Robert Lewandowski: "Nacházíme se ve velmi dobrém okamžiku"

Robert Lewandowski: "Nacházíme se ve velmi dobrém okamžiku" Foto: FCBarcelona.com

Polský útočník v rozhovoru pro klubová média zhodnotil současnou situaci

Cíle má v krvi. Za sezonu a půl nastřílel za FC Barcelona více než 50 gólů a rok 2024 začal na plný plyn, protože je přesvědčen, že tým má ještě čas dosáhnout na velké výzvy sezony. Robert Lewandowski v rozhovoru pro klubová média hodnotí svou formu, remízu s Neapolí a své šance v La Lize.

Jak se máš, Roberte?

"Dobře, všechno je v pořádku, děkuji."

V Barçe jsi teprve něco málo přes sezonu a půl a už jsi překonal padesát gólů a rekordy hráčů jako Villa nebo Henry. Jak hodnotíš těchto prvních dvacet měsíců v Barçe?

"V Barçe jsem rok a půl a cítím se velmi dobře. Vyhrál jsem a vstřelil jsem spoustu gólů. Jsem velmi, velmi šťastný a spokojený. V tuto chvíli, včetně mě, musíme dávat více gólů a vyhrávat více zápasů. Nacházíme se ve chvíli, kdy můžeme nejen vyhrávat, ale také hrát lépe. Nyní nás čekají důležité zápasy a já doufám, že půjdeme od vítězství k vítězství."

I v osobní, rodinné rovině jste byl vnímán jako velmi dobře integrovaný ve městě. Je to tak?

"Město je velmi příjemné a lidé také. Nejen já, ale i moje rodina je velmi šťastná a spokojená. I mé dcery. Všechno ve městě je velmi příjemné. Ale pro mě je nejdůležitější to, co chci dělat, na venkově. Asi nemůžu dělat všechno, co bych chtěl, ale pro mě je nejdůležitější to, co je na hřišti. Důležité je, abychom šli společně jako klub a viděli, jak budeme hrát do konce sezony. Teď se soustředím na fotbal, ne na věci jako město nebo věci mimo klub. V mé mysli je vždy na prvním místě fotbal a rodina a zbytek přijde později."

Pojďme si tedy promluvit o fotbale. Skóroval jsi ve čtyřech z posledních pěti zápasů a jsi jedním z nejlepších střelců v roce 2024. Čeká nás v Barçe nejlepší Lewy?

"Vždycky chci hrát svůj nejlepší fotbal. Nedávno proti Getafe jsem sice neskóroval, ale odehrál jsem velmi dobrý zápas, ovšem bez vstřelené branky. Pro mě jako útočníka je důležité střílet góly a vyhrávat zápasy. I když nakonec záleží spíš na tom, jak se nám daří jako týmu a jestli vyhráváme. Nedávno jsme získali tři body a odehráli dobrý zápas. Ale jako útočník chci vždycky skórovat a pomoci svému týmu vyhrát."

Čekají vás klíčové zápasy a také velmi náročné zápasy, jako je ten v San Mamés. Jak se k nim stavíte?

"Čeká nás několik velmi důležitých zápasů. Nejprve v Bilbau, pak doma s Mallorkou a pak Liga mistrů. Nacházíme se ve chvíli, kdy pro nás jako tým může být velmi důležité vyhrát, abychom získali sebevědomí a posunuli se dál. Nacházíme se ve velmi dobré chvíli. Máme před sebou dlouhý týden, abychom pracovali v tréninku a připravili se na další zápasy. Myslím, že se vrací i někteří důležití hráči, kteří byli zranění, a tak můžeme mít na lavičce i důležité hráče se zkušenostmi, nejen mladé hráče. To je pro tým důležité. Jsem si jistý, že když teď budeme dobře trénovat, budeme hrát lepší zápasy než dosud. Pro každého je důležité vyhrát o dva, tři nebo čtyři góly, jako proti Getafe."

Zbývají necelé dva týdny do druhého předkola Ligy mistrů, měli jste pocit, že jste mohli v Itálii dosáhnout lepšího výsledku? Jak vidíte odvetu?

"Proti Neapoli jsme odehráli velmi dobrý zápas. V prvních třiceti minutách jsme hráli velmi dobře. Chyběl nám druhý gól, ale teď musíme hrát doma. Pokud budeme hrát od první minuty jako v prvním poločase proti Neapoli, myslím, že můžeme vyhrát a vstřelit více gólů. To, co chceme, je hrát v dalších kolech. Neapol je nebezpečný tým s dobrými hráči, ale my chceme tento zápas vyhrát, i když do té doby zbývá ještě kousek cesty a chceme vyhrát zbývající zápasy."

Lewandowski vstřelil v prvním zápase na stadionu Diega Armanda Maradony skvělý gól.

Lewandowski vstřelil v prvním zápase na stadionu Diega Armanda Maradony skvělý gól.

Přejděme k lize, jak těžké je podle vás ji vyhrát?

"Záleží na tom, proti komu budeme hrát... Ne, ne, ne, ne proti komu. Záleží na tom, jak budeme hrát. Máme spoustu hráčů s velkým potenciálem a velkou kvalitou. Musíme vědět, jak můžeme hrát, abychom nejenom vyhráli, ale abychom měli šance skórovat. Například proti Getafe jsme po pěti nebo sedmi minutách viděli, že kdybychom si více přihrávali dopředu, měli bychom více šancí. Musíme vědět, jak se během zápasu přizpůsobit, abychom mohli hrát jednodušeji a vytvářet si více šancí. Pokud máme hrát jednodušeji, musíme hrát jednodušeji. Pokud máme mít více míč v držení, musíme to udělat. Musíme vědět, jak najít řešení proti soupeři. Proti Getafe jsme hráli jednodušeji, ale byli jsme efektivnější."

Musíme být schopni přizpůsobit se během hry, abychom mohli hrát jednodušeji a vytvářet si více šancí.

- Robert Lewandowski

Uplynul měsíc od oznámení Xaviho, že na konci sezony opustí klub. Jak se tým po této zprávě změnil?

"Xavi bude naším trenérem až do konce sezony a pro nás je velmi důležité, abychom byli soustředění a mohli dělat svou práci. Chápu, že pro Xaviho to bylo těžké období a bylo to velmi emotivní. Je to bývalý hráč FC Barcelona a být trenérem Barçy je pro Xaviho velmi těžké, protože je to také velmi emotivní člověk. FC Barcelona je pro něj víc než jen klub. Chápu, že ani pro jeho rodinu to nemusí být snadné. Musíme hrát společně, jít stejným směrem a vyhrávat zápasy."

Lewandowski při tréninku pod dohledem Xaviho.

Lewandowski při tréninku pod dohledem Xaviho.

Dokončeme to. Kromě všech náročných závazků, které s Barçou přicházejí, je pro vás velmi důležitá i reprezentační přestávka, v níž se hraje o postup na mistrovství Evropy. Jakou důležitost jí přikládáte?

"Pro nás jsou to zápasy se vším všudy. Doufám, že první zápas vyhrajeme a budeme hrát finále, a že ho také vyhrajeme a budeme moci hrát na mistrovství Evropy. Jsou to velmi, velmi důležité zápasy, ale na oba jsme připraveni. Chceme být v Německu.


Zdroje: FCBarcelona.com



Diskuze

9+1 v roce 2024. Lewa is back, navzdory hejtrům!

29.02.2024, 18:04
pyspetr Klokanomet

Jeho hateri nerozumi fotbalu

29.02.2024, 18:28
absint pyspetr

Jeden komentář blbší než druhý

29.02.2024, 18:35

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. Girona FC 71
3. FC Barcelona 70
4. Club Atlético de Madrid 64
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 19
2. Jude Bellingham 17
3. Alexander Sørloth 17
4. Ante Budimir 16
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
27. Ferrán Torres 7
29. João Félix 7
48. Raphinha 5
53. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat