ROZHOVOR S TER STEGENEM

ROZHOVOR S TER STEGENEM

Německý brankář poskytl pro Mundo Deportivo rozhovor o jeho současném i budoucím působení v Barceloně.

Jaké byly tvé začátky a jak jsi zvládl španělštinu?

"Začátek byl velmi těžký, ale věděl jsem, že je velmi složité přizpůsobit se v týmu, když neznáte jazyk. Proto jsem se učil španělsky, abych usnadnil svou adaptaci do týmu."

Měl jsi nějaké nedorozumění právě kvůli jazyku?

"Ano. Snažil jsem se co nejlépe vyjadřovat ve španělštině, aby bylo jasné, co se snažím říct. Ale někdy lidé musí pochopit, že použiji špatné slovo a byl bych nerad, aby má slova byla špatně vyložena. Někteří dokáží vaše vyjádření překroutit."

Na osobní úrovni, jak hodnotíš rok 2016?

"Rok 2016 přinesl spoustu zajímavých věcí. Jako tým se stále zlepšujeme. V druhé polovině roku byly zápasy trochu odlišné, protože soupeři se také změnili, brání jinak, ale musíme se z toho poučit. Jsme na druhém místě tabulky a musíme se soutředit pouze na sebe. Chceme vyhrát každý zápas. V posledním zápase jsme porazili Espanyol 4:1, což bylo určitě pozitivní zakončení roku."

Je to tvá třetí sezona v Barceloně. Když se vrátíme na začátek, pamatuješ si na moment, kdy ti řekli, že se o tebe zajímá Barcelona?

"Na začátku, když mě podepsali, vysvětlili mi, jaký se mnou mají plán. Byl jsem nadšený, protože to bylo něco, co jsem chtěl celý svůj život a dosáhl jsem toho. Jsem v klubu, který má všechno. Jsou zde milí lidé a to je pro mě důležité."

Poté, co jsi podepsal, jakou radu ti dal Zubizarreta?

"Bylo jich hodně, ale především se mi snažil poradit, jaký by mohl být život barcelonského brankáře. Vysvětlil mi, že je to jedinečná příležitost a vlastně i mnohem víc, protože v Barceloně je to naprosto odlišné. Líbila se mi představa, že tady můžu být a to je taky důvod, proč jsem s Barcelonou podepsal."

Pozice bankáře na Camp Nou zahrnuje také spoustu fotbalových schopností, o tom jsi věděl?

"Brankáři, kteří chytali za Barcelonu, hlavně Victor Valdés, poskytli dokonalý obraz o tom, jaký by měl být barcelonský brankář. Klub chtěl podepsat brankáře, který umí hrát dobře nohama, rozumí barcelonské hře a já jsem hrdý, že si vybrali zrovna mě."

Jak můžeš zůstat tak klidný i v situacích, kdy na tebe doráží soupeřův útočník s vědomím, že jsi vlastně poslední obránce?

"V těchto momentech se opravdu hodně soustředím, protože chci založit útok. Snažím se najít nejlepší možné řešení, hodně jsem se toho minulý rok naučil. Skutečnost, že můžu hrát ligové zápasy mi také pomáhá, jelikož se můžu přiučit novým věcem, které mě třeba v Lize mistrů nepotkají. Mám také větší zápasové vytížení, takže mi to dodává větší klid a můžu se stále zlepšovat. To je situace, po které jsem toužil od té doby, co jsem podepsal a teď se mi to konečně vyplnilo. Pokaždé, když dostanu balon, snažím se najít nejlepší možné řešení."

Nedávno jsi udělal chybu na hřišti Celty Vigo. Byl jsi celkem sebekritický, jak se ti podařilo překonat takovou situaci?

"Každý zápas analyzujeme s Delou (De La Fuente), řekneme si, co se stalo a nestalo a poté to vyhodnotí také trenér. To je něco, co děláme pravidelně. Po každém zápase se musíte poučit, protože v dalším kole mohou přijít podobné situace. Po každé chybě se snažím soutředit na další zápas, aby se chyba neopakovala."

Je to právě De La Fuente, se kterým pracuješ nejvíce. Jaký je váš vztah?

"Dela se mnou mluví o všem, hlavně o věcech, které se staly a jeho názoru na ně. Je to pro mě velmi důležité. Pracujeme spolu velmi často a říká mi, jak vidí určité věci a to je velmi důležitý názor. Kromě toho mluvím s každým spoluhráčem, aby mi řekli svůj pohled na věc. Na Barceloně je jedna velmi dobrá věc: každý se chce stále zlepšovat."

A jaký je tvůj vztah s Luisem Enriquem?

"Trenér hodně mluví s každým hráčem, dodává nám sebedůvěru pokaždé, když nastupujeme na hřiště a tím dělá náš život jednodušší. Jeho motivace je stejná jako ta naše a to můžete sami vidět. Jako tým, včetně celého realizačního týmu, chceme stále vyhrávat a snažíme se do každého zápasu dát vše."

V současné době sdílíš svou pozici s Masipem a Cillessenem. Co o nich můžeš říct?

"Hodně spolu mluvíme a pracujeme spolu. Máme mezi sebou velmi dobrý vztah a to je pro mě důležité. Jsem obeznámen se situací, i když u nich je to asi jinak. Ale umím si představit, že to pro ně není snadné ani pohodlné, udržovat si stále tu nejvyšší úroveň. Ale zvládají to skvěle. Mám velký repsekt k oběma z nich, protože to jsou profeionálové."

Mimochodem, Cillessen se během svátků zranil. Bereš to jako příležitost zachytat si ve španělském poháru?

"To je rozhodnutí, které udělá trenér. Uvidíme."

Bravo byl tím, kdo nakonec odešel. O vašem vztahu bylo řečeno již mnoho. Jak na to vzpomínáš s odstupem času?

"Bylo to velmi těžké, protože jsme oba chtěli chytat všechny zápasy. Nakonec se věci v létě změnily a myslím, že jsme oba spokojeni. On je v Manchesteru City a já v Barceloně. Tahle změna musela přijít, protože by nebylo snadné udržet tuto situaci."

Pep Guardiola přiznal, že tě kontaktoval, protože tě chtěl podepsat. Je to tak?

"Myslím, že chtěl brankáře, který umí hrát dobře nohama. Každý zná Guardiolu jako fotbalistu i osobnost a ví, jaký styl hry preferuje. Bylo jasné, že pokud se situace nezmění, bude muset nastat nějaké řešení, ale klub mi řekl, že můj čas přišel a všichni mě podporovali. A to je důvod, proč jsem neváhal a zůstal."

Řekli, že jsi barcelonským brankářem pro příští desetiletí. Vidíš se v Barceloně ještě 10 let?

"Ano, proč ne?"

Jak je to s prodloužením smlouvy? Už jste začali s jednáním?

"Jsme stále v kontaktu, ale zatím jsme o tom moc nemluvili. Ještě mi zbývá dva a půl roku, takže to až tak moc nespěchá."

Kdo je tvůj vzor?

"Když jsem byl v akademii Mönchengladbachu, měl jsem jasnou představu o tom, jaký byl měl brankář být a pro mě to tehdy byl Oliver Kahn. Byl to nejlepší brankář na světě. Potom byli i jiní jako Buffon nebo Casillas."

Jaká jsou tvá přání pro rok 2017?

"Především zůstat zdravý. Zdraví je to nejdůležitější a proto doufám, že to tak bude u mě, celého týmu i mé rodiny."

A sportovní přání?

"Vyhrát maximální počet zápasů a nakonec přeskočit Madrid v tabulce."

Ze zvědavosti: začínal jsi v zeleném dresu a nyní nosíš černý nebo fialový. Z jakého důvodu? Jsi pověrčivý?

"Ne, to záleží na zápase. Ale nejsem pověrčivý."

 

 


Zdroje: grup14.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 90
2. FC Barcelona 76
3. Girona FC 75
4. Club Atlético de Madrid 70
5. Athletic Club 62
6. Real Betis Balompié 55
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 20
2. Alexander Sørloth 19
3. Jude Bellingham 18
4. Robert Lewandowski 17
5. Ante Budimir 16
31. Ferrán Torres 7
33. João Félix 7
41. Raphinha 6
55. Fermín López 5
56. Lamine Yamal 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat