Roste Barceloně v béčku nový střelec? Úžasná střelecká efektivita Monchua

Roste Barceloně v béčku nový střelec? Úžasná střelecká efektivita Monchua

V právě pozastavené sezoně na sebe v barcelonském B-týmu nechává zřejmě největší dojem Monchu – dvacetiletý zástupce kapitána, který patří k nejlepším nahrávačům a také vévodí týmovým střelcům. A to přes fakt, že působí na postu středového záložníka či dokonce defenzivního štítu.

Rezervnímu výběru Barcelony schází letos hodně gólový útočník, ovšem problém se zdá být vyřešený širokým rozdělením vstřelených branek mezi ostatní hráče. Celkem se jich prosadilo 15 různých a nejvíce z nich paradoxně obranně laděný středopolař, Ramón Rodríguez Jiménez, známý spíše jako Monchu.

Ten jich dal celkem 8 – průměrně 0,31 na jedno utkání a každých 288 minut. To nejsou vůbec špatná čísla vzhledem k jeho postu. V případě absence Ferrána Sarsanedase, jehož opět trápí zdravotní potíže, je navíc i hlavním kapitánem a tak má dodatečné povinnosti i v tomto ohledu. Možná právě proto střílí s o to větším důrazem.

Klíčovou u jeho střeleckého výkonu je úroveň zralosti, které dosáhl v této sezoně ve své hře. Je to fotbalista s nejvíce odehranými minutami a specialistou na standardní situace. V porovnání s minulým ročníkem se cítí pohodlněji, když hraje výše – obzvláště pak doma,“ snažil se jeho vzestup popsat kouč Francisco Javier García Pimienta.

V minulé sezoně se napříč všemi koly prosadil jen dvakrát, zatímco letos už to bylo třikrát. Pozornost se hlavně upíná na typy branek, které si Monchu připsal. Třikrát se dostal do zápisu z utkání po brance z penalty, jednou z přímého kopu, dvakrát se prosadil pravačkou a dvakrát hlavou. Loni to bylo po přímáku a skvělé týmové akci.

Další střelci z Barcy B jsou o poznání za ním – dvojice Álex Collado a Kike Saverio mají po pěti zásazích, Hiroki Abe 4 a trojici Ronald Araújo s již přestoupivším Abelem Ruizem. A mezi asistenty má spolu s Danim Morerem, Riquim Puigem a Saveriem s Araújem tři nahrávky. Více mají jen Collado a Sergio Akieme – shodně po pěti.

Tuto sezonu jsem se hodně rozvinul jako hráč. V minulé sezoně nám Segunda División B a pro některé i UEFA Youth League dodaly hodně zkušeností a ty nám velmi pomohly v tomto roce. Nyní je vyzrálejší celý tým, nikoliv jen já. Přizpůsobili jsme se těmto soutěžím a tato zralost se v mém případě propsala do branek.

Je to díky faktu, že mi trenér dává větší svobodu a tak mohu střílet. García Pimienta mě žádá, abych do vápna nabíhal z druhé vlny a to se mi s pomocí mých spoluhráčů daří,“ snažil se vysvětlit sovu skvělou formu sám Monchu, který svým způsobem připomíná Carlese Aleňu v ročníku 2017/18. Ten měl na svém kontě dokonce 11 gólů.

Opět šlo o záložníka, který dosáhl průměru 0,29 branky na jedno utkání a byl nejlepším střelcem výběru. Jinak ale vždy byli nejlepšími střelci útočníci – Carles Pérez (9 branek), Marc Cardona, Dani Romera (oba 15), Alberto Perea (11) a dvakrát Jean-Marie Dongou (11, resp. 8) s Gerardem Deulofeuem (18, 9).

Daleko přes hranici devatenácti tref se dostal v sezoně 2010/11 Jonathan Soriano, autor dvaatřiceti druholigových branek. V týmu už nicméně nezůstal nikdo z nich – Pérez hostuje v Římě, Cardona válčí v Osasuně, Romera v Alcrocónu, Perea se upsal Cádizu, Dongou působí ve finském Honka, Deulofeu ve Watfordu a Soriano v Gironě.

Ovšem zpět k Monchuovi, jenž se narodil 13. září 1999 v Palma de Mallorca a měří 173 centimetrů. Jeho silnější nohou je pravá, sponzorem Nike a zástupcem agentura Media Base Sports. Hodnota na trhu se pohybuje kolem milionu eur a současný kontrakt u FCB mu vyprší příští rok v létě (s možným prodloužením o další dva).


Zdroje: fcbarca.com



Diskuze

Nechápu, že ho ještě taky nezkusili, snad se dočká! smiley

07.04.2020, 17:08

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat