Tak jak jsem je minule kritizoval, tak teď musím jen chválit (za ten poločas). Naprostá dominance na míči, velké sebevědomí, krásné akce a goly.

22.08.2022, 06:44
Reekwon
Senior editor

Skvělý zápas, první poločas trošku vrzal a skoro bych řekl, že Real Sociedad byl lepší. Dnes ale opět ter Stegen zářil a má nemalý podíl na vítězství. Stejně jako proti Rayu, tak i dnes zachytal skvěle a začínám věřit, že si kritiku z minulé sezóny vzal k srdci a v offseason na sobě zapracoval. Balde udělal radost, asistencí si řekl o pozornost a celkově nepodal vůbec špatný výkon. Doufám, že tím Xavimu ukázal, že žádného Alonsa v týmu nepotřebujeme. A nakonec Fati, který si za 20 minut na hřišti řekl o základ proti Valladolidu, skvělý zápas a nelituji, že jsem spal jen 4 hodiny. smiley

22.08.2022, 06:52

Podľa mňa rozhodlo výborné Xaviho striedanie a Ansuho genialita v útoku. Výsledok výborný, všetko je stále na začiatku, tím sa bude hodnotiť až po určitej dávke zápasov.

22.08.2022, 06:53

Jako buďme upřímní. Do prvního střídání to bylo špatný. Jako by hráči pořádně nevěděli, kde a co mají hrát.

Araujo nejhorší výkon v Barce. On pozičně a s balónem asi vážně není moc dobrej a funguje jen uprostřed. Gavi opět neviditelný, tam fakt nechápu, co se děje. Torres za 55 mio je špatnej vtip no a FdJ bohužel Buse na lavičku neposadi.

Na druhou stranu Stegen, Balde, Garcia, Christensen, Pedri, Lewa i ten Demba (až na ty střely) hráli době.

Po střídání chemie Fati-Lewa - to byla nádhera a poslední půl hodina celkové super. Nutno ale říct, že soupeř hrál od začátku na 200 procent a prostě odpadl. Tím nechci snižovat Fatiho výkon, nicméně s ohledem na jeho zdraví a produktivitu bych ho klidně dával od te 60 minuty.

Od Xaviho se mi líbila změna. 3241 (nebo 3421, ono je to asi jedno) jsem uvítal, i když první poločas nikdo moc nevěděl kde hrát :-D

Každopádně za mě největší zklamání Araujo. To, že mu nejde PO je jasný, ale že i kraj v tříčlenné obraně bude takovej problém jsem nečekal a pokud to nebyl jen zápas blbec, tak je to fakt škoda.

22.08.2022, 07:42
Reekwon cechoma
Senior editor

Fati si hlasitě řekl o to, aby za týden proti Valladolidu hrál od začátku. Máme teď spoustu variant v útoku, takže bych se nebál to v neděli opět protočit a když proti Rayu začal na krajích Raphinha s Dembélém a včera Torres s Dembélém, tak v neděli bych nasadil Fatiho s Raphinhou a klidně až se zase vystřídají ve druhém poločase, to je také výhoda, že nikdo nemusí tahat 90 minut na křídle, pokud to nebude vyloženě nutné. Torres se včerejším výkonem určitě posadil.

22.08.2022, 08:37
stockey Reekwon

Fati je jasny zaklad, ale otazny je jeho stav. Preto si myslim ze je len pozvolna nasadzovany

22.08.2022, 09:33
cechoma stockey

Přesně. Všichni určitě vidí, že Fati je prostě jinde. Ale musíme pomalu. V Klidu půl sezóny ať chodí na 30-35 minut a i tak bude s jeho produktivitou 2. nejlepší střelec

22.08.2022, 10:41
blaugrana stockey

Fati v zaklade nemal vzdy taky vplyv, ako ked pride v priebehu zapasu

22.08.2022, 12:40

Povedal by som, že po Fatiho príchode to bolo 3 3 3 1.

22.08.2022, 11:11

Výsledek pěkný, ale hra se všem líbila jen díky tomu, jak tam čaroval Fati. Nebýt jeho, nedá se na ten zápas koukat. Jinak beru to, ze se přešlo na 3-4-3, ale nechápu, proč hrála hromada hráčů mimo svoji pozici. Christensen odehrál cca 50 zápasů v Chelsea na pozici pravého stopera, Xavi ho dá doprostřed. Araujo je dobrý v defenzivě a má dost síly do osobních soubojů, Xavi ho dá nakraj, kde musí být stoper šikovný s balónem na noze. Dembele hraje sice pěkně, ale hraje dost líně. A jakmile přijde o balón, minutu je naštvaný a nic nedělá. Na pravým wingbackovi měl být rozhodně někdo víc běhavý. Někdo, kdo se nepo... z jedné špatné klíčky. Např Rafa. Útok taky moc nechápu. Torres s Lewou ok, ti jsou parádní, ale co tam jako dělal Gavi? Měl tam být např. Pedri, s tím, že by vedle FdJ byl Kessie. Box to box záložník. Taky funkce křídel moc nechápu. Principem 3-4-3 je to, aby se jedno či obě křídla stáhla doprostřed a přečíslili zálohu soupeře. Dle situace se pak vysune pravý či levý wingback. Naše křídla stála na krajích hřiště no a chudák Pedri s Fdj tam pak potili krev, aby to za ně ubehali a vymysleli nějakou akci. Oproti první půli jsme se ale rozhodně zlepšili, takže je vidět, že se Xavi snaží hledat to nejlepší. Za to 👍

22.08.2022, 10:21
blaugrana karlos

Ferran paradny? wtf?

22.08.2022, 12:01
karlos blaugrana

Nemyslel jsem to tak, že hráli parádně, ale že Lewa= typický zakončovatel, Torres = kreativní křídlo. To že Torres nehrál dobře, je mi jasné

22.08.2022, 12:38

Jinak bylo pěkný sledovat naštvanýho Depaye s Aubou. Kamera si je dost často vybírala (teda co jsem sledoval daný livestream) a kdykoli na ně namíříli, tak to byl takovej ten pohled ala nikam, zamračený výraz...:D Jsem zvědav jak to s nimi dopadne

22.08.2022, 11:12
Reekwon karlos
Senior editor

Depay byl kyselejší, ale Aubameyang se radoval s hráči, když padla branka. Jejich situace je rozdílná. Depay chce zůstat, ale Xavi ho nechce a tak ho tlačí do přestupu. Naopak Aubameyanga Xavi chce, ale jenom jako střídajícího hráče do rotace, ale chce ho i Tuchel a v Chelsea bude mít více herního prostoru, takže ten nemusí být zklamaný. Osobně doufám, že odejdou oba dva, útočníků máme spoustu a Lewandowski bude mít naprostou většinu herního prostoru na hrotu a jak se psalo, tak alternativou za něho mohou být Fati nebo Torres, kterému by to možná i prospělo, protože včera na křídle velký špatný.

22.08.2022, 11:34

Marc sa snad vracia spät do svojej formy. Vcera odohral dalsi super zapas a podrzal nas, ked to bolo treba. Araujo je v trojclennej obrane hrozny a to iste na RB. Na druhu stranu Christensen dalsi super zapas a to iste aj Garcia. Balde okrem prvej minuty hodne slaby zapas. Pedri zahral velmi dobre a bol aj tvorivy. De Jong nechutna hrubica, po ktorej sme vyfasovali, slaby pozicne a kreativita nulova. Strasny zapas a dalsi dôkaz, ze to ku*va nie je DM. Gavi rovnaky zly ako Jong. Asi by bolo lepsie ho striedat s Pedrin a davat ho na LCM, tak ako hraval casto minulu sezonu v Barce a hra tak aj v repre. Dembele klasika splaseny kohut, ale nakoniec dal gol a robil rozruch v obrane supera. Lewa perfektny zapas, 2 goly, stahoval sa do stredu ihriska, rozohraval, super. Ferran velky spatny.

22.08.2022, 11:59

Jen si tu odložím jednu úvahu: Ferran je mnohem lepší, než tu většina lidí tvrdí a ke konci sezóny bude patřit k nejlepším hráčům týmu. V květnu mi to můžete omlátit o hlavu.

24.08.2022, 11:29

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat